Liga Studenților (LS IAȘI) organizează vineri, începând cu ora 12, un protest spontan în fața sediilor PSD, PNL și Ministerului Educației față de „modificările inacceptabile care se doresc a fi impuse prin proiectele de lege ale educației”.
„Liga Studenților (LS IAȘI) organizează astăzi (vineri – n.r.), începând cu ora 12, un protest spontan în fața sediilor Partidului Social Democrat (PSD), Partidului Național Liberal (PNL) și a Ministerului Educației față de modificările inacceptabile care se doresc a fi impuse prin proiectele de lege ale educației, precum și față de modalitatea complet netransparentă în care au loc așa-zisele dezbateri din Camera Deputaților și Senat, accesul reprezentanților organizației fiind restricționat în Parlament și în Ministerul Educației la solicitarea unor oameni politici și a unor federații studențești. Studenții vor merge pe rând la sediile celor două partide și la Minister, iar pe rând vor împărți trecătorilor `diplome` fără valoare din viitorul `României Educate`”, potrivit unui comunicat de presă.
În prezent, proiectele de legi ale educației sunt dezbătute în comisia de învățământ din Senat, urmând ca săptămâna viitoare să fie votul final.
La solicitarea unor structuri studențești la nivel național și cu sprijinul lui Sorin Cîmpeanu și al lui Gigel Paraschiv, din noiembrie 2019 până în prezent, a fost blocat accesul Ligii Studenților (LS IAȘI) la orice consultare la nivel ministerial și guvernamental, iar acum și la nivel de Parlament. Miza acestui blocaj instituțional este să nu permită participarea la dezbateri a vocilor critice la adresa `României Educate`, fiind preferate doar organizațiile docile, apropiate de cercurile de putere ale Administrației Prezidențiale, ale PNL și PSD”, se menționează în comunicat.
Studenții susțin, printre altele, că nu mai pot sesiza problemele din universități, diplomele nu vor mai avea acoperire în lipsa unor mecanisme reale și eficiente de control din partea studenților și a cetățenilor asupra calității educației, iar rectorii vor putea rămâne în funcție cel puțin 10 ani de acum încolo, indiferent de numărul de ani în care au fost deja la conducerea universităților.
„Ligia Deca, din perioada în care a fost consiliera președintelui Klaus Iohannis, s-a înconjurat de o așa-numită «societate civilă», care este mai degrabă o «societate în civil» – organizații care fac opoziție controlată, care critică cât să nu se spună că nimeni nu a zis nimic și care caută să înlăture de la masa dezbaterilor și a negocierilor orice asociație independentă care ar fi contra «variantei oficiale». PSD, PNL și Ligia Deca se folosesc de aceste metode totalitare de mimare a democrației pentru a împinge în Parlament atât agenda oamenilor politici care doresc instituirea unui control al statului în educație, cât și al organizațiilor cu agendă ideologică care subminează fundamentele învățământului clasic și care doresc slăbirea rolului familiei în educație”, spune Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).