Juncker: „Aceşti populişti…naţionalişti proşti,sunt îndrăgostiţi de ţările lor”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit miercuri, în cadrul unui interviu acordat CNN, despre politicienii naţionalişti care, conform sondajelor, ar urma să obţină un număr mare de fotolii în Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare din luna mai.

Juncker a declarat în cadrul interviului că politicienii naţionalişti, eurosceptici, reprezintă o ameninţare majoră pentru solidaritatea europeană, pe care şeful Comisiei Europene o descrie ca fiind „principalul obiectiv al Uniunii Europene”.

Mai multe sondaje de opinie estimează că populiştii ar putea deveni cel mai puternic grup din Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare care vor avea loc săptămâna aceasta în cele 28 de state ale Blocului comunitar. „Aceşti populişti, naţionalişti, naţionalişti proşti, sunt îndrăgostiţi de ţările lor”, a spus Juncker pentru CNN. „Lor nu le plac cei care vin de departe, mie îmi plac (…) trebuie să fim solidari cu cei care se află în situaţii mai dificile decât noi”, a mai declarat acesta, făcând referire la opoziţia exprimată de către politicienii naţionalişti faţă de valurile de refugiaţi din Africa şi Orientul Mijlociu.

Întrebat de ce crede că politicienii eurosceptici au mai mult succes în a-şi mobiliza electoratul decât cei pro-europeni, Juncker a declarat că „este întotdeauna mai uşor să mobilizezi forţele negative decât pe cele pozitive”.

https://youtu.be/qyoQRIlG2BQ

Jean-Claude Juncker a mai declarat, în cadrul aceluiaşi interviu, că după Brexit, „numărul celor care sunt în favoarea Uniunii Europene este în creştere, deoarece oamenii văd ceea ce se întâmplă şi îşi dau seama că ieşirea din Uniunea Europeană nu este atât de uşoară pe cât au crezut”.

În legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Juncker a declarat că este în continuare întristat de decizia britanicilor, însă procesul privind Brexit ar trebui să se încheie. „Trebuie să se termine, pentru că afectează atmosfera la nivel european”, a spus el. Preşedintele Comisiei a mai declarat că, din punctul său de vedere, cea mai bună modalitate de a pune capăt Brexit nu este un al doilea referendum, ci ca Parlamentul să accepte Acordul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană. „Aş vrea să fiu de acord cu un al doilea referendum, dar rezultatul s-ar putea să nu fie diferit. Trebuie ca ei să decidă”, a spus Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene consideră că incertitudinea cu privire la Brexit nu afectează doar Uniunea Europeană, ci şi Marea Britanie. „Sper că vor ajunge la o înţelegere şi că vor ieşi (din Uniunea Europeană, n.r.) până la sfârşitul lunii octombrie. Este de datoria lor să ajungă la un acord”, a spus el. „Încep să mă satur, pentru că nu facem altceva decât să aşteptăm următoarea amânare. Ceea ce nu îmi place este faptul că dezbaterea la nivelul Marii Britanii pare să pună accent mai mult pe înlocuirea premierului decât pe atingerea unui consens privitor la Brexit”, a mai declarat Juncker, care a adăugat că, pentru Uniunea Europeană, discuţia nu se axează pe „identitatea următorului premier, ci pe Acordul de retragere”.

Comments (0)
Add Comment