Educația pentru sănătatea sexuală și a reproducerii constituie cel mai ignorat aspect al protecției și educației în rândul copiilor, iar un plan de acțiune în acest domeniu trebuie să fie considerat de urgență națională, se arată într-un comunicat Salvați Copiii, citat de Agerpres.
„Educația pentru sănătatea sexuală și a reproducerii constituie cel mai ignorat aspect al protecției și educației în rândul copiilor (…) România înregistrează 33,7 de nașteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situație mai gravă: Bulgaria și Georgia, cu valori de 40,3, respectiv 47,13 de nașteri (…) Întrucât România se confruntă cu un număr mai mare de nașteri în adolescență decât state precum Rwanda (26,8), Trinidad Tabago (31), Uzbekistan (16,7), Albania (20,7), Bahamas (28), Botswana (31,7), Burundi (27,4), Mauritius (26,9), Djibouti (19,4), India (24,5), Tunisia (7,6) sau Algeria (10,4), elaborarea și implementarea de îndată a unui plan de acțiune în acest domeniu trebuie considerate urgență națională pentru autoritățile publice centrale și locale”, se arată în comunicatul Salvați Copiii, care folosește date din ultimul raport Save the Chidren.
Asociația „Salvați Copiii” uită să menționeze că toate documentele arată că majoritatea fetelor care rămân însărcinate ca minore aparțin comunității rome, unde fie nu au acces la educație, fie acceptă cultura acestei etnii, care dă importanță maternității încă de la o vârstă fragedă. Un astfel de document aparține chiar UNICEF…
Potrivit Salvați Copiii România, „în privința căsătoriei înainte de vârsta de 18 ani, România nu reușește nici în acest an să iasă din zona de risc”, deși legislația permite căsătoria doar între majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permisă doar în cazuri excepționale, în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților sau a tutorelui și cu autorizarea din partea instanței de tutelă”.
„În România, cu date care cuprind și anul 2018, 6,7% dintre adolescenții cu vârsta între 15 și 19 ani s-au căsătorit, procent mai ridicat decât cel din țări precum Algeria (3,1), Tunisia (1,2), Ghana (6,4), Namibia (5,4), Kazahstan (6), Mongolia (4,9) ori Djibouti (2,6)”, arată comunicatul.
Potrivit sursei citate, Singapore, Suedia, Finlanda, Norvegia și Slovenia sunt țările în care „copiii au cea mai bună copilărie”.
BBC a relatat anul trecut despre scandalul de le pedofilie de la celebra instituție Barnevernet, care se ocupă cu „salvarea copiilor” din acea țară. În 2016, poliția norvegiană a descoperit o rețea uriașă de pedofilie în Norvegia.
sursa: ActiveNews