Departamentul de stat al SUA va sista orice tip de finanțare externă pentru ONG-urile care finanțează organizații implicate, în orice mod (clinici, finanțare, lobby pro-avort), în industria avorturilor și va refuza orice colaborare cu astfel de ONG-uri, a anunțat pe 26 martie secretarul de stat american, Mike Pompeo, în cadrul unei conferințe de presă.
Măsura vine să întărească mecanismul de control instituit de Administrația Trump prin adoptarea planului „Protecting Life in Global Health Assistance” („Protejând viața prin asistența globală pentru sănătate”), prin care toate ONG-urile care beneficiază de asistența externă a SUA în cadrul programelor de sănătate implementate la nivel global sau doresc să participe la aceste programe, trebuie să facă dovada că nu efectuează avorturi sau nu promovează avortul ca metodă de planificare familială. Noua măsură are ca scop să împiedice ca banii contribuabililor americani să ajungă totuși la ONG-urile din industria avorturilor, prin finanțare indirectă, mascată, prin intermediul unor ONG-uri-paravan. Acestea, nefiind implicate direct în industria avorturilor, puteau beneficia de finanțarea Departamentului de stat, iar apoi redirecționa fondurile către ONG-uri ale industriei morții.
Una din primele și cele mai importante măsuri pro-viață luată de președintele Donald Trump, chiar în prima săptămână de mandat, a fost semnarea pe 23 ianuarie 2017 a unui Memorandum prezidențial, prin care reinstaura principiile „Mexico City Policy” în domeniul asistenței externe a SUA și solicita USAID (Agenția Americană pentru Dezvoltare Internațională) să extindă aceste principii la „asistența externă în domeniul sănătății furnizată de către toate agențiile și departamentele”. Valoarea acestei asistențe se ridică la peste 8,8 miliarde de dolari.
Implementată de președintele Ronald Reagan în 1984, Mexico City Policy este o politică a administrației americane, în vigoare de atunci numai în timpul mandatelor președinților republicani, care interzice finanțarea de la bugetul federal a ONG-urilor din industria avorturilor.
Urmare a dispoziției președintelui Trump, USAID a elaborat planul „Protecting Life in Global Health Assistance”, adoptat de administrație pe 15 mai 2017. Planul extinde principiile „Mexico City Policy” asupra tuturor granturilor, acordurilor de cooperare sau contractelor, viitoare sau în derulare, care vizează ONG-uri implicate în programele de asistența globală în domeniul sănătății. Potrivit noilor standarde USAID, ONG-urile nu pot beneficia de granturi, contracte sau participa la programe în cadrul asistenței externe pentru sănătate, „dacă efectuează sau promovează avorturile ca metodă de planificare familială”.
Prin noua măsură Administrația Trump speră să închidă „portițele” de care industria avorturilor se folosește pentru a „fenta” standardele USAID și beneficia de finanțare de la bugetul federal prin programele de asistență globală în domeniul sănătății. „Vom institui o interdicție strictă a schemelor de finanțare pe ușa din dos. Banii contribuabililor americani nu vor fi folosiți pentru finanțarea avorturilor”, a declarat la conferința de presă Mike Pompeo, care este de părere că „noua măsură va proteja mai mult ca oricând copiii nenăscuți din întreaga lume”.
sursa:Stiri pentru Viata