Cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomuniști, La București și la Cluj Napoca au avut loc manifestări de comemorare a deținuților politici aruncați în temnițe de către regimul de tristă amintire.
Astfel, la Monumentul Aripi din București, dedicat rezistenței anticomuniste, s-au depus coroane de flori din partea reprezentanților instituțiilor statului român. Cu această ocazie a fost oficiată o slujbă de pomenire… în cinstea tuturor celor care au pătimit în temnițele comuniste.
La eveniment au participat Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Asociația Foștilor Deținuți Politici, oficiali ai principalelor instituții de stat, precum și foști deținuți politici, a căror prezență a adăugat întregii ceremonii o puternică încărcătură emoțională.
Ziua Deținuților Politici Anticomuniști a fost adoptată prin Legea nr. 247/2011 și reprezintă un moment unic prin care sunt pomeniți cei care au luptat împotriva comunismului.
La Cluj Napoca, Municipalitatea a fost cea care a organizat evenimentul comemorativ. De la ora 10:00, a început slujba de pomenire și depunerea de flori la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Cluj-Napoca. Evenimentul de la Monumentul Rezistenței Anticomuniste se înscrie în seria de acțiuni dedicate Centenarului: Cluj 100, informează NapocaNews.
Preotul Benedict Vesa a spus că suferința celor din închisori a avut un sens pentru păstrarea credinței, unității neamului și pentru libertate. D-l Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca a prezentat un cuvânt de deschidere din partea Primăriei celor prezenți la acest eveniment comemorativ: „Este o o onoare pentru mine să fiu prezent la acest moment comemorativ în mijlocul foștilor deținuți politici, cu ocazia celebrării Zilei Deținuților Politici Anticomuniști. Anul acesta, sub egida Centenarului, am considerat că trebuie să aducem piosul nostru omagiu celor care au suferit în temnițele comuniste și au luptat împotriva unui regim totalitar inuman pentru ca noi să trăim astăzi în libertate și democrație. Regimul de exterminare dus de către comuniști după modelul sovietic împotriva elitelor românești a atins cote extreme pentru înfrângerea voinței de democrație și suveranitate a poporului român”.
Prof. univ. dr. Virgil Țârăru din partea Universității „Babeș-Bolyai” a vorbit despre semnificația istorică a zilei deținuților politici și obligația morală de a comemora memoria luptătorilor anticomuniști. D-l Mircean Gavril, reprezentantul Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Cluj, a subliniat rolul luptei anticomuniste din gulagul regimului totalitar și faptul că nu au renunțat la vis.
La final a avut loc o ceremonie de depuneri de jerbe de flori la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Parcul Central. Au depus jerbe de flori AFDPR, Consiliul Județean Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Academia Română, U.B.B., Casa Asigurărilor de Sănătate Cluj și Facultatea de Ziaristică din Cluj.
via ActiveNews