Peste 20.000 de persoane au luat parte duminică, în Belfast, capitala Irlandei de Nord, la Marșul pentru Viața Lor, în semn de protest față de încercările parlamentului de la Londra de a impune legalizarea avortului pe teritoriul nord-irlandez. Acțiunea a fost organizată de mai multe grupări pro-viață, printre care Precious Life, the Life Institute, Youth for Life NI. Participanții la marș s-au adunat în fața clădirilor Adunării Nord-Irlandeze din Stormont, unde funcționează parlamentul acestei provincii britanice. Printre participanți s-au numărat figuri publice marcante, precum Arhiepiscopul de Armagh, Eamon Martin of Armag, fostul avocat al poporului în relația cu poliția, baroneasa Nuala O’Loan și Arlene Foster, liderul DUP (Partidul Unionist Democrat), unul din cele două partide din parlamentul nord-irlandez.
În fața parlamentului participanții au păstrat 6 minunte de tăcere. „Vrem ca prin tăcerea noastră să transmitem două lucruri: Noi, poporul din Irlanda de Nord nu am fost întrebați referitor la modificarea legislației, pe care opinia publică de aici o respinge și dorim ca parlamentarii nord-irlandezi să voteze împotriva acestor modificări, deoarece vocea celor nenăscuți care nu poate vorbi nu a fost luată în considerare când s-au votat amendetele”, a spus Sarah Crutchley, organizatoarea marșului.
Parlamentul de la Londra încearcă să profite de criza politică din Irlanda de Nord pentru a impune în această țară a Regatului Unit legalizarea avortului și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex. Parlamentul britanic a adoptat pe 9 iulie, cu o largă majoritate, două amendamente prin care se legalizează avortul, respectiv se recunoască căsătoriile între persoane de același sex pe teritoriul Irlandei de Nord.
Marea Britanie are una din cele mai liberale legislații din lume în domeniul avortului. Legea avortului adoptată în 1967 permite avortul până în săptămân 24 de sarcină. Legea se aplică pe întreg teritoriul Marii Britanii, cu excepția Irlandei de Nord, unde avortul este practic interzis, fiind permis doar atunci când viața mamei ar fi în pericol. De asemenea, căsătoriile între persoanele de același sex nu sunt recunoscute de către autoritățile nord-irlandeze.
Din ianuarie 2017 Irlanda de Nord nu are guvern în urma eșecului principalelor 2 partide Sinn Fein – naționalist și DUP – unionist de a ajunge la un acord pentru împărțirea puterii. Astfel, Adunarea Nord – Irlandeză (parlamentul) a fost dizolvată, iar executivul și-a încetat activitatea. În aceste condiții, Londra poate impune legi în domenii care în mod normal sunt de competența autorităților nord-irlandeze. Susținătorii avortului și lobby-ul LGBT și-au intensificat presiunile și au reușit până la urmă să obțină votarea celor 2 amendamente. Dacă criza politică din Irlanda de Nord nu se va soluționa și parlamentul nord-irlandez nu își va relua activitatea până la 21 octombrie, cele 2 amendamente vor intra în vigoare. Adunarea Nord – Irlandeză poate anula sau modifica aceste amendamente.
În Irlanda de Nord grupurile pro-viață, înalte fețe bisericești din partea ambelor confesiuni majore, catolică și protestantă, precum și politicieni atât din tabăra unionistă, cât și din cea naționalistă au criticat dur deciziile parlamentului britanic care au fost apreciate drept neconstituționale și o lipsă de respect față de locuitorii din Irlanda de Nord fiind catalogate ca cinice, deoarece s-a folosit de criza politică pentru a interzice dreptul la viață pentru cei care nu se pot apăra.
Decizia parlamentului britanic este o dovadă incontestabilă a puternicei influențe pe care lobby-ului pro-avort și cel LGBT le au în viața politică (și nu numai) din Marea Britanie.
Din fericire, autoritățile nord-irlandeze pot anula cele două amendamente, dar numai în condițiile în care criza politică se va sfârși, iar executivul și legislativul din Irlanda de Nord își vor relua activitatea. Negocierile între Sinn Fein și DUP au fost reluate în luna mai 2019.
Sursa: lifesitenews.com
traducere Știri pentru viață