„PNȚCD privit din interior, 1997-2000”, o amplă lucrare de istorie recentă a României, apărută la Editura CHEIRON, având ca autori-editori pe Niculae Ionescu-Galbeni și Virgil Petrescu, a fost lansată miercuri 25 octombrie 2023, la Biblioteca Academiei Române din Capitală.
Demers inițiat încă din 2005 de fostul deputat național-țărănist Niculae Ionescu-Galbeni, lucrarea constituie rodul unui volum uriaș de muncă al unei echipe de colaboratori ai acestuia, în frunte cu fostul ministru țărănist Virgil Petrescu, și se bazează pe discuțiile înregistrate steno și audio ale conducerii PNȚCD din perioada 1997-2000. Practic, trei volume ale lucrării cuprind discuțiile și dezbaterile din ședințele forurilor de conducere ale PNȚCD, inclusiv puncte de vedere complementare, dar și contradictorii, ale persoanelor cu funcții de răspundere în partid. Primul volum, intitulat „Argument”, cuprinde un valoros studiu al politologului Dan Pavel, cu privire la Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, începând cu originile sale, continuând cu realizările, dar și cu neîmplinirile din perioada de guvernare a coaliției CDR-PD-UDMR (1997-2000).
Autorii acestei necesare contribuții documentare la istoria recentă a României sunt vechi militanți național-țărăniști.
În vârstă de 97 de ani, juristul Niculae Ionescu Galbeni a fost arestat în 1947 și condamnat pentru activitate anticomunistă în cadrul organizației de tineret a Partidului Național Țărănesc, executând aproape 8 ani de detenție. A fost un apropiat al lui Corneliu Coposu, făcând parte din grupul care a continuat, clandestin, activitatea PNȚ. Pe 22 Decembrie 1989, imediat după fuga lui Ceaușescu, alături de Corneliu Coposu, Ion Daconescu și Gabriel Țepelea, a paticipat la reînființarea partidului istoric. În perioada 1990-2000 a fost deputat în Parlamentul României (trei legislaturi) din partea PNȚCD, având funcția de vicepreședinte și apoi președinte al Comisiei de Control asupra SRI din cadrul Camerei Deputaților.
Născut în 1942 la Ploiești, profesorul universitar Virgil Petrescu a devenit membru PNȚCD în 1992, iar în 1996 a fost ales deputat pe listele acestui partid. A devenit reprezentantul PNȚCD în CNRI (Consiliul Național pentru Reforma Învățământului) de pe lângă Ministerul Educației Naționale (1995 – 2000). În timpul guvernului Ciorbea a deținut mandatul de ministru al Educației Naționale (1996 -1997).
Manifestarea s-a desfășurat în Aula Bibliotecii Academiei Române și s-a bucurat de un numeros public, în mare parte alcătuit din vechi militanți țărăniști, participanți la viața publică din anii 1990. Printre cei prezenți s-a numărat și fostul președinte al României din acea perioadă, dl Emil Constantinescu. Dl Dan Pavel, realizatorul studiului din primul volum al lucrării, a susținut o interesantă expunere asupra perioadei de participare la guvernare a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, iar dl Virgil Petrescu a evocat drumul anevoios, parcurs din 2005 și până azi, în cadrul realizării acestui demers istoriografic.
Domnia sa a dat citire mesajului domnului Niculae Ionescu Galbeni, care din motive de sănătate nu a putut fi prezent la manifestare. Pentru importanța sa documentară și sentimentală, vom reproduce integral acest mesaj în care venerabilul luptător anticomunist a pus atât de mult din generosul său suflet.
“Stimați invitați,
Este pentru mine o mare satisfacție și, totodată, un motiv de bucurie lansarea publică a lucrării „PNȚCD privit din interior, 1997-2000” la Biblioteca Academiei Române. Îmi exprim un mare regret pentru faptul că o agravare a stării mele de sănătate mă face indisponibil de a fi alături de dumneavoastră cu acest prilej. Prezența mea va fi suplinită cu deplină competență de bunul meu prieten și colaborator la elaborare și editare, d-l profesor Virgil Petrescu.
Pe această cale doresc să-mi exprim recunoștința, începând cu deosebite mulțumiri adresate d-lui profesor Nicolae Noica, membru de Onoare al Academiei Române, directorul Bibliotecii Academiei Române, care, cu multă simpatie și amabilitate ne-a găzduit acest eveniment. Îl rog să transmită aceleași mulțumiri Președintelui Academiei Române, d-l profesor Ioan Aurel Pop, căruia personal îi sunt respectuos îndatorat pentru întreaga sa activitate istorică și culturală și, în mod deosebit, pentru promovarea ideilor de identitate națională întru afirmarea „românismului”.
În continuarea exprimării mulțumirilor, țin în mod special să transmit marea mea apreciere d-lui Dan Pavel, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, pentru deosebit de valorosul „Studiu introductiv” pe care l-a elaborat. La redactarea lucrării, au avut contribuții foarte importante și valoroase, pentru care le adresez întreaga mea apreciere următoarelor persoane, nominalizate în ordinea participării: – Virginia Dumitrescu, expert parlamentar, secretar al Comisiei parlamentare de control a SRI, pentru activitatea de înregistrare audio, de stenografiere și apoi de dactilografiere a discuțiilor și dezbaterilor din cadrul ședințelor forurilor de conducere ale PNȚCD, reproduse ulterior în lucrare; – Corina Aldea, analist politic, pentru operațiunea inițială de digitalizare a paginilor dactilografiate; – Daria Petrescu, fost secretar executiv al PNȚCD, pentru participarea la digitalizarea ulterioară și la organizarea lansării lucrării; – Loredana Doboș, pentru activitatea de tehnoredactare; – Dan Holban, director al Editurii Cheiron București, la care lucrarea a fost editată într-un format de excepție.
