Captivi în internet

CAPTIVI ÎN INTERNET CU JEAN-CLAUDE LARCHET

Reporter: La 22 de ani, Jean-Claude Larchet s-a convertit la ortodoxie. Astăzi, el este patrolog și teolog ortodox francez, de renume internațional, doctor în filosofie și doctor în teologie la Universitatea din Strasbourg. Este autorul a 30 de cărți traduse în 17 de limbi.

Opera lui Jean-Claude Larchet, dominată de probleme de antropologie, revine de această dată prezentând un eseu despre noile mijloace de informare, “Bolnavii noilor medii de informare”.

Bună ziua, Jean-Claude Larchet!

Jean-Claude Larchet: Bună ziua!

Reporter: Acum mai puțin de 20 de ani, noile medii de informare au făcut o invazie în societatea noastră, cu consecințe, și numiți aceasta “colonialismul digital” și care a dat naștere unui nou tip de individ, homo connecticus.

Deci, inevitabil, această invazie a modificat profund comportamentul social.

Jean-Claude Larchet: Da, ea a modificat comportamentul social, este foarte vizibil, dar modifică, la fel de profund, funcționarea noastră internă, modul nostru de gândire, modul de trăire a timpului, tot felul de elemente care au legătură cu viața noastră psihică, intelectuală, capacitatea noastră de atenție, capacitatea noastră de concentrare, chiar maniera în care gândim, și toate aceste consecințe, au contribuit în mod efectiv la crearea unui nou tip de om, pe care eu îl numesc homo connecticus, omul conectat, și acest homo connecticus devine ceva dominant în societatea noastră.

Reporter Faceți o listă incredibilă de patologii care sunt legate de noile medii de informare.
Sunt aceste noi patologii unele pe care le putem trata sau mergem spre un nou tip de individ?

Jean-Claude Larchet: În principiu, toate patologiile pot fi tratate, și, pe bună dreptate, dacă le-am descris atât de larg și cu atâta grijă este pentru că devenim conștienți de ele și începem să le tratăm în cazurile care sunt cu adevărat impresionante și bine instalate, sau cel puțin ne protejăm, și aș spune că unul dintre motivele care m-au împins să scriu această carte este protejarea tineretului pentru că adulții care nu au trăit totdeauna în această lume au păstrat o anumită distanțare în raport cu noile medii, dar tinerii care încep să trăiască de la cea mai fragedă vârstă în această lume nu au distanțarea necesară dacă nu îi învățăm să o dobândească și deci este cu adevărat vital să știe să se protejeze, să se apere, pentru a evita ca maladiile să se instaleze.

Reporter: Este aceasta, poate, o știință care ar putea intra în școli, dacă e posibil, pentru că nu pot să văd cum părinții de azi, care uneori sunt ei înșiși hiper-conectați, îi pot învăța pe copiii lor să aibă grijă să nu utilizeze prea mult noile medii?

Jean-Claude Larchet: Cred că este cu adevărat vital ca chiar părinții să fie cei care se ocupă de această educație, pentru că, din păcate, părinții au uneori tendința de a favoriza alienarea, ceea ce numesc alienare, renunțarea la sine, în favoarea noilor medii, pentru că aceasta le convine deseori pentru că copiii sunt liniștiți în fața televizorului sau sunt ocupați cu ecranul lor, dar trebuie să fie foarte conștienți că este ceva care în loc să formeze copiii, de multe ori reușește să îi deformeze, le poate reduce performanțele școlare, le poate reduce capacitatea de învățare socială, și deci am pornit să scriu această carte în atenția părinților pentru ca ei să învețe să gestioneze lucrurile în ceea ce privește modul lor de a fi educativi, și cred că este cu adevărat posibil de a instaura o învățare care permite copiilor, în primul rând, să limiteze timpul lor de utilizare a acestor medii, dar și care, de asemenea, îi ajută să-și organizeze alegerea. Evident, nu am scris această carte pentru a respinge complet noile medii, ci pentru a învăța să facem o îmbunătățire, pentru a pune limite, pentru a orienta mai bine modul de a se folosi de ele și cred că părinții au, cu adevărat, un rol fundamental de jucat.

Și semnalez, la sfârșitul cărții, ceva ce este foarte caracteristic, este vorba despre faptul că toți conducătorii de companii care produc aceste medii de informare, care le distribuie, sunt extrem de vigilenți în a-și proteja propriii copii de o utilizare prematură sau excesivă a ecranelor.

Reporter: Vorbim, pe bună dreptate, despre ritmul școlar care se presupune că ar obosi copiii, dar poate că mai degrabă utilizarea noilor medii este cea care creează o oboseală suplimentară.

Jean-Claude Larchet: Da, observăm faptul că copiii sunt epuizați deseori când ajung la școală și câteva ore mai târziu chiar de către școala însăși, și de a fi dispersați în utilizarea acestor aparate care, oricine poate constata, mobilizează enorm de multă energie și devin foarte repede obositoare.

Reporter: Deci vorbiți de aceste noi patologii care sunt legate de noile medii, ca de exemplu, burnout-ul (epuizarea), dar există, de asemenea, incidențe la toate nivelele, asupra lecturii, asupra scrisului, și o nivelare în jos. Este adevărat că Internetul și noile medii ne prostesc?

Jean-Claude Larchet: Vedeți, există o carte care a avut un succes extrem de mare in Statele Unite, de Nicholas Carr, pe care eu o citez destul de des în cartea mea, care se intitulează “Internetul ne prostește” și efectiv demonstrează cum acesta alterează, slăbește, diminuează capacitățile intelectuale ale oamenilor pentru că el creează moduri de funcționare mentale, intelectuale, care sunt distructive.

