Cercetătorul Costel Vânătoru, directorul demis al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, a fost invitat, marți, în contextul acestui scandal, în plenul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Conform gândul.info, preotul dr. Vînătoru a făcut din noul apel la formațiunile politice din România pentru a repune pe drumul corect activitatea Băncii de Gene din Buzău, declarând că are un singur„partid”: Dumnezeu și munca cinstită”.
Cercetătorul a vorbit în fața deputaților din Comisia de Agricultură despre proiectul său, Banca de Gene din Buzău. „Acest proiect a fost gândit ca un proiect de țară, un proiect care vizează direct securitatea și siguranța alimentară a poporului nostru. Rezultatul a fost următorul: – am fost demis”, a afirmat Vînătoru. Declarându-se mâhnit de modul în care a fost demis și de situația în care s-a ajuns, cercetătorul spune că a văzut „în substratul comunicatului Ministerului Agriculturii că se dorește închiderea acestui proiect, ceea ce mă face să constat că nu am evaluat corect în ce țară trăiesc, atunci când am plecat la drum cu acest proiect”.
În același timp, Vânătoru a lansat un apel către toate partidele politice să nu abandoneze acest proiect.
„Partidul meu este acesta, pe care l-am primit de la părinții mei, mi-au spus așa: – «Pleci de acasă, doi prieteni ai – munca și rugăciunea (Dumnezeu). Aceștia sunt prietenii tău, aceștia nu te vor trăda niciodată». Acesta este partidul meu – Dumnezeu și munca cinstită. Nu am fost membru al niciunei formațiuni politice, respect toate formațiunile politice care activează în România, nu am nimic cu acestea, în schimb am făcut apel ca toate formațiunile politice să se alăture acestui proiect, să susțină acest proiect, că vorbim de viitorul României”, a afirmat Vânătoru.
În cadrul discuțiilor din Comisia de Agricultură, Vînătoru a vorbit și de lipsa unei bănci de gene performantă, care face ca România să importe anual material semincer legumicol în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro.
Fostul șef al Băncii de Gene din Buzău consideră că țara noastră s-a transformat în ultimii ani într-un adevărat „poligon de testare a soiurilor, a hibrizilor, a tehnologiilor” din sectorul agricol. „Mergem cu mașina și vedem pe marginea drumului plăcuțe ale firmelor din afară care își etalează genetica la noi în țară și nu vedem plăcuțe cu firme românești. România s-a transformat într-un poligon de testare a soiurilor, a hibrizilor, a tehnologiilor, tot ceea ce aducem din afară și cred că putem să facem și noi, cercetarea românească, ceva, avem aceste resurse genetice care sunt valoroase și trebuie protejate intelectual”, a afirmat cercetătorul.