Biserică românească din Italia, salvată de Guvernul conservator de la „convertirea“ în moschee

Partidul italian de dreapta Liga Nordului a blocat transformarea unei biserici în moschee. În fosta biserică catolică din orașul Bergamo se desfășoară în prezent slujbele comunității ortodoxe românești din oraș

Reprezentanții partidului de guvernământ italian Liga Nordului au intervenit la începutul acestei săptămâni într-o tranzacție de cumpărare a unei biserici, pe cale să fie achiziționată de o asociație musulmană, transmite Reuters. Spitalul din orașul Bergamo, situat în nordul Italiei, a scos la vânzare săptămâna trecută clădirea fostei biserici catolice pe care o deține. Cumpărătorul care a oferit cea mai mare sumă a fost o asociație locală de musulmani, care intenționează să transforme biserica în moschee.

Până la câștigarea licitației de către asociația musulmană, clădirea se afla în folosința Bisericii Ortodoxe Române. Parohia ortodoxă a comunității românești din Bergamo a încercat să cumpere și ea biserica în cadrul aceleiași licitații, însă asociația musulmană din localitate a oferit o sumă mai mare. Totuși, planul asociației musulmane din Bergamo de a transforma biserica în moschee nu se va concretiza, deoarece politicienii locali au blocat procedura de vânzare, tocmai pentru a proteja biserica respectivă de pericolul de a deveni lăcaș de cult musulman.

Liga Nordului: „Nu putem să vindem o biserică“

Attilio Fontana, președintele regiunii italiene Lombardia, în administrarea căreia se află orașul Bergamo, a blocat procedura de finalizare a vânzării bisericii către asociația de musulmani. Attilio Fontana este membru al partidului Liga Nordului, partid creștin de dreapta care face parte din coaliția ce guvernează Italia. Președintele regiunii Lombardia a blocat licitația apelând la un articol legal care acordă autorităților drept de preempțiune la cumpărarea unor clădiri care au o valoare culturală esențială pentru comunitate. ”Nu aș putea să pun în vânzare niciodată o biserică și sunt uluit că Administrația spitalului nu și-a dat seama ce chestiune sensibilă e la mijloc”, a afirmat pe Twitter politicianul conservator italian. ”Acestea fiind zise, noi ne vom exercita dreptul de a refuza vânzarea bisericii și nu există posibilitatea unui apel la această decizie”, a continuat Attilio Fontana. Prin apelul la legea din 2004 de protejare a clădirilor istorice, Președinția Lombardiei se obligă să cumpere ea biserica în cauză.

Matteo Salvini: „Secole de istorie italiană riscă să dispară“

Partidul Liga Nordului este unul din cele două partide din coaliția italiană de guvernare care promovează protejarea identității creștine a Italiei. Liga Nordului e prezentată în presa internațională drept un partid de extremă-dreapta. Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, care este și ministrul de Interne al Italiei, a avertizat la începutul acestui an că societatea și cultura italiană riscă să fie eradicate de Islam. ”Secole de istorie italiană riscă să dispară dacă procesul de islamizare, care până acum a fost subevaluat, va ajunge să domine Italia”, a afirmat Matteo Salvini. În calitate de ministru de Interne, Matteo Salvini a interzis construcția de moschei pe teritoriul Italiei.

2.400 de credincioși români riscau să rămână fără biserică

Parohia românească ortodoxă din Bergamo, care își ține slujbele în biserica catolică din oraș încă din 2015, numără nu mai puțin de 2400 de credincioși, potrivit gazetaromaneasca.com. Comunitatea românească a făcut eforturi mari de a cumpăra ea clădirea bisericii catolice în care își desfășoară slujbele, însă asociația musulmanilor din Bergamo a oferit la licitație o sumă mai mare cu 9.000 de euro. Clădirea a fost scoasă la licitație de proprietar, spitalul din Bergamo, pe 25 octombrie, iar oferta cea mai mare a fost cea a comunității musulmane din localitate, în valoare de 418.700 euro.

După ce oferta comunității musulmane a fost declarată câștigătoare, preotul paroh al bisericii ortodoxe din Bergamo și-a făcut publică îngrijorarea. ”Trăim o catastrofă”, a apreciat preotul Gheorghe Veleșcu, preotul parohiei „Sfântul Apostol Toma”, citat de gazetaromaneasca.com. ”Contractul nostru expiră pe 30 iunie 2019; între timp, va trebui să găsim o soluție: și pentru că avem circa 60 de icoane de mutat, dintre care 40 de dimensiuni mari, chiar de 1,70 metri. Fără a pune în calcul faptul că am investit cel pțin 100.000 de euro pentru a amenaja localurile și conectarea la utilități, bani pe care nimeni nu ni-i va restitui”, a afirmat preotul român. ”Avem nevoie de localuri adecvate pentru familiile noastre și copiii noștri, aceasta era biserica noastră”, a continuat preotul Gheorghe Veleșcu.

 

sursa: România Liberă