„Tribunalul apreciază că tatăl reclamantei a făcut obiectul unei condamnări cu caracter politic, prin raportare la art. 2 alin. 1 lit. a din OUG nr. 214/1999 privind acordarea calității de luptător în rezistența anticomunistă a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite din motive politice, precum și persoanelor împotriva cărora au fost dispuse, din motive politice, măsuri administrative abuzive”, a explicat instanța.
În mod stupefiant, prin Ministerul Finanțelor Publice, statul român declară recurs la această decizie, afirmând că este insuficient motivată.
„Considerentele hotărârii atacate, rezultă că instanța nu a făcut altceva decât să enumere actele depuse în cauză, fără însă a motiva în drept și în fapt considerentele care au condus la admiterea acțiunii, soluția exprimată prin dispozitiv rămânând nesusținută și pur formală”, au spus reprezentanții plătiți din banii noștri.
Curtea de Apel a considerat că faptele lui Vulcănescu nu se încadrează în ceea ce se numește politica de împotrivire la regimul comunist.
„Asadar, anchetarea, judecarea si condamnarea autorului reclamantei, Mircea Vulcanescu, nu au privit fapte de natura politica de impotrivire la regimul comunist instaurat dupa 6 martie 1945 si nu exista nicio legatura intre faptele avute in vedere ca temei al condamnarii si ipoteza reglementata de art. 1 alin. ( 1) teza finala din Legea nr. 221/2009 si de art. 2 alin. (1) l it. a) din OUG nr. 214/1999, si chiar daca in hotararea de condamnare s-a retinut acceptarea si sprijinirea efortului de razboi impotriva Uniunii Sovietice, Curtea considera ca nici aceasta fapta imputata, prin ea insasi, nu poate fi nicicum asimilata exprimarii protestului impotriva terorii comuniste sau abuzului de putere din partea celor care au detinut puterea politica, in sensul Legii nr. 221/2009, chiar in contextul pronuntarii hotararilor de condamnare si specificul actului de justitie realizat in acea perioada si chiar daca s-ar avea in vedere ca judecata s-a desfasurat intr-o perioada in care Romania se afla sub ocupatia trupelor sovietice”, motivează Curtea de Apel București.
Totuși, instanța a arătat în motivarea sentinței că numele lui Mircea Vulcmnescu ar putea fi reabilitat, după modelul superiorului său ierarhic, fostul Ministru de Finanțe, Netta Gheron.
Magistratii atrag atenția că procese deschise în acea perioadă vizau nu numai tragerea la răspundere a celor vinovați de crime de război sau împotriva umanității, ci și în scopul eliminării celor care ar fi putut opune rezistență noii orânduiri sociale și consolidării sistemului totalitar.
„Cererea reclamantei excede dispozitiilor Legii nr. 221/2009, iar reparația morală urmarită, constând în ștergerea consecințelor penale ale condamnării autorului ei, nu poate fi realizată pe aceasta cale, ci, eventual, prin achitarea inculpatului Mircea Vulcănescu astfel cum s-a procedat în privința inculpatului Netta Gheron, condamnat prin aceleași hotărâri penale și âîn baza aceleiași legi”, a scris instanța.
Asemenea lui Vulcanescu, Netta Gheron a fost arestat si condamnat in lotul Aurel Aldea și a decedat la penitenciarul Aiud (1955).
Pe data de 17 ianuarie 2000, un complet de 9 judecători de la Inalta Curte l-a reabilitat pe Netta Gheron, după ce a fost admis un recurs în anulare declarat de Procurorul General al României.
In decizia de achitare a lui Netta Gheron, Inalta Curte arăta că nu se poate considera că acesta a săvârșit fapte susceptibile de a fi apreciate de „continuare a războiului contra Uniunii Republicelor Socialiste Sovietice și Națiunilor Unite” și că, atât sub aspectul laturii obiective, cât și sub aspectul laturii subiective, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infracțiunii pentru care a fost condamnat sau ale altei infracțiuni.
Ion Constantinescu-Mărăcineanu, coleg de închisoare, în articolul „Ultimele clipe ale lui Mircea Vulcănescu”, publicat în revista Memoria, povestește ceea ce Vulcănescu i-ar fi comunicat în ultimele clipe ale vieții:
„Rostul meu în viață s-a terminat. Am început o operă, dar n-am fost în stare s-o duc până la capăt. Am predat la o catedră pe care am părăsit-o tocmai în clipele în care trebuia să fiu prezent. M-am despărțit de studenții pe care-i iubeam tocmai în cele mai dureroase momente ale istoriei. Am crezut că mi-am făcut datoria ca cetățean față de această țară hăituită și jefuită cu nerușinare, față de acest neam însângerat. M-am înșelat. N-am fost decât un vanitos. Am ținut să vin aici lângă cei în suferință, cei care au visat libertatea și-au sângerat pentru ea. Studenții mei nu mai pot aștepta nimic de la mine, o biată epavă ce se târăște pentru ultima picătură de viață. Strădaniile mele la altarul culturii s-au dovedit a fi zadarnice. Potentații vremii n-au nevoie de cultură.
Nu-mi vor comentariul,banditii/Nu redactorii acestui ziar ci cei care stau la panda in mass media,neamurile de idei si de sange ale mutalaului scrasnitor din masele ca a fost impins Presedine al Roamniei.