„1984” este aici: Sistemul de „credite sociale” care te poate transforma în „nepersoană” începe să fie aplicat în China

times 3.12.83 relatare ordin zi f.m. dubluplus-nebune refe
nepersoane rescrie întregeşte supsup anteclasat

În Vechivorbă, adică în Engleza Standard, textul mesajului ar putea fi redat cam aşa:

„Relatarea Ordinului de Zi al Fratelui cel Mare apărută în numărul din 3 decembrie 1983 al ziarului Times este extrem de nesatisfăcătoare şi face referiri la persoane non-existente. Rescrie în întregime şi supune versiunea unei autorităţi superioare înainte de a o clasa.”

Winston se apucă să citească articolul incriminat, de la cap la coadă. Din câte îşi dă seama, ordinul de zi al Fratelui cel Mare conţinea mai ales laude la adresa activităţii unei organizaţii cunoscute sub sigla TAFP, care îi aproviziona cu ţigări şi alte articole strict necesare pe marinarii de pe Fortăreţele Plutitoare. Un anume tovarăşul Withers, membru de frunte al Partidului Interior, era evidenţiat printr-o menţiune individuală şi fusese decorat cu Ordinul Meritul Special, Clasa a Doua. După trei luni, însă, iată că TAFP a fost desfiinţată fără nici o explicaţie. Este de presupus că Withers şi oamenii lui sunt acum în dizgraţie, dar nici în ziare, nici la tele-ecran nu s-a pomenit o vorbă despre aşa ceva. Bineînţeles că nu se spune nimic, din moment ce acuzaţii politici nu sunt, de regulă, judecaţi, şi nici măcar demascaţi în mod public.

Marile epurări care lovesc mii de oameni, cu procese publice de trădători şi criminali în gândire, cu mărturisiri abjecte ale tuturor ticăloşiilor de pe lume, urmate de execuţii – astea sunt spectacole excepţionale şi nu au loc decât o dată la câţiva ani. De obicei, oamenii ajunşi pe lista neagră a Partidului dispar pur şi simplu şi nu se mai aude nimic despre ei niciodată. Nimeni nu dispune de nici cel mai mic indiciu despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ei. în unele cazuri, poate că nici nu sunt morţi. Vreo treizeci de inşi, poate, numai dintre cei pe care Winston i-a cunoscut personal, plus părinţii lui, au dispărut fără urmă în cutare sau cutare moment.

(…) Winston habar nu are din ce motiv a căzut în dizgraţie tovarăşul Withers. Pentru corupţie, poate, sau pentru incompetenţă. Poate că Fratele cel Mare s-a săturat de un subaltern prea cunoscut. Poate că Withers însuşi, sau altcineva din anturajul lui, a fost suspectat de tendinţe deviaţioniste. Sau poate – de fapt, este cea mai sigură explicaţie – totul s-a întâmplat pur şi simplu pentru că epurările şi vaporizările fac parte integrantă, în mod inevitabil, din mecanismul conducerii. Singurul indiciu clar îl dau cuvintele „refe nepersoane”, care arată că Withers este deja mort. De obicei, nu poţi fi sigur de aşa ceva în legătură cu cei arestaţi. Se întâmpla, uneori, să li se dea drumul şi să rămână în libertate chiar şi un an înainte de a fi executaţi. Câteodată, foarte rar, un individ pe care tu îl credeai mort de mult timp reapare ca o fantomă la câte un proces public, unde înfundă sute de inşi prin mărturiile lui, şi abia pe urmă dispare, de astă dată definitiv. Şi totuşi, Withers este deja o nepersoană. El nu există; nu a existat niciodată.”

(George Orwell, „1984”)

După Revoluția culturală și politica antinatalistă a copilului unic, cea mai populată țară a lumii este din nou aleasă pentru a fi scena unui experiment de inginerie socială.

Cetățenilor chinezi li se pot de acum interzice anumite activități sau drepturi prin intermediul așa-numitului „sistem de credite sociale” care amintește de lumea distopică din nuvela „1984” a lui George Orwell.

Este cea mai recentă manifestare a recent implementatului, dar încă incipientului sistem de control guvernamental prin care orice cetățean va fi fie pedepsit, fie recompensat, scrie cotidianul britanic The Telegraph:

Orașele chineze lansează un sistem de evaluare pentru deținătorii de câini prin care oricine nu curăță după animalul său poate fi forțat să plătească o taxă sau chiar riscă să îi fie confiscat animalul.

Sistemul de credite este deja aplicat în orașul Jinan și presupune ca oricine are un câine să se înregistreze la poliție – un singur animal fiind permis pentru o persoană.

