Asociațiile culturale și presa românească din Ucraina au solicitat tuturor grupărilor și partidelor din Rada Supremă de la Kiev să ceară Curții Constituționale examinarea noii Legi a Educației. Potrivit reprezentanților comunității românești din Ucraina, această lege votată de Parlament și promulgată de președintele Petro Poroșenko încalcă o serie de norme ale Legii Fundamentale, scrie Agenția BucPress.
Potrivit unui comunicat de presă remis Agenției BucPress de către Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, românii din Ucraina speră să se găsească numărul necesar de parlamentai pentru inițierea solicitării de examinare de Curtea Constituționale a Legii Educației:
„La 27 septembrie 2017, la inițiativa Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” asociațiile și presa de limbă română din regiunea Cernăuți, s-au adresat către toate fracțiunile și grupurile poltice din Rada Supremă a Ucrainei cu o singură cerință – să folosească dreptul lor de a se adresa la Curtea Constituțională privind adoptarea Legii Educației, care conform art.7 reduce procesul de învățământ în limbile minorităților naționale și prin aceasta se încalcă art.22 al Constituției Ucrainei.
Acest art.7 al Legii Educației garantează învățământul în limba maternă doar la nivel preșcolar și primar și doar în clase/ grupe, garantat va fi doar dreptul la studiul limbii minorităților (în cazul nostru doar limba română), iar o disciplină sau câteva ar putea fi predate (dar nu garantat) în două sau mai multe limbi – ucraineană, engleză sau în limbile oficiale ale UE.
Sperăm să se găsească un număr necesar de deputați care se vor adresa către Curtea Constituțională pentru modificarea articolului 7 al legii conform Constituției Ucrainei.
Cine încalcă drepturile minorităților naționale trebuie să se oprească singur sau să fie oprit de toți cei care le respectă.
Românii din Ucraina (Cernăuți, Transcarpatia, Odesa) sunt autohtoni, au trecut prin calvarul deportărilor staliniste, în perioada totalitarismului prin școală și biserică și-au păstrat limba, cultura, tradițiile naționale de veacuri și nu doresc să-și piardă identitatea națională acum, când democrații de azi pare că vor să ne apropiem de statele civilizate din Europa.
Avem o datorie față de strămoși și totodată responsabilitate față de copiii și nepoții noștri să ne opunem valurilor de asimilări lingvistice, care vin peste noi și de această dată prin școli. Să dea Dumnezeu putere să rezistăm!”, se spune în textul Comunității Românești din Ucraina.
via ActiveNews