Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut, luni, Beijingului să marcheze cea de-a 30-a aniversare a masacrului din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989 prin eliberarea tuturor persoanelor închise pentru lupta împotriva drepturilor omului în China, potrivit Reuters.
Într-o declaraţie, Pompeo a cerut din nou Chinei să publice numărul total al persoanelor ucise sau date dispărute în timpul protestelor pro-democraţie conduse de studenţi în 1989 în Piaţa Tiananmen din Beijing şi în jurul acesteia.
“Acest pas va începe să demonstreze disponibilitatea Partidului Comunist [Chinez] de a respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale”, a susţinut Pompeo.
“Cerem Chinei să îi elibereze pe toţi cei care doresc să-şi exercite aceste drepturi şi libertăţi, să pună capăt detenţiilor arbitrare şi să anuleze politicile dăunătoare care combină terorismul cu exprimarea religioasă şi politică”, a adăugat acesta.
În 4 iunie 1989, regimul comunist chinez a trimis tancuri pentru a suprima protestele şi nu a publicat niciodată numărul victimelor. Estimările grupurilor pentru drepturile omului şi ale martorilor variază de la câteva sute la câteva mii.
Masacrul din Tiananmen este un subiect interzis în China şi după aproape 30 de ani rămâne un punct controversat între statul comunist chinez şi ţările occidentale.
Săptămâna trecută, Morgan Ortagus, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a deranjat Partidul Comunist Chinez când a descris evenimentele din Tiananmen ca fiind un “masacru total al manifestanţilor paşnici”.
Pompeo a declarat că situaţia drepturilor omului în China nu s-a îmbunătăţit în pofida ascensiunii sale pe scena internaţională şi a condamnat tratamentul dur aplicat împotriva a aproximativ 1,5 milioane de uiguri şi alte grupuri musulmane în regiunea chineză Xinjiang.
Abuzurile comise de guvernul comunist nu se limitează la uiguri, ci vizează şi creştini, activişti pentru democraţie, preoţi creştini, călugări tibetani şi avocaţi care nu respectă linia Partidului Comunist Chinez şi, practicanţi Falun Gong care, începând cu 1999, sunt închişi cu milioanele în lagăre de reeducare şi închisori, torturaţi şi chiar ucişi pentru a li se recolta organele.
Scopul torturilor este forţarea victimelor să abandoneze credinţele şi valorile morale şi să accepte comunismul ca unică ideologie de viaţă. Cei care refuză să se lase reeducaţi sunt ţinuţi în închisoare perioade îndelungate, arbitrar, fiind pedepsiţi cu cruzime.