ABUZ ȘI PROVOCARE. Poliția amendează credincioșii și perturbă liturghia slujită de ÎPS TEODOSIE de ziua Sfintei Ecaterina. Arhiepiscopul Tomisului, reacție vehementă într-o scrisoare către premier: „TREBUIE SĂ DENUNȚĂM PUBLIC ABUZURILE pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră”/ ÎPS Teodosie NU CEDEAZĂ cu privire la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei și la posibilitatea unei noi închideri a bisericilor: „NU VOM ACCEPTA închiderea bisericii, chiar dacă va fi ordin”
ActiveNews:
IPS TEODOSIE de neclintit. Întrerupt în timpul slujbei de Poliție, ierarhul BOR a transmis credincioșilor că îi așteaptă pe toți la Peștera Sfântului Andrei. În acest timp “malacii” Jandarmeriei și Poliției se războiau cu băbuțele și mămicile cu copii
În timp ce magistrații Tribunalului Constanța respingeau solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a se permite organizarea pelerinajului de Sfântul Apostol Andrei, poliția a descins la biserica Sfânta Ecaterina din Constanța, unde slujea chiar Înalt Preasfințitul Teodosie.
Acțiunea a fost regizată de structurile de forță ale statului ca o replică la dârzienia Arhiepiscopului Tomisului după ce acesta a declarat că nu va mai permite închiderea Bisericilor în Constanța.
Mascații Poliției au venit cu dubele în trombă însoțiți pentru show-ul TV de televiziunile de știri care au transmis acțiunea în direct, mai ceva ca la perchezițiile de la clanurile țigănești. O întreagă țară a putut vedea cum “dulapurile” Jandarmeriei și Poliției s-au luat la trântă cu bătrânicile bisericoase și mămicile cu copii în brațe. Jandarmii au fost coordonați de ofițeri în civil care probabil se infiltraseră anterior în Biserica pentru a avea rolul de “ciocofoniști” către bază.
Cu predica întreruptă, IPS Teodosie a acuzat revoltat Poliția că a venit să facă dezordine și nu ordine și a transmis cu fermitate credincioșilor din curte: “Iubiți credincioși, vă invit pe toți la peștera Sfântului Apostol Andrei. Să vă faceți o adresă în care să arătați că mergeți să vă închinați la cea dintâi Biserică, nefăcută de om. Dumnezeu să ne ajute tuturor!”
Mai mulți credincioși, care intraseră în Biserică pentru a se încălzi, majoritatea persoane în vârstă sau mame cu copii, au fost scoși de forțele de ordine din Biserică, pe motiv că nu au voie să participe la slujbă întrecât orașul se află în carantină.De altfel, în imaginile prezentate de telezviziuni, se vede cum poliția și jandarmeria a înconjurat lăcașul de cult.
IPS Teodosie, care rostea predica, a întrerupt-o pentru a merge în mijlocul oamenilor și a vedea ce se întâmplă.
Oamenii au fost pur și simplu scoși din Biserică de forțele poliției și ale jandarmilor pentru a fi legitimați și amendați, transmite corespondentul RTV la Constanța. Conform sursei citate, mulți credincioșii au stat afară, în genunchi, pe pământul înghețat, doar ca să ia parte la slujbă.
Municipiul Constanța a intrat în carantină de vineri. Prin urmare, oficierea slujbelor religioase este permisă doar în exteriorul clădirilor, cu excepția celor la care participă doar personalul bisericesc.
ACTUALIZARE Ulterior, Poliția a transmis că a amendat 39 de persoane cu 4.500 de lei.
După cum se vede în filmarea Arhiepiscopiei Tomisului, care a transmis slujba de Sfânta Ecaterina în direct, chiar în momentul descinderii Poliției, Înaltul Teodosie afirma, în cadrul predicii:
“O rugăm pe Sfânta Ecaterina să ne mijlocească în aceste zile, în care parcă s-a întors păgânismul! Nu mai avem voie să intrăm în biserici! O rugăm pe Sfânta Ecaterina să ne ajute și să ne lumineze pentru că sunt lucruri care sunt strâmbe și trebuie îndreptate. Acum să merg la credincioși afară!”, spune IPS Teodosie, care se întrerupe pentru a vedea ce se întâmplă în curtea Bisericii. Camera de filmat fixă rămâne în Biserică după care se aude mesajul său spus de afară:
“Iubiți credincioși, vă rog să luați aminte: îmi pare rău că trebuie să stați afară…”.
