Europarlamentarul Cristian Terheș (PNȚCD) a dat publicității miercuri un „DOCUMENT BOMBĂ care atestă că, din slugărnicie față de Bruxelles, PNL – prin ministrul energiei Virgil Popescu – a subminat sectorul energetic al României, conducând la distrugerea economiei romanești și sărăcirea populației”. Este vorba de un ordin dat de respectivul ministru – român care servește interese neromânești – de închidere a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), pentru că funcționează pe cărbune și, deși poate produce aproximativ 1200 MW, nu mai corespunde ambițiilor U.E. de a renunța la emisiile de dioxid de carbon. Ambiții care, fără a fi dovedit științific irefutabil că vor influența în vreun fel echilibrarea „schimbărilor climatice”, se traduc în producție sau import de energie „verde” la prețuri mult mai mari decât își pot permite consumatorii, mai ales într-o țară săracă și periferică, dar fruntașă la „inovații” cum este România. Mai mult, închiderea termocentralelor pe cărbune vor avea drept consecință directă nu doar facturi mai mari și o eventuală penurie la energie, dar și sărăcirea populației locale prin pierderea locurilor de muncă la CEH într-o zonă care nu oferă prea multe oportunități de reangajare în alte domenii. Redăm mai jos dezvăluirile făcute de eurodeputatul PNȚCD:
„Pe data de 9 decembrie 2021, în acest plin scandal și disperare a romanilor cauzate de creșterea de la zi la zi a preturilor la produse si a facturilor, actualul ministru al energiei Virgil Popescu (PNL) trimite o scrisoare catre Complexul Energetic Hunedoara (CEH) prin care, „avand in vedere OBIECTIVELE AMBIȚIOASE de decarbonizare stabilite la nivel European”, precum și „obiectivele și reformele stabilite in cadrul PNRR, [in care] sunt vizate eliminarea treptată a centralelor electrice pe cărbune si lignit pana in 2032”, solicită CEH „sa întreprindeți în regim de URGENȚĂ toate diligentele ce se impun pentru retragerea din exploatare si INCHIDEREA grupurilor energetice din cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, aflata in conservare, pentru evitarea penalitatilor pentru Romania care decurg din procedura de infringement”.Cu alte cuvinte, pentru niște „obiective ambitioase” utopice neomarxiste (cand auziti pe cineva de la Bruxelles spunand despre orice ca e „ambitios” sa stiti ca e rau pentru oameni!!) acest trădător liberal efectiv a dat ordin sa fie distrusă termocentrala Mintia, cu o capacitate de producție de cca 1200 MW, lucru care va acutiza criza energetică. Menținerea acestui trădător Virgil Popescu în funcția de ministru al energiei este un atac la economia și suveranitatea Romaniei, precum și la prosperitatea românilor.
CONTEXT
3. Dupa negocieri intre grupurile politice din Parlamentul European si tari, s-a votat in 2020 Pactul Verde European (European Green Deal), in care s-au introdus toate aceste „obiective ambitioase” de distrugere a economiei europene si saracire a populatiei sub pretextul salvarii planetei.
4. Pe baza acestui „pact verde european” apar fel si fel de proiecte utopice europene de anvergura, de genul „fit for 55” (cautati pe internet), cu scopul tranzitiei spre „energia verde”.
5. In toamna lui 2019 Dancila este data jos printr-o motiune de cenzura si e pus Ludovic Orban premier. Printre multe ticalosii pe care le-a facut ca premier, Orban accepta, in numele Romaniei, toate aceste utopii ideologice neomarxiste privind „obiectivele ambitioase” de tranzitie spre energia verde prevazute in Green Deal, proiect aflat sub comanda comisarului Timmermans. In vederea atingerii acestor „obiective ambitioase” utopice tarile, printre care si Romania, trebuie sa renunte la energia pe carbune. Raportat la productia de energie pe carbune din Europa, cea din Romania este nesemnificativa. Pentru noi, insa, ca tara, sectorul termoenergetic produce cca 20% din energie, care nu e de neglijat.
