„ANTECAMERA IADULUI”. Temniță comunistă transformată în obiectiv turistic

FOTO: Dinu Lazăr

Fosta închisoare comunistă din Insula Mare a Brăilei, numită şi „anticamera iadului” pentru torturile la care au fost supuși deținuții politici, ar putea fi reabilitată și introdusă în circuitul turistic, anunță CityNews. Consiliul Judeţean Brăila are în proiect refacerea fostei pușcării, renumită din cauza chinurilor la care erau supuşi aici deţinuţii politici.

„Încercăm să reabilităm fosta puşcărie comunistă din Insula Mare a Brăilei. Vrem să prindem puşcăria într-un circuit turistic şi să arătăm întregii lumi cum a arătat lagărul de muncă forţată de la Salcia, unde foarte mulţi deţinuţi au murit ca urmare a torturilor inimaginabile la care erau supuşi”, a declarat pentru Agerpres, preşedintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac.

Înfiinţat în primăvara anului 1952, lagărul de muncă forţată de la Salcia a atins, în primele patru luni, un efectiv de 4.000 de deţinuţi politici, de două ori mai mult decât capacitatea de cazare existentă, conform documentelor CNSAS citate de Agerpres.

Există mărturii care atestă că deținuții politici erau loviți cu ranga de fier, cu lopata sau cu cravaşa, iar unii au murit sau au rămas invalizi din cauza rănilor. Deţinuţii bolnavi erau privați de tratament medical şi erau puși la muncă împotriva indicațiilor. Unii deţinuţi erau pedepsiţi să stea ore în şir în aer liber, indiferent de anotimp sau chiar în apa îngheţată.

Din iunie 1952, până în martie 1953, la „Salcia” au murit 63 de deţinuţi ca urmare a torturilor la care au fost supuşi, dar numărul exact al victimelor nu se știe nici astăzi cu exactitate.

În apropiere de localitatea Piatra Frecăţei se află o groapă comună în care au fost înmormântaţi, fără cruce şi fără preot, toţi cei care au fost aruncați de regimul comunist în iadul de la Salcia. Arhiepiscopia Dunării de Jos a ridicat aici un monument în dedicat memoriei victimelor închisorii comuniste de la Salcia.

Comments (0)
Add Comment