Proiectul de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituția Republicii Moldova, care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ca limbă oficială, a fost avizat pozitiv de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe. Proiectul a fost votat cu șase voturi „pentru” și patru „împotrivă”.
Deputații care au fost de acord cu întroducerea în Constituție a limbii române sunt: Ștefan Creangă (Grupul Parlamentar Popular European); Marcel Răducan (Fracțiunea Partidului Democrat); Vladimir Andronachi (Fracțiunea Partidului Democrat); Grigore Cobzac (Fracțiunea Partidului Liberal Democrat); Gheorghe Mocanu (Grupul Parlamentar Popular European); Alina Zotea (Fracțiunea Partidului Liberal).
Cei care s-au împotrivit înlocuirii acestui articol din Constituție sunt: Alexandr Bannicov (Fracțiunea Partidului Democrat); Vladimir Golovatiuc (Fracțiunea Partidului Socialiștilor); Zinaida Greceanîi (Fracțiunea Partidului Socialiștilor) și Corneliu Dudnic (Fracțiunea Partidului Democrat).
Repartizarea voturilor în comisie a fost confirmată pentru Deschide.MD de liberala Alina Zotea, care a mai precizat că Oxana Domentii, deputata din cadrul Fracțiunii Partidului Comuniștilor, a lipsit de la ședință.
Comisia economică și de buget – finanțe este singura comisie parlamentară care a avizat până în prezent acest proiect. Președintele comisiei, Ștefan Creangă, a mai menționat că membrii comisiei „vor propune Plenului ca acest proiect să se voteze nominal”.
Inițiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție a fost înaintată de deputații fracțiunii Partidului Liberal Democrat. Curtea Contituțională a stabilit, în cadrul ședinței din 31 octombrie, că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.
via NapocaNews
Asta este o veste bună. Revenirea la normalitate…