Un prilej de nespusă bucurie a fost, ieri, duminică 20 septembrie 2020, sub un cer însorit și cald, de toamnă timpurie, să vedem reunite, pe platoul fostului cimitir legionar de la Schitul Sf. Nicolae din Predeal, cca 100 de tineri aparținând mai multor organizații.
Încă din anii 1990, legionarii și urmașii acestora au început să se adune la Predeal, în preajma zilei de 21 septembrie, pentru a comemora pe cei 252 de camarazi executați în acea noapte din 1939, pe tot cuprinsul țării, și reînhumați creștinește, majoritatea lor, în cimitirul înființat atunci lângă bătrânul schit. Pe 21 noiembrie 1998 avea să fie inaugurat impunătorul monument realizat de legionarii grupați în Partidul Pentru Patrie (Totul pentru Țară) și organizația lor civică, Fundația Buna Vestire. De atunci, aceste organizații, inclusiv prin mai recenta Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, au organizat an de an comemorarea de la Predeal în fiecare septembrie.
Anul acesta, Fundației Ion Gavrilă Ogoranu i s-au alăturat mai multe organizații civice, precum gruparea Camarazii, Neamunit, Frăția Ortodoxă Română, Fundația George Manu, Noua Dreaptă, un grup de membri ai ASCOR Brașov și alții.
După slujba de pomenire, au vorbit părintele Ioan Șișmanian de la Mănăstirea Petru Vodă, Alexandru Costache de la Fundația Ion Gavrilă Ogoranu – Brașov și reprezentantul grupării Camarazii, Cătălin Duță.
Imnul celor căzuți a răsunat din nou, iar numele celor 252 de legionari asasinați în noaptea de 21/22 septembrie 1939 au fost strigate, pentru fiecare dintre ei răspunzându-se: Prezent!
Bucurându-ne de această stare de comuniune în jurul memoriei celor căzuți din dragoste de neam și țară, lansăm apelul public către toate organizațiile care doresc să se implice în perpetuarea acestei tradiții reînnodate după 1990 de foștii deținuți politici, ca în fiecare sfârșit de săptămână dinaintea lui 21 septembrie (cu excepția anilor când ziua cade chiar la sfârșitul săptămânii), să ne adunăm cu toții în jurul monumentului ridicat în 1998, într-un spirit de camaraderie și înfrățire, lepădând orice orgolii sau spiritul concurențialist. Nu avem ce împărți. În schimb, avem morți care ne unesc, prin idealurile împărtășite și prin sacrificiul lor suprem. În jurul lor ne putem regăsi și poate vom găsi puterea de a răspunde și provocărilor cu care țara astăzi se confruntă. Organizarea evenimentului să se facă, în fiecare an, prin consensul organizațiilor implicate, iar promovarea lui să nu mai fie asumată unilateral, ci de toți cei implicați, laolaltă. Sperăm ca apelul nostru să fie primit așa cum se cuvine și următoarele activități să le organizăm în felul acesta.
Florin Dobrescu, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu
Foto: Mihai Morait