În timp ce încerca să susțină predica afară, se aud turbulențe și vocea Înaltul care se adresează forțelor polițienești:
“În condițiile acestea trebuie să opresc cuvântul. Nu se poate așa ceva. Dvs ați venit să faceți dezordine și nu ordine!” Apoi, către credincioși: “Vreau să vă mai spun doar atât Iubiți credincioși, vă invit pe toți la peștera Sfântului Apostol Andrei. Să vă faceți o adresă în care să arătați că mergeți să vă închinați la cea dintâi Biserică, nefăcută de om. Dumnezeu să ne ajute tuturor!” VIDEO mai jos:
ÎPS Teodosie, la Radio România Antena Satelor: În Arhiepiscopia Tomisului nu vom accepta închiderea bisericii, chiar dacă va fi ordin. Nu mă tem, noi Îl luăm pe Dumnezeu aliat, noi trebuie să ținem Biserica vie!
După ce marți judecătorii Tribunalului Constanța au analizat procesul în care Arhiepiscopia Tomisului cere suspendarea Hotărârii CJSU Constanța de împiedicare a pelerinajului la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” din județ pentru credincioșii care nu au domiciliul/reședința în localitatea din apropierea acesteia, iar o decizie judecătorească în speță e așteptată miercuri la ora 9:30, ÎPS Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a fost invitat marți seară timp de două ore în emisiunea „La școala vieții”, moderată de pr. Mihai Păcuraru la Radio România Antena Satelor.
În prima parte a programului radiofonic, ierarhul a relatat despre semnificația și importanța sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cinstit pe 30 noiembrie, despre tradiționalul pelerinaj ținut an de an în Dobrogea, despre lupta juridică pentru respectarea libertății religioase a creștinilor, despre educația clasică, sănătate și alte nevoi ale societății românești. În a doua parte a emisiunii, ÎPS Teodosie a avut bunăvoința să răspundă întrebărilor ascultătorilor, printre care și câteva puse de reporterul ActiveNews.
Pr. Mihai Păcuraru: Astăzi, marți 24 noiembrie, la „Radio România Antena Satelor”, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie Petrescu, în cadrul emisiunii „La școala vieții”, de la ora 20-22, vorbim despre sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
„Un popor născut creștin”
Sfântul Andrei, primul chemat dintre apostoli, este considerat creștinătorul României și ocrotitor al românilor. Este cel ce a adus prima dată pe pământul strămoșilor noștri cuvântul Domnului nostru Iisus Hristos.
Despre această mare sărbătoare ne va vorbi, de pe meleagurile Tomitane, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie Petrescu. Timp de aproape doua ore, ne vom întări duhovnicește, vom primi răspunsuri la întrebările ce ne frământă.
Vlad Pârău: Aveam în intenție să vă adresez două întrebări, una duhovnicească și una pragmatică. Încep cu cea duhovnicească: Biserica a fost prezentată în ultima vreme ca un posibil pericol împotriva sănătății, ceea ce este, evident, o exagerare, o distorsionare. De aceea, vă rog să ne spuneți ce face Biserica pentru sănătatea oamenilor în specificul ei, cu mijloacele ei duhovnicești, nu neapărat medicale sau legale sau financiare. Cum contribuie Biserica în felul ei la sănătatea oamenilor (prin sfintele taine sau prin alte mijloace duhovnicești)?
ÎPS Teodosie Petrescu: Pe de o parte, în sfântul locaș, prin sfintele taine care aduc harul lui Dumnezeu și tot ceea ce însemnează întărire și sănătate; și chiar în afara Bisericii, prin ajutorarea oamenilor și a copiilor, a bolnavilor, a săracilor care au nevoie de ajutor. În fiecare zi și la fiecare parohie avem un comitet prin care parohiile sunt ca niște familii și și-i ajută pe cei cu lipsuri, pe cei bolnavi. Avem și farmacii și medici care fac gratuit consultații și ajută. Biserica este aproape de popor pentru că poporul este Biserica. Fiecare creștin este o piatră vie a Bisericii și, de aceea, noi nu putem să stăm departe de popor. Suntem cu poporul, pentru popor și ne slujim poporul.
