Un eveniment aparte a avut loc duminică, 7 aprilie 2024, la biserica Memorial Mihai Viteazul, situată chiar în interiorul vechii cetăți. La inițiativa dlui Claudiu Lăncrănjan, după Sf Liturghie, numeroși albaiulieni, dar și persoane venite din alte zone ale țării, au participat la o manifestare dedicată medicilor și studenților mediciniști implicați în Rezistența anticomunistă sau care au suferit, unii fiind chiar exterminați, în temnițele regimului comunist.
Este un proiect mai amplu prin care Fundația Ion Gavrilă Ogoranu dorește sa răspundă inițiativei Bisericii Ortodoxe Române de a dedica anul 2024 comemorării Sfinților tămăduitori fără de arginți, readucând în memoria publică figurile acelor oameni care și-au riscat viața pentru a ajuta semenii aflați în suferință, în acele vremuri de grea urgie. Invitata principală a acestui eveniment a fost dr. Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deținut politic în perioada 1960-1964.
Au mai vorbit, din partea Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, președintele Coriolan Baciu și Florin Dobrescu, secretarul organizației. Evenimentul a fost moderat de părintele Florin Botezan, parohul bisericii. Dl. Coriolan Baciu, el însuși fiu de deținut politic (tatăl său,avocatul Grigore Baciu, a executat o detenție de 16 ani, ca fost prefect al județului Alba în 1940-41; bunicul său matern, Mihai Grigoriu, a fost exterminat la închisoarea Jilava, în 1949, iar mătușa lui, Liliana Protopopescu-Grigoriu, a executat, la rândul ei, 16 ani), a evocat portretul studentului medicinist Petru Săbăduș, ucis la închisoarea Gherla, primul soț al Anei, cea care l-a adăpostit pe Ion Gavrilă Ogoranu începând din 1955 și până în 1976, salvându-l astfel de la moarte. Implicat în rezistența armată din Munții Apuseni, după distrugerea grupărilor de partizani din această regiune, Petru Săbăduș a fost arestat și condamnat, trecând prin iadul reeducării de la penitenciarul Pitești, iar la Gherla a fost omorât în bătaie de directorul închisorii, pentru că, în ciuda ordinelor acestuia, a acordat ajutor medical unui deținut lăsat să moară după tortură.
Florin Dobrescu a prezentat detaliile proiectului anului dedicat medicilor și studenților la Medicină implicați în Rezistență sau trecuți prin iadul închisorilor comuniste, criticând politica memoricidă susținută de la nivel oficial, inclusiv cel mai recent act samavolnic, acela al interzicerii Fundației Ogoranu de a mai desfășura activități extracurriculare în școlile și liceele Capitalei.
Doamna Galina Răduleanu a susținut o comunicare în care și-a expus trăirile și reflecțiile prilejuite de anii de detenție și de experiența adunată într-o viață întreagă în care a purtat stigmatul de fost deținut politic. A urmat o sesiune de întrebări adresate doamnei Galina Răduleanu, la care aceasta a răspuns cu o încântătoare vioiciune.
În curtea bisericii a fost amenajată o mică expoziție cu artefacte din închisorile comuniste ori obiecte sau documente ascunse de partizani și de cei care se opuneau comunismului. Expoziția a fost amenajată de reprezentanții Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, obiectele aparținând viitorului Muzeu al Rezistenței anticomuniste. Cu o zi înainte, însoțită de prietenii din cadrul Fundației, Coriolan Baciu și soția sa Silvia, Florentina Goroneanu, Ioana și Florin Dobrescu, doamna Galina Răduleanu a vizitat satul Galtiu, unde s-a recules la mormântul lui Ion Gavrilă Ogoranu, și a vizitat casa Anei Gavrilă-Săbăduș, cea care l-a ascuns pe erou timp de 21 de ani, fiind salvat astfel de la execuție. Trebuie menționat că între Galina Răduleanu și Ion Gavrilă Ogoranu a existat o prietenie aleasă, cei doi aflându-se într-o comuniune aparte de simțire și gândire.
Fundația Ion Gavrilă Ogoranu aduce mulțumiri organizatorilor, gazdelor și tuturor celor implicați în lupta pentru cunoașterea adevărului, pentru a putea fi împreună, în duhul eroilor și martirilor neamului. Lupta continuă!