100.000 de vieți au fost salvate în ultimii 51 de ani de legile pro-viață din Irlanda de Nord. Estimarea aparține organizației pro-viață Both Lives Matter (Ambele Vieți Contează). Luna trecută, Both Lives Matter a organizat o acțiune pentru a marca această cifră. În fața parlamentului nord-irlandez, 10 femei au ținut căte o cutie, fiecare reprezentând 10.000 de persoane, care s-au născut datorită existenței în Irlanda de Nord a legilor pro-viață. „Acești oameni sunt mamele, tații, surorile, frații și copiii noștri. Grupurile de presiune pro-avort nu au niciun mandat de la noi, poporul din Irlanda de Nord, să ne impună avortul de la Londra. Facem un apel către guvernul britanic să respecte poporul nord-irlandez și pe aleșii acestuia! ”, a declarat Dawn McEvoy, co-fondatoare a organizației.
În pofida presiunilor tot mai puternice pentru liberalizarea legilor avortului, Irlanda de Nord continuă politica de protecție a drepturilor copiilor nenăscuți. În contrast cu restul teritoriului Marii Britanii, în Irlanda de Nord avorturile sunt ilegale, cu excepția situațiilor când viața mamei este în pericol. Presiunile asupra legilor pro-viață au început odată cu legalizarea avorturilor în Marea Britanie, în 1967. Recent, presiunile grupurilor pro-avort s-au intensificat, pe fondul legalizării avorturilor în Irlanda din 1 ianuarie 2019, ca urmare a victorie taberei pro-avort la referendumul organizat în 2018.
Până în prezent, toate încercările de a relaxa legile avortului din Irlanda de Nord, în legislativ sau prin referendum, au eșuat cu o margine semnificativă. Susținătorii avortului fac, însă, presiuni asupra autoritățlor de la Londra să impună legalizarea avorturilor pe teritoriul Irlandei de Nord. Tabăra pro-avort speră să profite de criza politică prelungită din Irlanda de Nord, care nu are guvern din 2017, ca urmare a dizolvării parlamentului nord-irlandez, din cauza refuzului principalelor 2 partide de a ajunge la un compromis în privința împărțirii puterii. În timp ce Londra are autoritate în chestiuni cum ar fi apărarea sau politica externă, încercarea de a modifica legile avortului din Irlanda de Nord, fără acordul parlamentului nord-irlandez este considerată subminare a legii autoguvernării, așa cum afirmă secretarul de stat nord-irlandez. Între timp, tabăra pro-avort a atacat legile pro-viață din Irlanda de Nord la Curtea Supremă, care are autoritatea de a anula actele parlamentului nord-irlandez, dacă se consideră că încalcă drepturile omului. În ianuarie judecătorii de la Curtea Supremă au decis că legile pro-viață din Irlanda de Nord încalcă drepturile omului. Din fericire, procesul a fost anulat din motive de procedură, însă un alt proces este în prezent pe rol la Curtea Supremă. În acest context, mesajul transmis de Both Lives Matter este mai important ca oricând pentru susținerea legilor pro-viață în actualul climat politic din Irlanda de Nord.