Zelenski promite de-abia acum protecția comunității romanești din Ucraina. Ciucă a vorbit de îmbunătățirea situației românilor, Cîțu a confundat plenul cu instanța, iar Ciolacu n-a putut citi generozitate

Ședința de luni seară de la Camera Deputaților, în cadrul căreia președintele Ucrainei a adresat un discurs parlamentarilor români, a fost deschisă de Florin Cîțu prin formularea „onorată instanță” în loc de „onorată asistență”. La felul pripit cum vorbește el, mulți nu au sesizat această scăpare bisilabică a ex-președintelui PNL. Anchetat de DNA pentru comenzi disproporționate de seruri Covid care s-au dus pe apa sâmbetei din lipsă de cerere, Cîțu probabil că-și presimte trecerea subită din tabăra „peneliștilor” în cea a „penalilor”, și, involuntar, confundă Parlamentul cu Tribunalul.

„Începem ședința comună, de luni, 4 aprilie 2022. Domnule președinte Volodimir Zelenski, președinte al Ucrainei, domnule președinte al Camerei Deputaților, domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor miniștri, doamnelor și domnilor senatori și deputați, stimați invitați, onorată instanță, vă rog să-mi permiteți să declar deschisă ședința comnă de astăzi a Senatului și Camerei Deputaților”, a afirmat Florin Cîțu, în calitate de (încă) președinte al Senatului, potrivit Știri pe Surse

La rândul lui, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), s-a încurcat în lungul său discurs la citirea cuvântului „generozitate”. Un cuvânt prea lung pentru un personaj prea mărunt în politica românească.

Volodimir Zelenski, mesaj tardiv pentru politicienii de la București: Vreau să încep un dialog pentru protecția comunității românești. El nu și-a cerut scuze pentru interzicerea limbii române și desființarea școlilor românești, petrecute chiar sub administrația lui

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut, luni seara, un discurs în Parlamentul României și a ținut să spună că, după război, vrea să înceapă discuții mai ample pentru susținerea comunității românești. Iar asta, deși țara lui, în timpul președinției sale, nu a făcut alteceva decât să desființeze brutal drepturile minorităților, concentrându-se pe un naționalism anti-rusesc care a făcut victime colaterale inclusiv printre românii din Bucovina și Basarabia.
Zelenski și-a anunțat, cam tardiv și fără a mima vreun regret, schimbarea politicii abuzive față de minoritățile naționale, spunând că dorește „un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție” a comunității românești din Ucraina, ca și a celei ucrainene din România. 
„Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană. Sunt convins că foarte curând voi putea să mă adresez d-voastră cu mulțumiri pentru întreaga susținere, susținerea României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană”, a afirmat Zelenski, citat de Știri pe Surse. 

Ucraina și-a reînnoit cererea de aderare la Uniunea Europeană la scurt timp după începerea ofensivei ruse pe teritoriul său. Exemplul Kievului a fost imediat copiat de Chișinău și Tibilisi. 
Președintele Ucrainei a mulțumit pentru bunătatea și susținerea dovedite de români față de refugiații ucraineni și a menționat că această solidaritate reprezintă o bază pentru o apropiere și mai mare între cele două popoare.
„Vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecție minorităților noastre naționale și comunității românești din Ucraina și celei ucrainene din România. Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană. Sunt convins că foarte curând voi putea să mă adresez dvs cu mulțumiri pentru întreaga susținere, susținerea României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Vă mulțumesc foarte mult. Glorie României, glorie Ucrainei!”, și-a încheiat el discursul, repetând în variantă pro-românească strigătul de victorie pe care îl rostesc față de țara lor soldații ucraineni. 

Nicolae Ciucă SPERĂ ca Volodimir Zelenski să-i trateze pe românii din Ucraina, care nu sunt refugiați, ci autohtoni, la fel de bine cum îi tratează România pe refugiații ucraineni 

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, luni, în plenul reunit al Parlamentului dedicat discursului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, că România va avea grijă de toți refugiații ucraineni care fug din calea războiului declanșat de Rusia și că este convins că și Ucraina îi va apăra pe etnicii români aflate pe teritoriul său. O convingere destul de optimistă, care nu se bazează pe nici una dintre realitățile relațiilor bilaterale post-sovietice, când administrațiile ucrainene, inclusiv regimul Zelenski, au persecutat și au închis școlile cu predare în limba română, fără ca guvernul sau președinția de la București să miște vreun deget întru apărarea lor (spre deosebire de Budapesta, care a condamnat vocal atât în plan bilateral, cât și în cele mai înalte foruri internaționale, comportamentul similar al Ucrainei față de minoritatea maghiară).

Războiul identității


„Ucraina este un simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare și nedrepte, sunteți astăzi, d-le președinte Zelenski, liderul unei națiuni care luptă pentru identitate în acest război ilegal și neprovocat”, a afirmat premierul și fostul general Nicolae Ciucă.
El a cerut judecarea și condamnarea internațională a crimelor atribuite Armatei Ruse.
„Mulți, mult prea mulți și-au pierdut viața, alții au fost obligați să ia calea refugiului ca urmare a atrocității trupelor rusești fără discernământ asupra civililor, școlilor, spitalelor, teatrelor. Atrocitățile ne-au cutremurat pe toți. Toate aceste acțiuni inumane trebuie sancționate de instanțele penale internaționale”, a opinat Ciucă, potrivit Știri pe Surse.
La fel ca fostul premier Vasile Cîțu, și actualul premier Nicolae Ciucă este un mare admirator al ucrainenilor.
„Îmi manifest admirația pentru tenacitatea și curajul poporului ucrainean în a-și apăra țara. Va asigur ca familiile ucrainenilor ajunse în România sunt în siguranță și vom avea grijă de ei”, a mai spus premierul României.

Fostul general nu a avut curajul să-i comande actorului Volodimir Zelenski un tratament demn pentru românii din fostele județe de nord și de est ale Regatului României, aflate actualmente în Ucraina, ci și-a exprimat, naiv, speranța sau convingerea că Kievul va consimți să-i trateze pe români la fel de bine cum s-a străduit Bucureștiul să-i trateze pe ucraineni.

„Sunt convins ca asa cum noi avem grija de cetățenii Ucrainei, la fel veți avea și dvs grijă de cetățenii de etnie română din Ucraina”, și-a exprimat convingerile idealiste noul premier de paie stropite cu praf de pușcă al României.

sursa: ActiveNews

Comments (1)
Add Comment
  • IO...gerules

    Individul care joaca rolul presedintelui unei comunitati care se numeste Ucraina,nici nu se afla pe teritoriul acesteia,teritoriu care nu este delimitat de nici o granita oficiala,el se afla in Israel de unde este tras de sfori de care cei din umbra,sa interpreteze rolul tampitului ridicol care simuleaza suferinta.Individul este intr-o stare mult mai rea,mental si fizic,decat alt tampit,care se da Presedintele USA,bidonul de Biden.