Reporter: De exemplu?

Jean-Claude Larchet: De exemplu, acela al lecturii pe care l-ați menționat care este importantă în mod particular în cazul emisiunii dumneavoastră literare, vedem foarte bine că există o diferență enormă între lectura pe ecran și lectura dintr-o carte.

Există cercetători care desigur că s-au interesat de această problemă, care au fixat camere video pe calculatoare pentru a vedea cum citește cel care citește pe calculator, și observând doar funcționarea ochilor vedem foarte bine că lectura unei pagini pe ecran se face în modul următor: citim la început primele două rânduri, apoi mergem pe diagonală spre mijlocul paginii, citim primele două părți de rânduri următoare și apoi coborâm din nou în jos, citim ultimul rând și trecem la pagina următoare.

Și, deci, este o lectură pe care o putem califica o lectură în baleiaj, superficială, cantitativ pare că citim normal și uneori chiar mult, dar de fapt este o lectură care nu lasă urme și, în plus, este o lectură care este, dacă vreți, dispersată pe toate linkurile pe care le conține pagina, prin widget-uri, prin imagini, prin video-uri, și deci este ceva ce în loc să recentreze spiritul, îl dispersează în permanență.

Reporter: Ceea ce avea vocația de a aduce oamenii împreună pentru a crea un “sat planetar”, de a alunga singurătatea, lasă sentimentul că îi separă încă și mai mult.

Ascultați:

Paradoxal, posibilitatea deschisă de noile medii de a conecta și a fi conectat în orice moment, crearea rețelelor sociale permite de a pune în legătură instantanee și permanentă fiecare membru al său cu zeci, sute până la mii de alți membri deveniți “prietenii” lor, multiplicarea contactelor și mesajelor și deci hiperconexiunea și hipercomunicarea instituite prin toate acestea se traduc printr-o reducere și o sărăcire a comunicării persoanelor în real contact în mediul concret și chiar reușește, în multe cazuri, să izoleze individul mai mult decât l-a izolat vreodată.

Reporter: Deci, cu noile medii, avem sentimentul că efectiv totul merge foarte repede, și de asemenea, avem sentimentul că câștigăm timp și libertate. În realitate?

Jean-Claude Larchet:Dar, în realitate, pierdem în toate domeniile, adică vedem cum timpul accelerează și cum, de fapt, cu cât avem mai mult impresia că câștigăm timp, cu atât avem mai puțin. Vedem foarte bine, de asemenea, cum faptul de a fi contactabil în permanență pe plan profesional privează mulți angajați de o parte din timpul lor liber chiar și în vacanțe, vedem foarte bine cum nu mai există timpi morți, nu mai există acești timpi pe care îi numim morți, dar care sunt atât de necesari vieții pentru a se reîncărca, pentru a se întoarce spre sine, pentru a reflecta, pentru a medita.

Vedem, de asemenea, cum toate relațiile adevărate, relațiile concrete dintre persoane, sunt sparte prin această folosire a noilor medii care izolează pe fiecare în fața propriului ecran și fiecare dintre noi are experiența de a vedea cuplurile, de exemplu, la restaurant în care fiecare este atașat de ecranul său, sau într-o familie în care fiecare membru este atașat de smartphone-ul sau tableta lui, și vedem foarte bine cum această lume care se presupune că este o lume care favorizează relația, în realitate o distruge, și în special substituind relațiile virtuale și superficiale în locul relațiilor reale și profunde.

Reporter: Ce trebuie să facem pentru a ne vindeca de noile medii, care trebuie să fie comportamentul nostru?

Jean-Claude Larchet: Cred că mulți analiști cred că mai degrabă este o adevărată schimbare a societății care trebuie să se impună, pentru că societatea este pe cale să se formateze relativ la aceste medii, dar cred că soluția, evident cea mai scurtă, cea mai accesibilă, este de a organiza un fel de cordon sanitar în jurul propriei persoane și în jurul propriei familii, și, în principal, de a fi cu adevărat conștienți de pericolele, de riscurile acestor medii pe care le-am descris în detaliu în cartea mea, pentru a ști, pe bună dreptate, cum putem să ajungem să ne protejăm.

Reporter: Și vorbiți, de asemenea, despre pierderea calității informației, în special la nivel științific, la nivel literar, deci toată această pierdere a calității informației pe care o evocați.

Jean-Claude Larchet: Da, pentru că, dacă vreți, una dintre caracteristicile noilor medii este lucrul în rapiditate și nemijlocire. Deci, informația este dată fără o reflecție prealabilă, de o manieră mai mult emotivă decât reflexivă, există o pierdere de calitate la nivel de calitate a informației pentru că fiecare, pe forumuri sau pe alte site-uri, se poate exprima, chiar dacă nu este calificat, fiecare își dă cu părerea, și nu mai există, dacă vreți, această ierarhie a cunoașterii care se exprima în mijloacele tradiționale de diseminare a cunoașterii și care îți permitea să judeci calitatea informației diseminate.

Reporter: Mulțumesc mult, Jean-Claude Larchet, pentru că ați acceptat această invitație.
Reamintesc, deci, titlul lucrării dumneavoastră: “Bolnavii noilor medii de informare”. Este publicată la Editions du Cerf.

Jean-Claude Larchet: Vă mulțumesc că m-ați primit.

Pe foarte curând la “Printre rânduri”.

 

sursa: Familia Ortodoxă

Comments (0)
Add Comment