„Ce este adevărul?”, îl întreabă Pilat din Pont pe Hristos după ce acesta îi spune că „oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.” După ce Hristos este condamnat, răstignit pe cruce și pus în mormânt, fariseii îl numesc pe Iisus „amăgitorul Acela”, și se tem că, dacă cumva Hristos va învia din morți așa cum a prorocit, „rătăcirea cea din urmă” ar putea să fie „mai rea decât cea dintâi”.
„Ce este adevărul?” este o întrebare la fel de la ordinea zilei azi, ca acum două mii de ani. Sunt mulți care spun în ziua de azi că 2+2 nu fac 4. Că 2+2 fac 5, sau 6, sau oricât vor ei. „Mariajele gay”, teoria genului, ideologiile și utopiile, în general, sunt exemple care pornesc, toate, din întrebarea lui Pilat – „ce este adevărul?”.
Hristos este numit, și în ziua de azi, „înșelătorul acela”. Așa cum sunt numiți creștinii, în general. Cei care lansează cele mai mari manipulări, cele mai mari minciuni îi numesc pe cei care rostesc adevărul „înșelătorii aceia”. Cazul foarte recent, cu Israel Folau care a fost concediat de la Naționala de rugbi a Australiei pentru că a spus adevărul, citând în social media din Apostolul Pavel, e doar un exemplu vizibil și recent. Din mii de astfel de exemple recente.
Maeștrii în fake news țin conferințe și seminare despre „combaterea fenomenului fake news”. Cei care nu suflau și nu suflă o vorbă despre incidentele de Anul Nou, de la Koln, de acum trei ani; sau despre bisericile creștine vandalizate, zi de zi, în Franța; sau care îi numesc pe creștinii uciși în Sri Lanka „adulatori ai Paștelui” se înghesuie să ne țină lecții despre dezinformare și fake news. Deoarece prima regulă a minciunii și a manipulării este să îl acuzi pe cel care spune adevărul că face exact ceea ce faci tu. Să îl numești „înșelătorul acela”. O știau foarte bine fariseii din vremea lui Hristos; o știu foarte bine și fariseii din prezent.
Datoria noastră este să mărturisim că 2+2 fac 4. Chiar dacă știm că uneori putem să plătim această mărturisire chiar cu prețul libertății, sau al vieții.
de Gabriel Popa Facebook