Vlad Pârău: Pe mine m-a nedumerit faptul că în starea de urgență nu s-au mai ținut ori s-au împuținat Sfintele Masluri, se ținea doar Sfânta Liturghie, dar și aceea fără Sfânta Euharistie, care este medicamentul nemuririi. Nu a abdicat sau și-a diminuat cumva Biserica misiunea ei taumaturgică? E o întrebare critică, dar nu o formulez neapărat din perspectivă personală, ci pentru că și cititorii sunt curioși de acest specific salvator al Bisericii pentru sănătate. Trebuie el intensificat?
ÎPS Teodosie Petrescu: Sigur! Personal am fost consternat și mai ales când a venit această măsură-fulger, fără o pregătire, fără nimic. Și sigur că n-am avut încotro. Văzând această situație, m-am apucat să slujesc zilnic. Eu am și spus – și mă țin de cuvânt: în Arhiepiscopia Tomisului nu vom accepta închiderea bisericii, chiar dacă va fi ordin, pentru că nu se cuvine și sperăm să ne întărim tot mai mult. Nu cred că ne vom întoarce la închiderea bisericilor, nici într-un caz! Nici nu am înțeles acel moment (din starea de urgență din primăvară – n.red.), nici nu erau atât de multe infectări… Nu trebuie să mai vorbim, nici nu vreau să îmi mai amintesc de acel moment care a fost fără o explicație firească!
Vlad Pârău: Aici ați legat cumva – și vă mulțumesc pentru acest lucru – de ultima întrebare, cea pragmatică, pe care doream să vi-o adresez: ce veți face dacă politicienii vor repeta scenariul din starea de urgență, cu închiderea bisericilor de sărbători?
ÎPS Teodosie Petrescu: Sunt convins că nu acceptăm așa ceva! Nu, nu putem accepta.
Vlad Pârău: De asemenea, nu credeți că poate fi și o subtilă provocare la nesupunere din partea autorităților, ca apoi tot ele să vină și să acuze Biserica de faptul că, din cauza insistenței cu sărbătorile, au urmat, apoi, înmormântări – ca să citez dintr-un politician aflat la putere?
Pr. Mihai Păcuraru: Să nu fim tendențioși!
ÎPS Teodosie Petrescu: Da, sigur că – am vorbit eu și în legătură cu aceasta – nu mă tem, nu! Noi Îl luăm pe Dumnezeu aliat și am credincioșii și preoții aproape, pentru că nu facem altceva decât să ne exercităm cultul pe care îl avem prin tradiție de la Dumnezeu prin apostolii și urmașii lor. Noi trebuie să ținem Biserica vie. Dacă renunțăm la viața Bisericii am renunțat la noi înșine, la demnitatea noastră, la perspectiva noastră de relație cu Dumnezeu și de mântuire.
O întrebare asemănătoare i-a adresat ierarhului și jurnalistul Cornelius Florin Stoica, realizator al emisiunii online „Lumina Cuvântului” și autor de editoriale la ActiveNews.
