Material realizat de Toma TĂTARU
La 22 iunie 1980 se stingea, după o grea suferință, Gheorghe Ungurașu, inițiatorul grupului de rezistență armată anticomunistă din regiunea muntoasă a județului Bacău.
Gheorghe Ungurașu s-a născut în data de 18 aprilie 1923 în comuna Solonț, județul Bacău, din părinții Nicolae, de profesie pădurar, și Profira, casnică. S-a înscris la Liceul Ferdinand I din Bacău, unde a intrat în contact cu ideile național-creștine.
După război s-a înscris la Facultatea de Drept a universității ieșene, devenind liderul studenților anticomuniști din întreaga Moldovă. A fost principalul artizan al realizării punctelor de rezistență din zona comunei Solonț, unde s-a adunat armament consistent în vederea unei viitoare rezistențe armate anticomuniste. „La Uturea trebuia să fie centrul de comandă al rezistenței pe întreaga Moldovă. Așteptam să primim ajutor din străinătate pe calea aerului: aparatură de comunicații, oameni antrenați în bazele militare americane etc.. Eram convinși că va izbucni repede un război între ruși și americani, iar noi trebuia să fim pregătiți pentru a ne elibera țara” . (Petru Baciu)
Arestările din 14-15 mai 1948 nu îl găsesc la domiciliu, reușind astfel să scape de arestare. Împreună cu Petru Baciu se retrage în munții Solonțului, unde sunt urmăriți de trupele Securității timp de șase luni. La 15 noiembrie merg la București pentru a aranja o eventuală fugă din țară, dar în ziua de 29 noiembrie sunt prinși. Ungurașu este condamnat inițial la muncă silnică pe viață, dar pedeapsa i se comută în 25 de ani de muncă silnică. A fost eliberat în urma decretului nr. 411/1964. A fost urmărit de către Securitate până la finalul vieții.
„Buna dispoziție a lui Ghiță făcea mai ușoară grija zilei. De fapt, tot timpul el a fost un visător și un optimist. Așa l-am cunoscut eu și așa a rămas până la capăt, când Dumnezeu a înălțat sufletul său la cer”. (Petru Baciu)
Dumnezeu să îl odihnească!
Foto 1: Poză din Dosarul CNSAS (Florin Dobrescu, cercetător acreditat CNSAS)
Foto 2: Doar o parte din armamentul strâns de grupul de studenți condus de Ungurașu într-unul din depozitele militare de pe muntele Uturea din Solonț (personal tind să cred că a fost singurul grup de partizani anticomuniști înarmat cu grenade anticar Panzerfaust) (Sursa: CNSAS, cercetător acreditat, Constantin Iulian)
Vesnica lui pomenire!
Și a tuturor luptătorilor anticomuniști!
Rugati’va și pt noi, fraților din Ceruri!