FOTO: Ogoranu comemorat la Zilele Rezistenței de la Sâmbăta de Sus. Istorici și foști deținuți politici, prezenți la eveniment.

Și a fost și cea de-a 9-a ediție a Zilelor Rezistenței de la Sâmbăta de Sus. Consecventă misiunii sale, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu a organizat și în acest an o suită de manifestări culturale și memoriale de referință, sub streașina Munților Făgărașului, unde luptătorii de sub comanda lui Ion Gavrilă Ogoranu au luptat pentru a păstra curat obrazul țării, murdărit de lașități și trădări.

Și în acest an, participanții, între care tot mai mulți tineri, s-au bucurat de proiecții de film, de un bogat și diversificat stand de carte, de prezența unor istorici și a foștilor deținuți politici, care au prezentat, din nou, zguduitoare mărturii despre acei ani ai ocupației comuniste și despre rezistența opusă, cu atâtea jertfe, de cei mai buni fii ai acestui popor.

Mai multe organizații, reunite la Sâmbăta de Sus.

Ediția de anul acesta a fost cu atât mai interesantă cu cât, în vecinătatea localității Sâmbăta de Sus, sub poala muntelui, s-a desfășurat o tabără de educație destinată elevilor, organizată de Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei și Frăția Ortodoxă Sf. Gheorghe, sub comanda lui Eugen Sechila, veteran al Legiunii Străine din Franța. De asemenea, un grup de tineri sub egida Turist Club Carpatic au realizat un traseu memorial pe urmele Rezistenței armate anticomuniste, o ascensiune în condiții de vreme total defavorabile, pe Vârful Moldoveanu, coborând sâmbătă seara în Tabăra de educație și participând la comemorarea de duminică.

Un simpozion și invitații săi de prestigiu

Moderat de Coriolan Baciu, președintele Fundației, simpozionul de sâmbătă 21 iulie a debutat cu o primă sesiune de comunicări, având ca protagoniști istorici și cercetători.

După o scurtă trecere în revistă a activității fundației din ultimul an, prezentată de Florin Dobrescu, secretarul organizației, a urmat comunicarea prof. univ. Corvin Lupu, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, care cu obișnuitul său aplomb și rigoarea ce-l caracterizează, a prezentat o comunicare cu tema „Mișcarea Legionară și suferința familiilor după marile arestări din mai 1948”.  A urmat prof. univ. Tiberiu Costăchescu, de la Facultatea de Jurnalism din Sibiu, care a vorbit despre „Dictatura comună, peste mentalități pervertite și destine sfârtecate”.

Cei doi istorici au prezentat și noua apariție editorială a lui Sorin Olariu, reprezentantul Fundației Ogoranu în Sibiu. Acesta a obișnuit publicul iubitor de carte, anual, cu câte o inițiativă publicistică, de astă dată reeditând un album apărut în 1936 și intitulat „Tabăra de muncă”, o colecție de fotografii din principalele tabere de muncă ale Mișcării Legionare, devenite un adevărat fenomen în anii 1930.

Istoricul Alexandru Costache a susținut o comunicare despre definirea obiectivă a fascismului și raportul cu legionarismul în cercetarea istorică.

Marc Antoniu, doctor în istorie, arheolog din Deva, a susținut o comunicare pe tema marilor arestări din mai 1948.

Un moment emoționant a fost acela când copiii din tabăra de educație  românească și creștină au intonat un cântec pe versurile poeziei poetului închisorilor, Radu Gyr – Ne vom întoarce într-o zi.

Un invitat de marcă ala cestei ediții a fost av0catul Pierre Marie Bonneau, reprezentant al Partidului Naționalist Francez și al Fundației Jeunne Nation, care a susținut o prezentare a luptei anticomuniste a naționaliștilor francezi din perioada interbelică, dar și de după cel de-al doilea război mondial, aducând interesante informații legate de situația actuală din Franța.

A urmat emoționanta expunere a Zoei Rădulescu, fiica născută în temniță a luptătorului anticomunist Gogu Puiu, căzut în luptă la Cobadin la 19 iulie 1949, care și de această dată a reușit să transmită un mesaj luminos, dătător de speranță și ancorat în actualitate.

Un alt copil născut în închisorile politice, doamna Alexandra Mazilu, fiica luptătorilor anticomuniști Dumitru și Georgeta Lungu, a oferit o mărturisire vie a golgotei cunoscute de toți urmașii celor ce au îndrăznit să se opună ocupației.

Medicul psihiatru Galina Răduleanu, fiica preotului Boris Răduleanu, ea însăși fost deținut politic, a susținut o foarte interesantă comunicare pe tema psihologiei detenției politice în rândul femeilor.

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, dl. Octav Bjoza, a vorbit, adresându-se tinerilor prezenți la această manifestare, cu obișnuita-i vervă, reușind să impresioneze întreaga asistență cu mesajul său puternic.

La vârsta de 97 de ani, Petre Petre, luptătorul anticomunist din Munții Buzăului, a fost și el prezent la simpozion și a transmis un salut și un îndemn de a continua lupta, celor prezenți în sală.

Dr. Corneliu Boiangiu din Craiova, recent decorat de Președenția România pentru suferința și demnitatea de care a dat dovadă, a susținut, la rândul său, un emoționant cuvânt.

Fostul deținut politic Vasile Măgurean din Baia Mare, a încheiat seria mărturisirilor cu o dureroasă rememorare a suferinței sale.

Dr. Corneliu Zeană, fiul lui Dumitru Zeană – mort în temnița Aiudului, președinte al Asociației Urmașilor celor Persecutați de Regimul Comunist, a transmis mesajul organizației pe care o conduce și nădejdea în acțiunea de perpetuare a memoriei celor sacrificați în lupta pentru neam și credință.

Ing. Constantin Apostol, nepotul și finul profesorului Dumitru Apostol – liderul grupării de partizani din Munții Argeșului, executat de Securitate în 1949 – a susținut o comunicare referitoare la drama

membrilor acestei formațiuni de rezistență.

NOTĂ: Fundația Ion Gavrilă Ogoranu își propune să publice aici și pe pagina sa de internet, precum și într-un volum, comunicările susținute de acești prestigioși invitați la simpozionul de la Sâmbăta de Sus.

Seara, o parte a celor prezenți s-a deplasat în zona sălbatică dintre Sâmbăta de Sus și Viștișoara, vizitând tabăra de inițiere în tehnici de supraviețuire, apărare și prim-ajutor, coordonată de Eugen Sechila – Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei.

A doua zi, după slujba Sf. Liturghii, la crucea partizanilor de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, a avut loc, după tradiție, comemorarea luptătorilor în Rezistența armată anticomunistă din Munții Făgărașului. După slujba religioasă de pomenire oficiată de un sobor de preoți, au vorbit Coriolan Baciu, președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Zoe Rădulescu – președintele de onoare al Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Pierre Marie Bonneau – din partea Partidului Naționalist Francez, Octav Bjoza – președintele AFDPR și Florin Dobrescu – secretarul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, care a strigat apelul luptătorilor din rezistența armată făgărășeană.

Întreaga manifestare s-a încheiat cu intonarea imnului luptătorilor căzuți.

 

 

 

Comments (0)
Add Comment