Cornelius Florin Stoica: O să fac o descriere – pentru că vreau să găsim un cuvânt de învățătură, de întărire, de la ÎPS voastră – a acestei perioade, în care, dacă stăm să analizăm puțin situația, Biserica a fost mai mult lovită decât susținută, deși scrie în Constituția României la articolul 29, alineatul 5: „Cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia”. Am văzut și situații în care polițiștii au intrat în biserică, au tulburat slujba – deși libertatea exprimării religioase este susținută de lege, pentru că în art. 381 alin. 1 se spune că „împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii se pedepsește cu închisoare de 3 luni – 2 ani sau cu amendă” – deci au intrat în biserică, au tulburat slujba. Fiind și jurnalist, înainte să scriu sau să fac afirmații mai întâi mă și documentez. Am intrat în agenții de pariuri, în cazinouri, acolo nu se poartă mască, nu am văzut forțe de ordine care să intre și să ia lumea la întrebări de ce nu poartă mască. Iată că trăim această perioadă în care mall-urile sunt deschise, am voie să stau la hypermarket și la supermarket cât vreau și cât doresc, nu stă nimeni după mine să vadă cât stau eu la cumpărături, dar stă cineva după mine să vadă dacă și cât stau la slujbă – pentru că, așa cum ați menționat și ÎPS voastră, oamenii nu pot sta la slujbă în Biserică, dar pot sta afară, după aceea vor fi acuzați oamenii de această răceală, adică e mai mult o îmbolnăvire decât o grijă a oamenilor care stau afară – și despre acest aspect vreau să vorbiți, ÎPS Părinte, pentru că, iată, presa nu mai este atât de imparțială cum se presupune că trebuia să fie. Chiar ieri am luat parte la un eveniment, a fost un incident la metrou iar acolo a fost o îmbulzeală extraordinară, chiar am făcut o filmare live pe Facebook, imaginile nu au mai fost preluate de presă, mi s-a răspuns că deja s-au redactat articole pe acest subiect, dar nu cu imagini de la fața locului. Dar, dacă cineva transmite acest mesaj despre Biserică – uite, ce înghesuială este la biserică! – presa imediat vine și filmează la fața locului. Aș dori cuvinte de întărire în această situație, de ce Biserica, piețele, omul gospodar care vine și își pune rodul muncii sale pe tarabă este așa marginalizat, Biserica este marginalizată, cultura este marginalizată – nu mai avem teatre deschise, nu mai avem activități culturale -, cum vedeți această situație?
ÎPS Teodosie Petrescu: E o perioadă de criză pe care trebuie să o depășim cât mai repede. Este o anomalie modul în care se administrează această perioadă. Eu astăzi am avut la Tribunal termen și sper ca mâine să am un răspuns pozitiv pentru pelerinajul de la Sfântul Andrei și pentru intrarea în biserică a credincioșilor. Nu se poate să fim atât de inumani încât… Le-am și spus: ar trebui schimbat numele Direcției de Sănătate Publică în Direcția de Îmbolnăvire Publică. Ținem creștinii la 2-3 grade afară, 3-4 ore, oamenii sunt dornici de slujbă, uită de frig, dar frigul îi pătrunde. Sunt niște măsuri fără logică, fără discernământ, fără rațiune. De aceea, eu mă fac purtător de cuvânt al credincioșilor, am mers astăzi și trebuie să luăm o atitudine și pentru școală, și pentru cultură, și pentru sănătate, pentru toate, sperăm să depășim toate acestea. Să treacă acum alegerile și după aceea, când este ceva stabil, după aceea avem cui să ne adresăm. Pe noi nu ne interesează cine câștigă. Cine vrea Dumnezeu va câștiga, dar, oricine ar câștiga, noi nu facem deosebiri de culori politice. Suntem oameni, trebuie să fim slujiți de stat, care garantează toate acestea.
Biserica este discriminată. Se vede de la distanță! E foarte limpede că-i discriminată și ochii tuturor – pentru că unde? Biserica are lumină, toți se uită la lumina ei și sunt invidioși pe lumina Bisericii, că Lumina este Hristos! Cei ce nu sunt cu Hristos nu au cum să ne înțeleagă. Sunt mulți în afara lui Dumnezeu și, atunci, dacă au niște răspunderi, ei n-au cum să ne înțeleagă, pentru că ei privesc din interes. Și trebuie să atragem atenția, să ne mobilizăm, să ne solidarizăm, să salvăm generația aceasta de copii și de tineri, să mergem mai departe! Pentru că este o marginalizare a valorilor, este de departe văzută această atitudine. Iată, noi suntem cu mai multe restricții decât în Europa, unde se face școală, unde se muncește, trebuie și la noi să se revină la o situație realistă. (…)
R3Media:
Replică DÂRZĂ a ÎPS Teodosie pentru Ludovic Orban după ce polițiștii au intrat în biserici și au amendat oamenii: Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a reacționat dur după ce polițiștii au intrat peste o slujbă oficiată în Constanța și au amendat credincioșii care nu ar fi respectat măsurile de siguranță sanitară.
