Marian Munteanu: Procesul mineriadei fără penali

Fostul lider al studenților din Piața Universității, Marian Munteanu, explică într-o postare pe o rețea de socializare cum s-a tergiversat dosarul „Mineriadei” din 1990 în timpul mandatelor celor patru președinți post-decembriști ai României.  Studentul pe care Deneș Domokoș a încercat să-l ucidă era chiar Marian Munteanu.

„PROCESUL MINERIADEI FĂRĂ PENALI

 

Episodul 1. Președinte al României: Emil Constantinescu (Petre Roman, președinte al Senatului)
În 1997 magistratul militar col. Mihai Popov deschide dosarul Mineriadei.  În 1998, când tocmai instrumentase și probase o serie de fapte deosebit de interesante, dosarul i-a fost luat (!!!), pentru a fi incredințat unor procurori, chipurile, mai „vrednici”.
Treaba se încheie (bine fușerită mediatic) cu condamnarea unui măciucaș, Deneș Domokos (pentru tentativă de omor asupra unui anume student). De parcă amărâtul venise singur de la Petroșani…
Episodul 2. Președinți: I. Iliescu și Traian Băsescu
Timp de vreo 15 ani au „trudit” din greu (prin interventii publice „vitejești”) importanți procurori și demnitari, „luptători” pentru justiție (Dan Voinea, Monica Macovei, Laura Kovesi). Rezultatul: Zero. Adică… FĂRĂ PENALI ! (hm, fusese unul, săracul, Domokos, dar pe acela nu-l mai numărăm).
Episodul 3. Președinte K. Iohannis
În 2015, dl. gl.magistrat  I. Vasilache preia dosarul. Ancheta recapătă dimensiuni periculoase și brusc, dl. Vasilache este scos la pensie.
O echipă de procurori militari (despre a căror competență nu am motive să mă îndoiesc) continuă, totuși, ancheta.
Cu toate acestea apar, din nou, amânări.
Probabil, există explicații procedurale, nu-i așa?
PS la Episoadele 1-3
În mod „straniu”, anchetele derulate omit importante complicități (omisiuni asemănătoare parțial cu cele din dosarul Revoluției)
PPS, însă în special pt. Episodul 3
În timpul acesta, se derulează, firește, amarnice confruntări „civice”:  pentru „justiție”, pentru unii procurori și  pentru „fără penali”.
PPPS doar pentru Episodul 3
Orice legătură dintre amânările amintite la pct. 3 și situația medicală a fostului președinte I. Iliescu este pur și simplu întâmplătoare. Personal, îi doresc, sincer, multă sănătate. Încă mai e timp pentru declarații surpriză (surpriză pentru unii, firește)”
Comments (1)
Add Comment
  • IO...gerules

    Cand comentez mi se blocheaza compiuterul si dipare comentariul.Frumos,bravos parazizitilor,care nu lasati lumea in necazul ei.