Ron Paul: “Atâta timp cât Assange este în închisoare, toţi suntem în închisoare”

Fostul congressman din Texas Ron Paul a afirmat într-un articol publicat pe site-ulronpaulinstitute.org că arestarea recentă a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în interiorul Ambasadei ecuadoriene din Londra, de către guvernul britanic, pe baza unui ordin de extrădare american este un atac asupra tuturor. Este un atac asupra Constituţiei Statelor Unite, asupra presei libere, asupra libertăţii de exprimare, asupra dreptului cetăţenilor de a şti ce face guvernul cu banii lor şi în numele lor. Assange este un deţinut politic, aşa cum a fost cardinalul Mindszenty în Ungaria, şi alţii ca el.

Guvernele represive nu doresc ca cetăţenii lor să ştie cu ce se ocupă, aşa că insistă să controleze mass media. În acelaşi timp, suntem învăţaţi, precizează Ron Paul, că avem o presă liberă a cărei misiune este să scoată la lumină corupţia din sistem, astfel încât cetăţenii să poată cere liderilor politici să facă unele schimbări sau să fie înlăturaţi din funcţii.

Ron Paul a adăugat că arestarea lui Assange este un avertisment că ceva este foarte greşit cu sistemul american.

El a adăugat că mass media mainstream din SUA pare că întotdeauna este dispusă să asculte de guvernul ţării, dovadă fiind faptul că respectivele organizaţii media s-au grăbit să confirme afirmaţiile Washingtonului că inculparea lui Assange nu are nicio legătură cu jurnalismul, ci doar cu hăckuirea unor calculatoare guvernamentale.

După cum a susţinut publicaţia americană New York Times într-un editorial – care părea un purtător de cuvânt al guvernului american -, Assange ar fi comis o “crimă incontestabilă”. Dar chiar aşa este? Jurnalistul Glenn Greenwald a scris săptămâna trecută că ceea ce a făcut Assange în 2010 – lucru pentru care se confruntă cu o posibilă extrădare în SUA – nu este diferit de ceea ce fac în fiecare zi New York Times şi alţi jurnalişti. Assange a încercat să o ajute pe Chelsea Manning să îşi ascundă identitatea când a dezvăluit site-ului WikiLeaks informaţii secrete privind acţiunile guvernului american. Printre altele, informaţiile divulgate au inclus o înregistrare video în care personal militar american participă şi se bucură de uciderea unor civili irakieni.

Ron Paul a mai afirmat că diferenţa este că ceea ce au făcut Assange şi Manning a stânjenit guvernul american. El a adăugat că jurnaliştii mainstream publică “scurgeri” (leaks) care ajută la promovarea versiunilor oficiale neoconservatoare sau ale altor facţiuni diferite din guvernul american.

Lecţia este clară, a mai precizat Paul: când susţii versiunea evenimentelor în modul în care este promovată de guvern, eşti un jurnalist curajos, dar când expui corupţia din sânul guvernului eşti un criminal. Se pune întrebarea: doresc cetăţenii să locuiască într-o ţară în care este ilegal să se afle că guvernul este implicat în acte criminale?

Fostul congressman a ajuns la concluzia că “Atâta timp câ Assange este în închisoare, cu toţii ne aflăm în închisoare”. Când un guvern are puterea să spună cetăţenilor ce anume li se permite să vadă, să audă sau să ştie, atunci aceea nu mai este o societate liberă. În cazul în care Assange va fi extrădat în SUA, el se va confrunta acolo cu zeci de acuzaţii, deoarece guvernul american doreşte ca fondatorul WikiLeaks să dispară, astfel încât alţii să se gândească de două ori înainte să facă acest lucru, mai precizează Ron Paul, întrebându-se: “Îi lăsăm să ne fure libertatea?”

Începând cu 2012, Assange a locuit în Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita o extrădare în Suedia, unde s-a confruntat cu o anchetă privind acuzaţii de atac sexual şi viol. Assange a negat acuzaţiile şi a susţinut că sunt motivate politic. Deşi poliţia suedeză a renunţat la investigaţie în 2017, Assange a rămas în ambasadă de teamă că va fi extrădat în SUA. După arestarea sa, joi, procurorii suedezi au redeschis cazul.

La scurt timp după arestarea lui Assange, Departamentul de Justiţie american a anunţat că fondatorul WikiLeaks a fost acuzat de conspiraţie pentru încercarea de a accesa în 2010, împreună cu fosta analistă de informaţii americană Chelsea Manning, un calculator guvernamental care conţinea informaţii secrete. Acuzaţia îi poate aduce lui Assange cinci ani de închisoare. Însă experţi şi foşti oficiali ai sectorului american de informaţii au declarat că SUA ar putea anunţa şi alte acuzaţii împotriva avertizorului de integritate.

 

sursa: EpochTimes

Comments (0)
Add Comment