6. In ianuarie-februarie 2020 Ludovic Orban vine la Bruxelles, în prima sa vizită oficială, ocazie cu care cere să se vadă și cu toți europarlamentarii români, întâlnire la care am participat și eu.Cand mi-a venit rândul, eu am pus în discuție două teme: MCV-ul și sectorul termoenergetic din Romania.In cazul MCV i-am spus că nu poate angaja România să accepte aberațiile scrise în acel raport de funcționari europeni necunoscuți, care cuprinde „recomandări” ce încalcă Constituția României și se bat cap in cap, iar in privinta sectorului termoenergetic i-am spus ca nu poate accepta aberațiile din Green Deal și să închidă minele, pentru că lasă România fără curent, ceea ce va conduce la explozia preturilor.Cu privire la a doua tema, Orban mi-a spus: „Domnul europarlamentar, Romania va primi 750 de milioane de euro [atat se discuta atunci – n.m.] pentru fondul de tranzitie justa, ca sa ajutam la reconversia profesionala a minerilor din zonele carbonifere.”I-am raspuns: „Domnule premier, aici nu e vorba despre reconversia profesionala a minerilor, pe care-i poti pune sa faca tuneluri pentru autostrazi, ci de faptul ca inchideti un sector strategic pentru Romania și lăsați economia țării fără curent suficient, trebuind să importam”.N-a mai apucat Orban să-mi răspundă, pentru că a sărit un europarlamentar de la PNL și unul de la USR, spunând că sunt eu anti-UE și că de fapt e bine ce se întâmplă. Le-am spus că istoria îi va judeca.
7. Incepe pandemia, lumea a fost ocupata cu aceasta problema, insa guvernul PNL-USR condus de Orban a continuat pe durata anului 2020 sa lucreze subversiv la distrugerea sectorului carbonifer si termoenergetic din Romania, doar pentru a fi in gratiile birocratiei neomarxiste de la Bruxelles.
8. In luna februarie 2021 apare situatia de la mina Lupeni, din Valea Jiului, unde minerii nu-si primisera salariile complete pentru munca DEJA prestata. Am fost chemat de niste lideri sindicali acolo, m-am dus, am vorbit cu oamenii, iar de acolo am plecat la Bucuresti pentru a ma intalni cu ministrul energiei Virgil Popescu. La intalnire am fost cu senatoarea Diana Sosoaca, amandoi cerand sa fie platiti acei oameni si sa nu inchida Termocentrala Mintia. Minerii au fost platiti, conflictul de munca s-a incheiat, insa subminarea sectorului energetic nu s-a oprit.
9. În luna martie 2021, după parcurgerea unor proceduri, am intrat in mina Lupeni si m-am dus pana la abataj, ca să văd cu ochii mei cum se scoate cărbunele. In plina era tehnologică, acolo cărbunele se scotea cu târnăcopul și lopata.
10. De la mina Lupeni m-am dus la Deva unde m-am vazut cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, care mi-a explicat că, dacă guvernul nu știe ce să facă cu ea, CJ-ul vrea sa preia Mintia atât pentru a o salva, cat si pentru a putea produce, pe lângă energie, si căldură pentru locuitorii Devei (aduceti-va aminte ca în iarna lui 2020 zeci de mii de familii din Deva au stat in frig).Virgil Popescu a spus public atunci că da pe gratis Mintia Consiliului Județean Hunedoara, lucru care nu s-a mai întâmplat.
11. Prin adresa nr. 12155/28.04.2021, ministrul energiei Virgil Popescu a cerut CE Hunedoara „intreprinderea masurilor necesare pentru stoparea poluarii si PUNEREA IN CONSERVARE, in siguranta, a termocentralei Mintia” (a se vedea scrisoarea atasata).Efectul acestei cereri a fost inchiderea Termocentralei Mintia, dupa peste 50 de ani de activitate, pe data 28 iunie 2021, ceea ce a dus la disponibilizarea a cca 700 de persoane si inchiderea unei surse de cca 1200 MW de energie pentru Romania. Presa si sindicatul au acuzat atunci ca Mintia va fi taiata la „fier vechi”, cum s-a intamplat cu alte fabrici. Conducerea CEH a dat un comunicat public, negand acest lucru.”În ciuda informațiilor alarmiste și rău-intenționate vehiculate în diverse medii, Sucursala Electrocentrale Deva nu va fi tăiată și vândută la fier vechi ci, DIN CONTRA, se dorește repornirea acesteia, cu ajutorul unui investitor strategic, cu respectarea tuturor cerințelor de mediu”, a aratat CEH in comunicat.
