Liberalism fără libertăți: Fereastra Overton* deschisă de COVID-19
Schimbările pe care pandemia de coronavirus urmează să le producă în societatea internațională încep să prezinte în sfârșit primele sale semne. Scenariul plin de îndoieli, incertitudini și posibilități multiple generate de explozia pandemiei pare acum să dea loc unei atmosfere de o mai mare claritate cu privire la ceea ce se așteaptă de la lumea post COVID-19.
De la începutul crizei mondiale a coronavirusului, un lucru a fost clar: pilonii ordinii mondiale contemporane, adică capitalismul financiar și globalismul, au murit. Lumea așa cum o cunoaștem de la sfârșitul Războiului Rece pare să se încheie. Acest lucru nu este bun sau rău în sine, este doar un fapt concret și practic incontestabil.
A fost nevoie de doar câteva luni de pandemie pentru ca economia globală să stagneze și bursele din întreaga lume să se apropie de colaps. În mod progresiv, Occidentul, care a vândut mult timp discursul neoliberal, promovează tot mai mult intervenția statului, urmărind să-și elibereze națiunile de colapsul complet. Intervenția are loc nu numai în sfera economică, ci și în sfera politică și socială, cu închiderea frontierelor și întreruperea fluxului de oameni și bunuri. Pentru a supraviețui, Occidentul trebuie să nege propriile valori – trebuie să devină din ce în ce mai puțin „occidental”.
Limitele acestei revizuiri occidentale a propriei ideologii devin poate chiar mai largi. Ideologia pilonului Occidentului și a Modernității – liberalismul – pare să fie în sine revizuită. Zi de zi, în toate stirile din presă se dezvoltă din ce în ce mai îndrăznețe propuneri de control social și financiar.
Democrații (americani) au redactat recent prima versiune a unei legislații de peste 1.000 de pagini care prevede crearea unui dolar digital american,definit ca „sold exprimat ca valoare în dolari constând din înregistrări într-o evidență digitală care sunt înregistrate ca pasive în conturile oricărui cont al Federal Reserve Bank sau … o unitate electronică de valoare, rambursabilă de către o instituție financiară eligibilă (așa cum este stabilit de Consiliul Guvernatorilor Sistemului Federal de Rezerve)”. Proiectul de lege iese la iveală cu intenția de a limita efectele catastrofale ale crizei coronavirusului, promițând (cel puțin de către democrați) să constituie salvarea economiei americane.
Care ar fi intenția reală din spatele creării unui dolar digital? Acesta ar fi un pas avansat către o virtualizare economică completă, asigurată tocmai de criza capitalismului financiar? Acestea sunt întrebări care rămân fără răspuns atunci când sunt luate separat. Dar ne putem gândi mai profund la aceasta analizând alte date.
Noile tehnologii schimbă pentru totdeauna societatea internațională. În acest sens, o nouă generație de sateliți de înaltă rezoluție aduce noi provocări dezbaterii publice. Noua tehnologie geo-spațială permite o vedere largă și detaliată a practic oricărei zone de pe Pământ din spațiu, inclusiv a ecosistemelor întregi, și garantează acumularea unei serii gigantice de date despre principalele probleme ale lumii noastre:încălzirea globală, speciile pe cale de dispariție, poluarea atmosferică și extinderea infecțiilor virale.
De fapt, sateliții de această natură sunt deja utilizați în elaborarea tablelor de bord care, gestionând datele din tehnologia geospațială, asigură o urmărire constantă a extinderii infecției COVID-19 în mai multe regiuni, permițând o dimensionare mai precisă a crizei. Dar aceasta este doar una dintre posibilitățile nenumărate deschise de această tehnologie.
Tehnologia geospațială modernă permite nu numai controlul epidemiilor, ci și controlul socialcare este capabil să „prevină” izbucnirea unei epidemii. Gestionarea Big Data prin mecanisme de inteligență artificială poate fi în măsură să urmărească și să monitorizeze orice persoană, cu orice boală sau afecțiune biologică, oriunde.Ne putem gândi atunci la înregistrări medicale online sau aflate la dispoziția marilor agenții de securitate și control, din care s-ar putea evalua absolut tot ceea ce face o persoană.
Acum, ne putem gândi la un scenariu și mai distopic atunci când amestecăm informațiile din tehnologia geospațială cu avansul ideii banilor digitali prin inițiative de stat de gestionare a crizelor. Este absolut posibil ca mecanisme bazate pe inteligență artificială să înceapă să controleze ceea ce o persoană consumă pe baza anumitor date conținute în sistemele sale, cum ar fi informațiile medicale. Deci, este probabil ca, folosind naratiunea/pretextul de a evita o viitoare pandemie, guvernele să implementeze astfel de mecanisme care să împiedice, de exemplu, o persoană suspectată că ar prezenta anumite simptome, în a cumpăra un bilet de călătorie către o altă țară sau chiar să iasă la plimbare și să își părăsească domiciliul (teoretic, pentru a împiedica răspândirea unui virus).
Ceea ce se poate observa până acum este că panica generată de coronavirus justifică avansarea mecanismelor de control social. Aceasta este Fereastra Overton* deschisă de pandemie: discursurile împotriva libertăților civile și individuale obțin acceptare și vor ajunge în curând la stadiul politicilor publice. Ne confruntăm cu nașterea liberalismului fără libertăți, a unei dictaturi globale computerizate sub marca (masca) „capitalismului verde (ecologic)”.
***
NOTE:
* Fereastra Overton reprezintă gama de politici acceptabile din punct de vedere politic pentru marea masa a populației, la un moment dat. Este cunoscută și ca fereastra discursului. Termenul poartă numele lui Joseph P. Overton, care a afirmat că viabilitatea politică a unei idei este dictată în principal de faptul că se încadrează în acest interval de timp, mai degrabă decât de preferințele individuale ale politicienilor.
American Herald Tribune/ Lucas Leiroz/ 26.03.2020
traducere: Cuvântul Ortodox