Premierul a avut o prestație jalnică, nu doar în actul guvernării, unde s-a dovedit un dezastru total, ci și în cea din urmă intervenție a sa înaintea Parlamentului.
Protejatul președintelui Iohannis s-a remarcat prin performanța unică de a fi destituit din funcție de subsecretar de stat pentru luptătorii anticomuniști pe însuși președintele AFDPR. Octav Bjoza. Din 2014, cand se înființase această funcție, nici un alt guvern, indiferent de culoare, nu a îndrăznit să facă așa ceva. Prezența liderului foștilor deținuți politici anticomuniști în Guvernul României era în primul rând o formă de reconciliere a statului român cu victimele totalitarismului comunist dinainte de 1989 și o considerație acordată acestora.
Octav Bjoza a fost demis noaptea, hoții, fără cea mai mică discuție prealabilă, mai rău ca un simplu om de serviciu, aflând vestea din Monitorul oficial și de la știri. O amplă prețuire care a întrunit adeziunea multor personalități publice, organizații civice și mii de urmași ai luptătorilor anticomuniști, a cerut lui Florin Cîțu sa revină asupra deciziei, dar acesta nici măcar nu a luat-o în seamă. Accidentul vascular care l-a afectat pe Octav Bjoza a avut ca principală cauză tocmai mâhnirea și frustrarea cauzate de umilința, ingratitudinea, nedreptatea venite de la Guvernul țării pentru care își sacrificase tinerețea.
În rușinoasa plecare de la putere a acestui premier incompetent, eu vreau să văd în primul rând un act de dreptate față de imensa nedreptate pe care a comis-o față de șeful foștilor deținuți politici anticomuniști. Sper ca acest Cîțu sa iasă și din Istorie pe aceeași ușă din dos. Și să urmeze și președintele Iohannis și frații Muraru, care au clocit decizia demiterii lui Bjoza, pusă în practică de executantul docil Cîțu.
de Florin Dobrescu