Ministerul Justiției din Polonia a finalizat un proiect de lege menit să protejeze libertatea de exprimare online

Ministerul Justiției din Polonia a finalizat un proiect de lege menit să protejeze libertatea de exprimare online, iar unul dintre punctele sale cheie este înființarea unui Consiliu pentru libertatea de exprimare.

După ce Facebook a interzis recent două pagini foarte mari care aparțineau partidului de dreapta Confederația, mișcarea a fost întâmpinată cu condamnări între partide din partea unei game largi de politicieni polonezi și a exercitat noi presiuni asupra guvernului pentru a elabora o lege pentru combaterea cenzurii în mediul online.

Zbigniew Ziobro, ministrul Justiției, a declarat că „acesta a fost cel mai bun moment pentru a accelera demersurile la proiectul de lege privind libertatea de exprimare pe Internet și pentru a-l direcționa către parlament cât mai repede posibil.”

S-a reunit și o comisie parlamentară, iar unul dintre membrii acesteia, deputatul Dobromir Sośnierz din partidul Confederația, a încercat să invite reprezentanții Facebook să participe.

Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece sediul Facebook din Varșovia s-a dovedit a fi practic impenetrabil, politicienii polonezi neputând să vorbească sau să contacteze angajații corporației. Ulterior, deputatul a aflat că angajații din Varșovia lucrau de la distanță, iar contactul se putea realiza doar printr-o pagină de pe site-ul Facebook.

Polonia a fost mult timp preocupată de eforturile Big Tech de a cenzura discursul, în special discursul politic, având în vedere istoria companiilor precum Facebook, Twitter și Google. Atât Facebook, cât și Twitter l-au cenzurat anterior pe președintele american Donald Trump și apoi l-au interzis în întregime, împreună cu alți conservatori proeminenți. Înainte de interzicerea partidului Confederația pe Facebook, platforma interzisese alte pagini poloneze conservatoare.

Duminică, ministrul adjunct al Justiției, Michał Woś, a declarat că proiectul de lege pregătit de Ministerul polonez al Justiției este gata să fie acceptat de guvern și îndreptat către parlament ca proiect guvernamental.

Proiectul de lege privind libertatea de exprimare online a fost prezentat pentru prima dată anul trecut, iar lucrările de finalizare a proiectului de lege au fost efectuate în ultima lună. Textul original al proiectului de lege prevedea amenzi masive pentru companiile Big Tech care au încălcat libertatea de exprimare pe Internet, în ​​valoare de milioane de euro, dar rămâne neclar ce fel de amenzi vor fi în planul final al proiectului de lege.

Proiectul presupune, printre altele, înființarea unui Consiliu pentru libertatea de exprimare format din cinci membri aleși de parlament cu posibilitatea de a depune contestații împotriva deciziilor platformelor de socializare care blochează, cenzurează sau interzic conținutul. Viceministrul Justiției Sebastian Kaleta a declarat că Consiliul va face parte din structurile Consiliului Național al Audiovizualului.

De asemenea, acesta a anunțat introducerea așa-numitelor subiecte de „semnalizare”. Aceasta înseamnă că instituțiile guvernamentale ar putea să certifice organizațiile care au cunoștințe speciale atunci când vine vorba de anumite domenii ale vieții, cum ar fi imigrația, viața de familie și avortul. Aceste organizații ar raporta către Consiliului pentru libertatea de exprimare încălcările de pe rețelele sociale, potrivit Remix News.

via NapocaNews

Comments (0)
Add Comment