Pentru a marca “Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinismului“ și “Anul comemorativ al sfintilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț“, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu – Filiala Sibiu a ținut să fie prezentă și a organizat, la o biserica din Sibiu, o comemorare însoțită de o conferință cu tema “Rolul rugăciunii în lupta anticomunistă a poporului român“.
Evenimentul, la care au participat peste 50 de persoane, a debutat cu un parastas,oficiat de trei preoți, în memoria a doi luptatori neînfricați contra comunismului: Horia Sima, Comandant al Mișcării Legionare , la 29 de ani de la moarte, și respectiv Dan Boghiu, având gradul de comandant legionar, membru in Consiliul Politic al Mișcării Legionare din exterior, precum și în comitetul de construcție al monumentului de la Majadahonda, de la a carui moarte s-a împlinit de curand un an.
Moderatorul conferinței, care a și susținut un impresionant discurs, a fost Sorin Olariu, seful filialei Sibiu a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, care a subliniat semnificația tridimensională a rugăciunii , rolul acesteia și biruința în închisorile comuniste, în lupta din munți și în exilul amar. A urmat conferința despre „Rolul rugăciunii în lupta anticomunistă a poporului român”.
Dl. Coriolan Baciu, presedintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a recitat câteva versuri din lirica foștilor deținuți politici care au avut ca armă și speranță, în inchisorile comuniste, rugaciunea: Radu Gyr, Arsenie Papacioc, pr. Iustin Pârvu.
A urmat prof. universitar Corvin Lupu, care a arătat atât rolul rugaciunii în temnițele comuniste, cât și în zilele noastre, când noi și felurite forme de represiune contra neamului românesc și contra creștinismului își fac apariția, încercând să impună regulile marxismului cultural și corectitudinii politice.
Prof. dr. Tiberiu Costăchescu a încheiat seria cuvântărilor cu un mesaj cald și o trecere în revistă a valorilor spirituale ale neamului românesc, a păstrării nealterate a specificului național și creștin al acestora, precum și speranța că rugaciunea și efectele ei nu au fost învinse de comunism și nu vor fi înăbușite nici de tăvălugul mondialismului globalist.
În final, preoții parohiei ne-au prezentat istoria sfinților isihaști și rolul moaștelor în credința românească, precum și valoarea lor în conștiința neamului românesc .
A consemnat Fundația Ion Gavrilă Ogoranu – Sibiu