Trump îi cere lui Pompeo să monitorizeze situaţia confiscărilor de ferme din Africa de Sud

La câteva zile după ce a fost pus în aplicare planul preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa de confiscare a pământurilor fermierilor albi, fără nicio compensaţie, şi de transferare a acestora în mâinile populaţiei de culoare, preşedintele american Donald Trump i-a cerut secretarului de stat Mike Pompeo “să studieze îndeaproape problema confiscărilor de terenuri şi ferme în Africa de Sud”, generând temeri că SUA ar putea aplica sancţiuni împotriva statului african, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Fermierii albi din Africa de Sud au încercat cu disperare să îşi vândă terenurile într-un ritm record înaintea confiscărilor guvernamentale planificate, potrivit sindicatului fermierilor locali. Totuşi, nu există cumpărători.

Gwede Mantashe, preşedintele partidului de guvernământ sud-african, Congresul Naţional African (CNA), a iscat panică săptămâna trecută când a afirmat:

“Nu ar trebui să deţineţi mai mult de 10.117 hectare de pământ. Prin urmare, dacă deţineţi mai mult teren, va fi confiscat fără compensaţii”.

Comentariile lui Mantashe au fost condamnate de fermierii albi şi negri, iar sindicatele au prezis că o astfel de mişcare va duce la pierderi de locuri de muncă şi la o situaţie în care Africa de Sud s-ar putea să nu mai fie capabilă să-şi asigure hrana.

Ziarul local City Press a susţinut că două ferme de animale pentru vânat din provincia nordică Limpopo au fost primele vizate de confiscarea unilaterală, după ce au eşuat discuţiile cu proprietarii pentru cumpărarea proprietăţilor.

Diverşi analişti avertizează că mişcarea ar putea submina drepturile de proprietate şi ar putea descuraja investiţiile.

Un exemplu în acest sens este Zimbabwe, unde confiscările violente de proprietăţi au fost autorizate de Robert Mugabe în anii 1990, după care ţara a intrat într-un declin din care nu şi-a revenit niciodată.

“Pieţele sunt sensibile la orice este perceput ca o Zimbabwe-ficare pe frontul reformei agrare”, a declarat analistul Henrik Gullberg.

Agri SA susţine că 20% dintre fermele sud-africane produc 80% dintre alimentele care hrănesc milioane de oameni în sudul Africii şi multe dintre aceste proprietăţi vor fi afectate de limita de 10.117 hectare de pământ.

 

 

sursa: Epoch Times

Comments (1)
Add Comment
  • IO...gerules

    Fermierii acestia sant crestini sau 80% sant iudaici,adica israeliti,adica jidani?