Sporul natural al populaţiei României a fost negativ şi în 2016, conform celor mai recente date publice disponibile pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.
În România s-au născut vii 190.238 de bebeluşi, iar 734 s-au născut morţi.
Numărul total al persoanelor decedate în 2016 a fost de 256.761 de persoane. Diferenţa dintre această cifră şi cea a născuţilor vii dă sporul natural al populaţiei, care şi anul acesta a fost negativ, de -66.523 de persoane.
Un alt semnal de alarmă care se păstrează la cote de avarie este mortalitatea infantilă, definită ca numărul de copii sub 1 an decedaţi raportat la fiecare 1.000 de născuţi vii. Această rată a fost în 2016 de 7,4, conform INS.
Conform Indexului Consumatorilor Europeni 2016 (Euro Health Consumer Index – EHCI), România, Macedonia şi Bulgaria continuă să rămână, în această ordine descrescătoare, primele trei ţări din Europa la rata mortalităţii infantile, cu valori ale acesteia care reprezintă aproximativ dublul mediei europene (v. graficul de mai jos).
În 2016, românii au încheiat 133.183 de căsătorii – de peste 4 ori mai multe decât cele 30.497 de divorţuri încheiate în acelaşi an. Această situaţie statistică este optimistă faţă de situaţia medie din UE, unde cele mai recente date publicate de Eurostat arată că, la 2,1 milioane de căsătorii au loc 943.000 de divorţuri, adică aproape un divorţ la fiecare două căsătorii.
Comparând sporul negativ al populaţiei României în 2016 cu cifra totală a avorturilor din acelaşi an, care a fost de 63.074, putem constata că, dacă toate femeile care au renunţat la sarcină ar fi fost încurajate şi sprijinite în mod concret, material şi cu facilităţi, printr-o strategie naţională, să aleagă viaţa, astăzi România ar fi putut avea un spor natural cât mai aproape de zero.
Iar dacă avem în vedere că numărul avorturilor declarate este mult mai mic decât al celor reale, deoarece nu include avorturile făcute în clinicile private şi nici avorturile medicamentoase, am putea spune că sporul natural ar putea deveni pozitiv în cel mai scurt timp.
sursa: Ştiri pentru viaţă