Într-o scrisoare deschisă, ÎPS Teodosie afirmă că recentul incident „ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită”.
El continuă, afirmând că măsurile luate de Guvern sunt „exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă”.
Ierarhul Bisericii Ortodoxe Române se întreabă dacă autoritățile vor „asmuți” forțele de ordine asupra celor care vor merge în pelerinaj la peștera Sf. Andrei.
„Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!?
Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”, se întreabă ÎPS Teodosie.
Iată scrisoarea integrală:
Domnule Prim-Ministru,
Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din cartierul Tomis Plus, când polițiștii și jandarmii au brutalizat și amendat credincioșii prezenți la slujbă, ne întărește convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioșii ortodocși, în fața unor mari abuzuri, pe care autoritățile le săvârșesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită.
Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituția României, alineatul (1) și alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturalețe de către autoritățile locale pe care le coordonați prin miniștrii de resort. Niciodată drepturile credincioșilor ortodocși și ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și slujitorii ei sunt obligați acum să îndure umilința și frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) și de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică și luate de necunoscuții dumneavoastră specialiști, în dispreț total față de normele de drept, de credința și tradițiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare și exprimare a credinței, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă.
Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toți oamenii de bună-credință din această țară și am respectat măsurile sanitare luate inițial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunțăm public abuzurile pe care le orchestrați, și pe care forțele polițienești și de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o țară europeană care se vrea a fi democrată și nu aflată sub dictatură și teroare.
Nu vom îngădui acum, ca dreptul de a-l cinsti așa cum se cuvine, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, să ne fie călcat în picioare de cei care nu au frică de Dumnezeu și se închină unei științe absurde, care nesocotește pe om în integralitatea sa: trup, dar și suflet. Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa pe toți cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!?
Veți asmuți justiția și forțele de ordine împotriva propriilor frați și surori pentru a vă atinge scopurile fixate?
În luna decembrie a anului 1989, oamenii cu credință în Dumnezeu, profund nemulțumiți de abuzurile puterii, s-au adunat la Timișoara în jurul casei pastorului reformat László Tőkés, căruia i se făcea atunci o nedreptate, mult mai mică în raport cu dorința noastră legitimă de a ni se respecta credința și demnitatea. Nu subestimați dorința oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanța și în alte părți ale țării „cu noi este Dumnezeu”, pentru a se putea ruga și trăi liber, fără o nouă dictatură. Un dram de înțelepciune în plus v-ar putea readuce în ultimul ceas, dumneavoastră și colaboratorilor în suflete omenia, credința și dreapta simțire pe care se pare că rațiunile pandemiei vi le-au întunecat.
Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această țară și a nu lupta cu înverșunare împotriva Lui Dumnezeu și a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsați-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca și El să vă mai îngăduie acolo unde credeți că v-ați înveșnicit.
Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea și în inima dumneavoastră,
† TEODOSIE,
Arhiepiscopul Tomisului”
via Cuvantul Ortodox
Cred, sper ca in sfarsit lumea a inteles ca astia de sunt la guvernare si in fruntea statului sunt neo-marxisti stalinisti-leninisti-sorosisti. Aveti decenta si nu le mai spuneti de dreapta unor maoisti agresivi, ca de ani de zile incerc sa clarific asta si mi se raspunde tâmp si idiot „da ce tu esti cu ciuma rosie???”. Ei sunt cea mai rosie ciuma! Iohannis cu Orban si cu toti securistii din Peee-seee-deeee.
Si daca vreti sa nu traiti ca niste râme, veniti la pestera Sf Andrei la 30 noiembrie! Noi vom fi acolo!
Amenzile sunt ilegale si se contesta in instanta. Nimeni nu va trebui sa plateasca nimic. Aceeasi situatie ca in primavara cand si noi am avut amenzi si am castigat in instanta, ele fiind ILEGALE. Nu se pot da amenzi prin HG ci doar prin lege organica votata de Parlament