Matt Hancock, ministru al Sănătății în Regatul unit al Marii Britanii între 2015 și 2021, a vrut să „desfășoare” o nouă variantă de Covid pentru a „înspăimânta” populația și pentru a se asigura că se respectă lockdown-ul, potrivit unor mesaje publicate de The Telegraph.
Peste 100.000 de mesaje WhatsApp trimise între miniștri și alți oficiali arată modul în care guvernul a folosit tactici de înspăimântare pentru a forța respectarea regulilor de carantină.
Într-un mesaj, Simon Case, secretarul de cabinet, a spus că „factorul frică/vinovăție” a fost „vital” în „amplificarea mesajelor” în timpul celui de-al treilea lockdown național din ianuarie 2021.
Luna precedentă, Matt Hancock, secretarul pentru sănătate de la acea vreme, părea să sugereze într-un mesaj că o nouă tulpină de Covid care a apărut recent ar fi utilă în pregătirea terenului pentru blocarea care se profilează, de frică, oamenii fiind forțați să se conformeze.
Într-o conversație pe WhatsApp din 13 decembrie, obținută de The Telegraph, Damon Poole, unul dintre consilierii de presă ai lui Hancock, și-a informat șeful că parlamentarii conservatori sunt „deja furioși cu privire la perspectiva” unor măsuri mai stricte împotriva Covid-19 și a sugerat „să facă pasul cu noua tulpină”.
Comentariul a sugerat că ei credeau că tulpina ar putea fi utilă în pregătirea terenului pentru o viitoare izolare și restricții mai dure în perioada premergătoare Crăciunului 2020.
Hancock a răspuns apoi: „Le vor tremura pantalonii de frica noii tulpini”.
Poole a fost de acord, spunând: „Da, asta va aduce o schimbare adecvată a comportamentului”.
Discuția a avut loc la două zile după ce Hancock a fost informat despre apariția unei noi variante – cunoscută sub numele de alfa sau varianta Kent, în decembrie 2020. O creștere a cazurilor a dus ulterior la anularea efectivă a Crăciunului pe 19 decembrie.
Hancock și-a exprimat îngrijorarea că discuțiile despre Brexit vor domina titlurile și vor reduce impactul și i-a cerut lui Poole părerea priitoare la momentul în care vor fi anunțate noile directive.
„Când vom implementa noua variantă?”, a întrebat Hancock.
În timpul plandemiei, guvernul a fost acuzat că înspăimântă populația, dar a negat, cabinetul lui Hancock afirmând că astfel de acuzații sunt „înșelătoare”.
Jurnalist britanic, după dezvăluirile din „dosarele Lockdown”: „N-a fost despre știință, ci despre politică. BBC a participat la campania de înfricoșare care a ținut Marea Britanie închisă în casă”
Jurnalista britanică Janet Daley afirmă, într-un editorial publicat în The Telegraph, că oficialii guvernului britanic și presa au tratat virusul precum un război, justificând astfel reducerea la tăcere a tuturor vocilor dizidente.
Reacția jurnalistei vine în contextul „Dosarelor Lockdown”, în care publicația The Telegraph a dezvăluit, pe baza conversațiilor între oficiali britanici, cu autoritățile au colaborat cu media pentru a impune respectarea unei carantine (lockdown în engleză) stricte, motivată de „combaterea virusului”.
„N-a fost despre știință, ci despre politică. A fost evident din momentul în care guvernul a început să vorbească despre Știință, ca și cum ar fi fost un corp fix al adevărului relevat. Oricine știe câte ceva despre știință n-ar fi spus așa ceva, decât dacă ar fi fost implicați într-o campanie înșelătoare cu scopul de a constrânge publicul”, a notat veterana jurnalistă.
Daley afirmă că „absurditatea și lipsa de sens” a multor dintre restricții ar fi trebuit să fie revelatoare: „programul a fost construit să înfricoșeze, nu să informeze și să transforme îndoiala sau scepticismul în ceva iresponsabil din punct de vedere moral – ceea ce este exact opusul a ceea ce face știința”.
Ea remarcă faptul că măsurile au depășit până și ceea ce era considerată „norma” în ceea ce privește autoritarismul: „nici măcar STASI-ul Est German (serviciul secret comunist – n.r.) nu a interzis copiilor să-și îmbrățișeze bunicii sau a interzis relațiile sexuale între oameni care locuiesc în gospodării diferite”.
Jurnalista remarcă faptul că toată această atmosferă de înfricoșare nu ar fi fost posibilă fără contribuția presei: „ De la jurnalism dezinteresat la Pravda, într-o singură legătură”.
Deși este de datoria presei să prezinte punctul de vedere al guvernului, de ce „este nevoie să interzice și – uneori implicit să demonizăm – pe cei care pun la îndoială aceste judecăți”, s-a întrebat ea. Jurnalista a folosit exemplul Lordului Sumption, fost judecător la Curtea Supremă, care a sugerat că interzicerea libertăților este inacceptabilă.
Publicația „The Telegraph” a descoperit conversații între oficiali guvernamentali britanici din timpul celor doi ani. Ancheta, denumită „Dosarele Lockdown”, prezintă felul în care aceștia au conlucrat pentru a menține o stare de frică asupra populației, folosindu-se de pretextul „combaterea virusului”.
Situația pare să descrie ce s-a întâmplat și-n România.
sursa: R3Media