Comisia Europeană urmează să dea în judecată Polonia, Ungaria și Republica Cehă la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul acestora de a accepta azilanți, relatează BBC.
Comisia, corpul executiv al UE, a acuzat cele trei țări de „nerespectarea obligațiilor legale în privința relocării”. Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg ar putea decide amenzi substanțiale. Un plan de relocare a fost lansat de UE în 2015, ca răspuns la fluxul imens de migranți și refugiați.
Planul a fost o încercare de a slăbi presiunea pusă pe Grecia și Italia unde soseau marea majoritate a migranților. Însă Republica Cehă a acceptat doar 12 dintre cei 2000 de căutători de azil care îi fuseseră desemnați, în timp ce Ungaria și Polonia nu au primit niciunul.
Comisia a lansat proceduri de infringement împotriva celor trei state în iunie și le-a avertizat luna trecută că urmează și alte acțiuni.
„Răspunsurile primite au fost din nou nesatisfăcătoare și trei dintre țări nu au dat niciun semn că vor contribui la implementarea deciziei de relocare,” se afirmă într-o declarație.
„De aceea, comisia a decis să treacă la etapa următoare a procedurii de infringement și să reclame cele trei state membre la curtea de justiție a UE”.
Ca urmare a anunțului de joi, prim-ministrul ceh Andrel Babis a declarat pentru BBC că țara sa va continua să se opună schemei de relocare. El a spus că sistemul de cote a alimentat o atmosferă anti-migranți și a ridicat mingea la fileu extremei drepte.
Ministru adjunct de externe al Poloniei Konrad Szymanski a afirmat de asemenea că guvernul polonez este „pregătit să-și apere poziția la curtea de justiție”
În 2015 statele UE au fost de acord cu un sistem de relocare a 160.000 de căutători de azil în interiorul UE, bazat pe mărimea și prosperitatea fiecărei țări, însă România, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria au votat împotriva acceptării cotelor obligatorii.
Într-un caz separat, comisia reclamă de asemenea Ungaria la CEJ, din cauza legislației sale în privința educației (studiilor superioare) și a ONG-urilor.
Guvernul de dreapta al Ungariei intenționează introducerea unei legislații din cauza căreia ar urma să fie închisă Universitatea Central Europeană fondată de George Soros. Soros are o relație încordată cu prim-ministrul ungar Viktor Orban.
Comisia susține că legislația ungară în privința educației „restrânge în mod disproporționat operațiunile universităților UE și non-UE și trebuie rectificată pentru a se conforma cu legislația UE”
Ungaria a provocat de asemenea controverse în iunie când a elaborat o legislație care forțează organizațiile neguvernamentale să declare „fondurile externe”.
Comisia susține că legislația „discriminează indirect restrângând în mod disproporționat donațiile externe către organizațiile din societatea civilă”
Respect Ungaria, Polonia, Cehia!
Rusine Romania!
Vroiam initial sa iti raspund prin a te intreba la randul meu de ce “ rusine Romania” si nu “rusine clasei politice din Romania”?!…dar gandindu-ma mai bine realizez faptul ca normal si legal vointa politica a unei tari reflecta sau ar trebui sa reflecte si vointa poporului…toti stim insa ca nu este este cazul de asa ceva dar totusi ignoranta, letargia, resemnarea si nu in ultimul rand supunerea sau daca vrei non-reactia la nici un stimul a poporului roman nu face altceva decat ca acesta sa “legitimizeze” reprezentarea tarii noastre de catre clasa politica romaneasca tradatoare si infama…prin delasarea noastra si mandatand o clasa politica corupta si fara nici un fel de scrupule de a ne reprezenta si a ne decide soarta nu facem altceva decat sa punem egal intre Romania si clasa politica corupta care din pacate ne reprezinta si ia decizii in numele nostru dar impotriva noastra…
daca am ajuns sa-i respectam pe unguri, apai…….