12. In paralel, Timmermans este la București, la o conferință pe energie, și cere public României să-și inchida exploatările carbonifere și termocentralele, ca să fie atinse „obiectivele ambițioase” utopice europene de decarbonizare.
13. Incepand din vara lui 2021 am tot spus in aparițiile TV, live-uri și postări pe Facebook că România va fi lovită de o criza energetică fără precedent, românii, in iarna lui 2021/2022, având de ales intre „a muri de foame sau a muri de frig”. Mai ales reprezentanții PNL din platouri mă acuzau că sunt conspiraționist, ca de fapt nu va fi nici o criză, că exagerez. Acum vedeți ce se întâmplă.
14. In toamna lui 2021 apar deja primele semne ale crizei generate de scumpirile la energie si se discuta public despre „legea consumatorului vulnerabil”, PNL si PSD certandu-se public care a propus-o.Am spus in interventii ca legea este inutila, pentru ca solutia nu este in a ajuta „consumatorii vulnerabili” (cca. 4 milioane de familii, dupa datele oficiale, adica marea majoritate a populatiei), ci in a creste productia de energie, ca sa scada pretul peste tot. Degeaba ajuti „consumatorul vulnerabil” sa-si plateasca factura la energie, daca toate serviciile si produsele s-au scumpit din cauza cresterii pretului la energie.
15. Guvernul PNL-USR „negociaza” cu Comisia Europeana PNRR-ul. Printre nemerniciile „negociate” in secret de catre ministrul Ghinea (USR), aflat sub conducerea premierului Citu (PNL) si aprobat de presedintele Iohannis, a fost si – am aflat cu totii ulterior – distrugerea/inchiderea sectorului carbonifer si termoenergetic, pentru ca vom face energie „regenerabila”. Voi reveni pe acest subiect.
16. In acest plin scandal si disperare a romanilor cauzate de cresterea de la zi la zi a preturilor la produse si a facturilor, pe data de 9 decembrie 2021 actualul ministru al energiei Virgil Popescu trimite scrisoarea din atasament catre CEH, careia ii solicita sa faca „in regim de URGENTA toate diligentele ce se impun pentru retragerea din exploatare și ÎNCHIDEREA grupurilor energetice din cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, aflată în conservare”.
Închiderea Mintiei se face „având in vedere obiectivele ambițioase de decarbonizare stabilite la nivel European”, precum și „obiectivele și reformele stabilite în cadrul PNRR, [în care] sunt vizate eliminarea treptată a centralelor electrice pe cărbune și lignit până in 2032”, se mai arată în scrisoare. Pentru a nu exista discuții, postez integral scrisoarea și transcrierea ei. Voi ce părere aveți cu privire la această solicitare a ministrului energiei Virgil Popescu de închidere a Mintiei? Este sau nu un act de trădare și subminare a economiei naționale?
