Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Elveția, pentru încălcarea Convenției privind drepturile omului, pe motiv că nu combate suficient de mult „schimbările climatice”, așa cum a reclamat Asociația „Vârstnicii pentru protecția climei”, formată din 2.500 de femei elvețiene cu vârsta medie de 73 de ani.
Este pentru prima oară când CEDO, cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului, condamnă un stat pentru lipsa de inițiative de combatere a schimbărilor climatice, transmite Rador Radio România.
CEDO, cu sediul la Strasbourg, a declarat cu o majoritate de 16 voturi la unu că a existat o încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția privind drepturile omului și, în unanimitate, încălcarea articolului 6, referitor la accesul la o instanță. Curtea afirmă astfel că articolul 8 consacră dreptul la o protecție efectivă, de către autoritățile statului, împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții.
Curtea afirmă astfel că articolul 8 consacră dreptul la o protecție efectivă, de către autoritățile statului, împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra vieții, sănătății, bunăstării și calității vieții.Cazul a fost introdus de Asociația „Vârstnicii pentru protecția climei” și patru dintre membrii săi care au formulat și cereri individuale.CEDO s-a pronunțat marți, pentru prima dată, în trei cazuri separate legate de schimbările climatice. În celelalte două cazuri, ea a declarat inadmisibile cererile formulate de tinerii portughezi împotriva Portugaliei și a altor 31 de țări precum și pe cea a unui fost primar ecologist din nordul Franței împotriva statului.
Această decizie „este doar începutul în ceea ce privește litigiile climatice”, a salutat activista suedeză pentru climă Greta Thunberg (foto).
„Acesta este doar începutul când vine vorba de litigiile climatice: în întreaga lume, din ce în ce mai mulți oameni își trimit guvernele în instanță pentru a le trage la răspundere pentru acțiunile lor. În niciun caz nu trebuie să dăm înapoi, trebuie să luptăm și mai tare pentru că acesta este doar începutul”, a declarat tânăra la Strasbourg după şedinţa istorică a CEDO.
Decizia vine în contextul în care cetățenii elvețieni s-au pronunțat, în 2021, împotriva unor măsuri mai dure propuse pentru combaterea fenomenului. Cu alte cuvinte, CEDO susține că Elveția ar trebui să acționeze împotriva dorințelor majorității cetățenilor, deși democrația este un drept al omului.
Mai mult, Elveția este una dintre cele mai puțin poluate țări din Europa, iar Zurich este recunoscut drept cel mai nepoluat oraș de pe Continent.
via R3Media