Cum ar fi arătat Facebook în comunism: Esenţa comunismului nu ţine de două ore de emisie, ci de o înţelegere perversă, ce conduce la totalitarism, a relaţiei omului cu ceilalţi

În 21 decembrie 2017, jurnalistul Radu Buzăianu a postat pe contul său de Facebook următoarele gânduri:

Ce voiam eu sa va intreb. Si daca am fi ramas si acum in comunism, facebookul ar fi existat.  Cum ar fi aratat Romania pe facebook in comunism? Cum ar fi fost sa constati ca esti urmarit? Ar fi trebuit cu totii sa avem cover la profil cu Ceausescu. :)) Ceausescu ar fi avut 20 de milioane de likeuri. Bine, n-ar mai fi fost in viata. Dar asta nu ne-ar fi impiedicat sa-l apreciem in continuare. Cum ar fi aratat facebookul in comunism? Ar fi fost program: 2 ore pe zi. N-am fi stat asa, intruna. S-ar fi dat facebook 2 ore pe zi.

Sursa: Facebook

Un cititor care ne-a semnalat postarea lui Radu Buzăianu ne-a trimis şi următorul comentariu la spusele jurnalistului:

Nu aşa ar fi arătat Facebook în cazul în care comunismul ar fi continuat. Pentru a vedea cum ar fi arătat, să se uite în China.

Esența comunismului nu ține de două ore emisie, ci de modul cum se concepe relația omului cu ceilalți oameni și cu societatea, respectiv relația omului și a societății cu Dumnezeu.

Nici măcar economia de stat nu este definitorie pentru comunism. Lupta de clasă este în schimb definitorie, iar aceasta era esențială în comunismul secolului XX și este esențială în marxismul cultural de azi. Atunci erau proletarii împotriva exploatatorilor, muncitori versus deținătorii capitalului, azi sunt clase considerate discriminate versus clase care se consideră că discriminează prin definiție: femei versus bărbați.

Pierderea libertății este o urmare firească în lupta cu clasa „oprimatoare”: mai întâi pentru cei din clasa „oprimatoare”, apoi pentru cei din propria clasă care nu sunt suficient de luptători împotriva „oprimatorilor”. Așa se ajunge la totalitarism.

sursa: Știri pentru viață

Comments (2)
Add Comment
  • Ionut Moraru

    Sa se uite si in Coreea de Nord unde muncitorii au smarthphonuri.

  • mdva

    cititorul acela a concentrat esenta problemei