În preajma Zilei naționale pentru comemorarea martirilor din temnițele comuniste și în plin An al pastorației pentru persoane vârstnice, organizația de la Sibiu a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu a organizat o comemorare religioasă și discursuri pentru toți foștii deținuți politici morți în temnițe, pentru cei stinși în exil sau căzuți în munți în rezistența armată anticomunistă , precum și pentru toți cei ce au suferit urgia a comunismului ateu. În acest an avem și alte evenimente pe care le vom marca în toată țara: anul centenar Ion Gavrilă Ogoranu, 30 de ani de la moartea liderului Mișcării Legionare Horia Sima, dar și 2 ani de la moartea comandantului legionar Dan Boghiu, membru marcant al exilului legionar. În prezența unei audiențe de peste 50 de persoane, evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă întru cinstirea memoriei celor dispăruți, fiind pomeniți alături de cei căzuți în închisori și Ion Gavrilă Ogoranu, Horia Sima și Dan Boghiu .Au urmat apoi mai multe discursuri.
Dl. Sorin Olariu a prezentat pe scurt semnificația acestor comemorări și a modelor pe care aceste exemple vii le constituie pentru cei de azi. S-a evidențiat și pericolul neomarxismului, al corectitudinii politice, a cărei ofensivă este îndreptată împotriva a tot ce ține de istoria și spiritualitatea neamului românesc, a memoriei și a creștinismului.
Dl. Coriolan Baciu, președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a analizat semnificația centenarului nașterii acestui erou al luptei de rezistență anticomunistă și a perpetuării memoriei sale. Domnia sa a adus multumiri grupului de camarazi mai tineri din Sibiu, îndrumați de Sebastian Bălan, care au refăcut inscripția de pe monumentul funerar al lui Ion Gavrilă Ogoranu de la Galtiu, și a prezentat eforturile făcute în vederea reeditării operei integrale a lui Ion Gavrilă Ogoranu.
Dl. prof. univ. dr. Corvin Lupu a s-a oprit asupra memoriei luptătorilor anticomuniști din exilul legionar, o pagină mai puțin cunoscută a istoriei românești din ultimul secol, precum și asupra pericolelor ce pândesc societatea românească în ziua de astăzi, precum atacurile asupra elementelor de bază ale identității naționale și spiritualității creștine a poporului român.
Dl. prof. univ. dr. Tiberiu Costăchescu a sensibilizat publicul prin abordarea temei destinului românului supus atâtor urgiei comunismul ateu, dar și speranței că acele timpuri au fost definitiv depășite și că vremelnicele atacuri de astazi ale marxismului cultural vor fi zădărnicite de credința și înțelepciunea românului, fie el simplu țăran, muncitor sau intelelectual.
Dl. Ungureanu a încheiat seria cuvântărilor, evocând o emoționantă întalnire a lui Ion Gavrilă Ogoranu, în Germania anilor 90, cu câțiva legionari români, vechi luptători contra comunismului.
Nădăjduim că memoria luptătorilor anticomuniști pe care i-am cunoscut și tuturor care au suferit și luptat contra comunismului nu va fi uitată și devine o datorie de onoare să îi pomenim și să le cunoaștem activitățile și viața ca exemplu pentru tinerele generații .
A consemnat
Sorin Olariu
Fundația Ion Gavrilă Ogoranu – Sibiu