Inițial se acordă 12 puncte, care sunt înscrise sub forma unui cod QR pe zgarda câinelui. Se scad puncte pentru diferite abateri, precum plimbarea câinelui fără lesă, necurățarea fecalelor sau reclamația pentru deranj. Spre exemplu, proprietarilor li se iau 3 puncte  dacă nu plimbă câinele într-o lesă de maxim 1,5 m lungime sau cel care îl plimbă este minor.

Alte sancțiuni includ reducerea vitezei traficului internet sau caracterizarea publică drept „cetățean recalcitrant”.

Pentru aceasta din urmă există deja un prototip de „listă neagră” care poate fi accesat pe website-ul Curții Supreme a Poporului.

via GIPHY

În partea din stânga sunt nume de persoane, iar în partea dreaptă, denumiri de firme.

Există de asemenea o listă de cetățeni „buni” — care sunt recompensați prin, spre exemplu, mai multe oportunități pe website-urile de „dating”, precum Baihe, cel mai mare website de acest fel din China.

De asemenea, cetățenii buni primesc reduceri la facturile de energie, pot închiria bunuri fără garanții și chiar primi dobânzi mai favorabile la bănci.

În ciuda nefirescului sistemului – Botsman îl numește „o viziune futuristică a unui Frate cel Mare scăpat de sub control – unii cetățeni spun ca deja îi face să devină mai buni.

Un antreprenor de 32 de ani, identificat de un articol Foreign Policy drept Chen, spune: „Simt că în ultimele 6 ani comportamentul oamenilor s-a îmbunătățit. Spre exemplu, acum când suntem la volan, oprim totdeauna în fața trecerii de pietoni. dacă nu oprim, ne pierdem punctele.”

Guvernul intenționează să generalizeze sistemul de credite sociale până în 2020 utilizând o vastă rețea de camere de supraveghere, software pentru recunoaștere facială, monitorizare cu ajutorul inteligenței artificiale și baze de date extinse. Sistemul a fost anunțat în premieră în anul 2014 și țintește întărirea ideii (cu rădăcini în filosofia orientală) că „a păstra încrederea este glorios, dar a trăda încrederea este dezgustător”, conform unui document guvernamental.

Așa amenințător cum sună, să urmărești în acțiune programul de credite sociale este cu adevărat terifiant. Ce puțin așa consideră un jurnalist occidental care, în decursul unei călătorii în China, a surprins difuzarea prin boxele din tren a unui mesaj audio preînregistrat, la volum ridicat. Mesajul a fost transmis în chineză și în engleză și se dorește a lua forma unor „proceduri de siguranță” de tipul celor transmise la începutul curselor aeriene.

O voce feminină, desprinsă parcă dintr-un film de ficțiune despre o lume distopică, avertizează pasagerii cu privire la orice fel de comportament nepotrivit:

James O’Malley

@Psythor

Here’s a dystopian vision of the future: A real announcement I recorded on the Beijing-Shanghai bullet train. (I’ve subtitled it so you can watch in silence.)

Anunțul relevă într-un mod care dă fiori o realitate relatată de dizidenții și exilații chinezi (vezi rețeaua de publicații Epoch Times – inclusiv în România) anume că cetățenii chinezi trăiesc deja într-o stare de teamă pe care sistemul de „credite sociale” s-a grefat cu ușurință.

Vocea din anunț avertizează că abateri precum fumatul în tren sau călătoria fără bilet „vor fi sancționate conform cu regulamentele, iar comportamentul va fi înregistrat în sistemul de credite individuale.”

Există deja relatări despre persoane din China care au fost sancționate sau recompensate bazat pe scorul de la creditele sociale. Spre exemplu, un student și-a pierdut locul la universitate deoarece tatăl său fusese deja pus pe o listă neagră ca urmare a refuzului plății unui credit bancar de 200.000 de yuani (circa 30.000 USD). În alte cazuri, mai numeroase, cetățenii sunt suspendați începând de la 1 mai 2018 de la utilizarea transportului feroviar sau aerian din cauza scorului social scăzut.

Probabil cel mai șocant aspect al mesajului preînregistrat difuzat pe trenurile de pasageri chineze este că în curând l-am putea auzi întocmai în trenurile din Occident, lucru asupra căruia anumiți comentatori au avertizat deja. N-ar fi de mirare: atât Revoluția culturală chineză cât și experimentul antinatalist care, așa cum  scriam recent, se încheie cu un dezastru, au fost importate, chiar dacă nu întocmai, din laboratoarele de încercare ale Asiei de Est în societățile vestice.

 

sursa: Cultura Vieții