Ploaia nu a oprit comemorarea Sfinților Aiudului. Zeci de credincioși s-au rugat pentru martirii anticomuniști

Ca în fiecare an de la revoluția din decembrie 1989, în data de 14 septembrie, cu ocazia sărbătorii ortodoxe Înălțarea Sfintei Cruci, municipiul Aiud este cel ce adună și găzduiește supraviețuitorii cruntului regim suferit în „zarca” penitenciarului de tristă amintire. Ploaia nu a oprit comemorarea Sfinților Aiudului.

La Aiud, de Înălțarea Sfintei Cruci au fost prezenți la slujba de pomenire a martirilor peste 150 de cetăţeni, veniţi de peste tot din ţară. Împreună cu un sobor de preoţi, cei prezenți s-au rugat lângă monument pentru odihna celor peste 700 de martirizați în „zarca” din închisoarea de la Aiud. În osuarul monumentului, sunt oasele celor care nu și-au uitat credința și neamul și au luptat pentru ele. Ei și-au dat sfârșitul în închisoare crezând și sperând că țara va avea un viitor mai bun și că odată și odată va scăpa de regimul exterminator comunist. Ei sunt sfinţii din închisorile comuniste, pe care Dumnezeu i-a ales să ducă greutatea păcatelor noastre pe Golgota acestei ţări și a neamului românesc. ”Poporul român nu va uita nicicând jertfa lor și ar trebui să știe că aceștia s-au jertfit pentru ca el să trăiască liber”, spunea un participant la Aiud lângă monumentul „Calvarul Aiudului“.

Lângă impresionantul monument cu 14 cruci, aidoma a 14 apostoli ce poartă pe umeri simbolul credinței, crucea dătătoare de speranță, monument ridicat în locul denumit “Râpa robilor”, unde au fost dezgropate osemintele risipite ale martirilor, pe lângă cei câțiva supraviețuitori ai regimului din închisoare, au fost prezenţi unii dintre urmaşii deţinuţilor politici şi reprezentanţi ai: Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, ai Comunității Identitare și ai Fundației „Ioan Gavrilă Ogoranu” reprezentată de Baciu Coriolan.

Zecile de persoane prezente s-au rugat cu lacrimi în ochi pentru martirii din temnițele comuniste. La final participanții au participat la o agapă frățească și au vorbit despre importanța luptei anticomuniste într-o perioadă de ateism feroce. De apreciat că generațiile tinere nu au uitat de Sfinții Aiudului.

sursa: NapocaNews

Comments (0)
Add Comment