Către SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., în insolvență
Referitor la: retragerea din exploatare si inchiderea grupurilor energetice din cadrul Societatii Complexul Energetic Hunedoara – Sucursala Electrocentrala MintiaIn data de 2 decembrie 2021, Comisia Europeana a decis sa trimita Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru nerespectarea normelor UE privind combaterea poluarii industriale, respectiv pentru ca Romania nu s-a asigurat ca trei instalatii industriale functioneaza cu o autorizatie valabila in temeiul Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE) pentru a preveni sau reduce poluarea (Cauza 2018/2202). Doua din cele trei instalatii ce fac obiectul cauzei 2018/2202 sunt instalatiile mari de ardere nr. 2 si 3 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva (Mintia).Inainte de a trimite Romania in fata Curtii pentru nerespectarea Directivei privind emisiile industriale, Comisia a adresat o scrisoare de punere in intarziere in iulie 2018, o scrisoare suplimentara de punere in intarziere in iulie 2019 si un aviz motivat in iulie 2020.Instalatiile mari de ardere din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva (Mintia) nu mai detin autorizatie integrata de mediu (AIM) din data de 31.12.2013, data pana la care a fost valabil AIM nr. 30/2007.Incepand cu data de 05.03.2021 activitatea la Sucursala Electrocentrala Deva (Mintia) a fost sistata, iar la data de 28.04.2021 Ministerul Energiei a solicitat CE Hunedoara, prin adresa nr. 12155/28.04.2021, intreprinderea masurilor necesare pentru stoparea poluarii si punerea in conservare, in siguranta, a termocentralei Mintia.Avand in vedere obiectivele ambitioase de decarbonare stabilite la nivel European, revizuirea cadrului de reglementare privind comercializarea certificatelor CO2, care a provocat deja o crestere masiva a pretului certificatelor de emisii de CO2 in piata, impact direct asupra competitivitatii centralelor de productie pe baza de combustibil fosil (in special …), precum si starea tehnica neconforma a instalatiilor aferente Sucursalei Electrocentralei Deva (Mintia), care ar implica costuri uriase pentru modernizare/reabilitare, apreciem ca in contextul dat instalatiilor existente, … autorizatie de mediu nu mai pot asigura functionarea conforma cu cerintele privind emisiile, continuarea functionarii acestora conducand automat la procedura de infrigement, cu costuri importante pentru Romania.Totodata, printre obiectivele si reformele stabilite in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), sunt vizate eliminarea treptata a centralelor electrice pe carbune si lignit pana in 2032.In cadrul capitolului C6 Energie-R1 „Reforma pietei de energie electrica, prin inlocuirea carbunelui din mixul energetic si …. unui cadru legislativ si de reglementare …. pentru investitiile private in productia de electricitate din surse regenerabile”, este prevazuta ca, pana cel tarziu 31 decembrie 2021, sa fie scoasa din functiune si dezafectata capacitatea instalata de 1495 MW de productie de energie electrica pe baza de carbune. Capacitatea mentionata se constitutie din grupuri energetice neconforme si care nu mai sunt in functiune.Avand in vedere cele expuse, precum si atributiile stabilite in sarcina administratorului judiciar si administratorului special in procedura insolventei in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, va solicitam sa intreprindeti in regim de urgenta toate diligentele ce se impun pentru retragerea din exploatare si inchiderea grupurilor energetice din cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, aflata in conservare, pentru evitarea penalitatilor pentru Romania care decurg din procedura de infringement.
Cu stima, Ministru Virgil Popescu”, se arată în relatarea făcută de eurodeputatul Cristian Terheș, miercuri, pe Facebook.
Spuneau deontologii din ” presa ” ca romanii se bucura pentru ce a facut in Parlament Simion vs. Popescu deoarece ” asta-i nivelul la care s -a ajuns ” .Ce se facea c-a uitat deontologul { ma refer la elefantul ala d e Bogdan Chiriac } er a faptul ca…romanii nu-s chiar toti cretini si odata ce vad puroi iesind dintr-o rana deschisa , stiu precis care-i sursa raului . Cat de prost sa fie cineva incat sa uite ca VIRGIL POPESCU MINISTRUL ENERGIEI spunea prin viu grai in urma cu mai putzin de trei ani ca NU VOR CRESTE FACTURILE ODATA CU INCHIDEREA UNOR COMPLEXE ENERGETICE CI…DIMPOTRIVA Si-N PLUS VOM RESPIRA SI UN AER MAI CURAT . Ce n-am inteles eu este…de ce mortii ma-sii al tin astia de la PSD in brate si au lasat sa cada motiunea alora de la USR cand puteau foarte bine sa-l matraseasca caci…nu l-a facut ma-sa ministru da-i dracului pe amandoi ! Chiar nu cred ca , Simion a actionat la ordin , facand astfel sa fie amanata motiunea . Dar astia de la DNA . astia ce mortii ma-sii pazesc caci daca s-ar ” autosesiza ” macar la acuzatiile lui George Simion , ministrul Popescu ar trebuii sa zaca in puscarie pentru urmatorii douazeci de ani de aici inainte .