Participați la un eveniment editorial de lansare a unei lucrări care nu are intenții politice, ci de reevaluare istorică a perioadei de guvernare 1997-2000 în țara noastră. Așadar, nu dorim să realizăm un moment politic. De altfel, aceasta a fost și cerința conducerii Academiei Române de a rămâne în cadrul unei evocări istorice.
Lucrarea pe care o prezentăm, „PNȚCD privit din interior, 1997-2000”, a fost redactată pentru a situa în adevărul istoric o perioadă din viața țării noastre profund controversată și, mai ales, acut denigrată. Nu voi intra în detalii cu argumentele de contracarare a numeroaselor afirmații defăimătoare aduse pe parcursul unui sfert de veac partidului, argumentație care constituie, de altfel, conținutul lucrării, ci voi avea în vedere doar două acțiuni fundamentale ale guvernării ca realizare politică. Partidul a avut în lunga perioadă de dictatură represivă comunistă și, apoi, din primele momente după Revoluția din 1989, o manifestare prodemocratică nepusă în valoare decât în perioada de după 1996.
Atunci, PNȚCD, prin votul democratic al românilor, a ajuns la guvernare în cadrul unei coaliții CDR-PD-UDMR, în care partidul era lider și a putut să-și valorifice vocația sa democrată. S-a elaborat o uriașă legislație, care a pus bazele unor noi instituții și a unui cadru administrativ reformat, realizând o schimbare autentică a structurilor aparatului de stat. De subliniat faptul că, anterior, sub guvernarea postrevoluționară a FSN-PDSR, aparatul de stat a fost modificat doar în parte și în folosul clasei politice aflate la putere. Acestea au fost și motivele pentru care instituțiile au evoluat foarte lent, constituind o frână în dezvoltarea țării. În mod eronat, populația a atribuit această inerție, și nu numai, doar PNȚCD, partid care a plătit singur și nemeritat toate nerealizările din perioada 1997-2000. Un alt domeniu în care s-a produs o evoluție majoră în anii de guvernare a PNȚCD este politica externă. România a făcut un salt istoric când a adoptat orientarea prooccidentală a politicii sale externe. Efortul uriaș făcut de țara noastră pentru a intra în structurile europene și euroatlantice, UE și NATO, au demarat sub impulsul și acțiunea PNȚCD încă din timpul conducerii partidului de către Corneliu Coposu și au continuat activ în perioada de guvernare a coaliției. Dacă finalizarea efectivă a demersului de aderare la NATO și UE s-a produs după anul 2000, meritul major al evoluției proccidentale a României se datorează perioadei de guvernare 1997-2000 și, în principal, PNȚCD.
Dacă astăzi analizăm istoric acea perioadă, vedem că cele două mari realizări ale României, adică evoluția fermă și activă spre un regim politic pe deplin democratic și orientarea țării spre structurile de civilizație și de apărare euroatlantice, nu au putut fi de ajuns pentru a depăși, în aprecierile populației, neîmplinirile de atunci – scăderea nivelului de trai, șomajul, desele crize politice dintre partidele politice din coaliția de guvernare, dar și cele din interiorul PNȚCD. Toate acestea și multe altele au fost abordate în prezenta lucrare.
Noi sperăm ca aceste patru volume „PNȚCD privit din interior, 1997-2000” să aducă lumină și în privința prăbușirii noastre în imaginea publică și în electorat. Orizontul de așteptare al românilor era enorm, iar ceea ce am făcut noi nu a fost în măsură să satisfacă nici măcar parțial acele speranțe și așteptări pentru un trai ca în vest, dar fără reformele profunde începute, România se putea prăbuși. În lucrarea de față am demonstrat prin fapte și evenimente, dar și acum, aici, afirm cu convingere că departe de a fi fost un eșec guvernarea de coaliție 1997-2000 a reprezentat cotitura istorică decisivă făcută de România în trecerea de la societatea represivă comunistă la cea a lumii libere, a societății occidentale. Din această perspectivă afirm cu toată convingerea că intr-adevăr, PNȚCD și-a îndeplinit misiunea istorică de factor contributor la evoluția țării noastre spre un destin mai blând și cu zori mai senine, mai potrivite unei „omenii țărănești”. Partidul a căzut în această luptă cu vicisitudinile timpului și ale istoriei, dar, în limitele puterilor și capacităților omenești, el și-a realizat rolul prin oamenii care i s-au alăturat.
Mă adresez acum doar celor care au fost sau sunt încă membri ai PNȚCD: n-ați intrat în PNȚCD nici cu gândul de a face carieră politică, nici să vă îmbogățiți. Dacă drumul fiecăruia în viață a căpătat direcții diferite și chiar divergente, prezența de acum spune un lucru și anume că ați avut în trecut un „moment PNȚCD”, care într-un fel sui-generis vă leagă trecutul personal de trecutul PNȚCD.
Stimați invitați și participanți,
În încheierea acestui moment editorial istoric, la care doresc să mă considerați prezent cu sufletul, vreau să vă fac cunoscut un gând. Este un gând, dar mai degrabă o întrebare, la care ar fi bine să găsiți un răspuns. Este o întrebare și, totodată, o dilemă de viață: suntem aici în calitate de foști membri PNȚCD sau suntem aici cu gândul și simțirea rămase ambele în siajul unui fost PNȚCD.
Vă mulțumesc.
Niculae Ionescu-Galbeni
25 octombrie 2023”
Rezultate zero… au fost la guvernare nimic nu au făcut. Bine că au dispărut. Poate avem noroc și dispar și dihorii de liberali alt partid zis istoric.