Societatea civilă românească se oferă să ajute primăria Sectorului 4 la ridicarea unei statui a lui Traian Popovici lângă Ambasada Israelului pentru a nu se schimba numele liceului Mircea Vulcănescu

După ce Prefectura Capitalei a confirmat articolele noastre privind ilegalitatea Hotărârii primarului Daniel Băluță de schimbare a denumirii Liceului „Mircea Vulcănescu”, două organizații civice propun Primăriei Sector 4 să-l omagieze pe marele român Traian Popovici printr-o piață și o statuie și să nu-l substituie cu cel al marelui român Mircea Vulcănescu. Institutul „Frații Golescu” pentru Românii de Pretutindeni, care a înregistrat azi o adresă la Primăria Sectorului 4, are expertiză privind activitatea fostului primar al Cernăuțiului și propune ridicarea unei statui după modelul din satul său natal, pe care îl pune la dispoziția Primăriei și Consiliului Local.

Asociația Civic Media, care se raliază propunerii, se oferă să ajute Primăria cu o campanie de strângere de fonduri pentru această acțiune, în cazul în care nu se găsesc bani pentru omagierea cum se cuvine a lui Traian Popovici. Alte organizații ale societății civile românești consultate de ActiveNews și-au oferit spirjinul necondiționat pentru această inițiativă meritoasă. De asemenea, comunitatea evreiască din România ar putea contribui cu fonduri substanțiale pentru acest proiect, având în vedere numărul însemnat de evrei salvat de Traian Popovici, respectiv 25.000, conform plăcii de pe mormântul său.
Dacă ar da fiecare membru al comunității evreiești un leu, statuia ar putea fi ridicată chiar mâine. Locul în care se propune ridicarea statuii este scuarul din Piața Unirii unde se află și Ambasada Israelului în România și care ar putea purta numele lui Traian Popovici. Iată adresa organizației societății civile românești:
CĂTRE:  PRIMARIA SECTORULUI 4 BUCUREȘTI
24 IULIE 2017
          Va adresam respectos rugamintea de a reveni asupra deciziei dv. de a schimba denumirea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcanescu” in ” Traian Popovici”, dispunind revenirea la numele initial.
          Mircea Vulcanescu nu poate, in niciun caz, sa fie calificat drept „fascist”, „legionar”, „antisemit”. Includerea sa in categoria celor vizati de prevederile Legii nr. 217/2015 constituie un abuz intelectual, o interpretare extrema, care nu poate fi validata nici de opera sa si nici de detaliile vietii sale, private sau publice.
          Ca atare, va solicitam sa mentineti numele unei personalitati exemplare pe frontispiciul Liceului Tehnologic.
          In acelasi timp apreciem judicioasa initiativa dv. de a atribui unui spatiu public sau unei institutii numele lui TRAIAN POPOVICI, fostul primar al orasului Cernauti. Apreciem ca Traian Popovici este vrednic sa fie onorat in nume propriu pentru propriile sale decizii, fie prin ridicarea unui monument in sectorul dv., fie prin atribuirea numelui sau unui parc, a unei piate, etc.
          Suntem convinsi ca echilibrul de care a dat dovada, intr-o perioada istorica cumplita pentru toti cetatenii Romaniei, l-ar fi impiedicat sa accepte solutia de substitutie la care ati ajuns dv.
          Mentionam ca in anul 2016 am  dedicat o manifestare edilului  Traian  Popovici (anexa), astfel incit suntem in masura sa va oferim asistenta in ceea ce priveste subiectul pe care il supunem atentiei dv.
          Precizam ca exista un film documentar dedicat primarului Traian Popovici (film pe care il putem pune la dispozitia dv) si totodata atentionam asupra monumentului ce i-a fost dedicat, monument aflat in satul Colacu, com. Fundu Moldovei, jud. Suceava. Consideram ca  acest monument ar putea servi ca model pentru eventualelor dv. proiecte (anexa).
          Va multumim pentru atentie!
          Dr. Mihai Nicolae, Presedinte
          Institutul „Fratii Golescu” pentru Relatii cu Romanii din Strainatate”
Institutul „Frații Golescu” a organizat împreună cu partenerii săi, joi, 2 iunie 2016, la Clubul Țăranului Român din cadrul Muzeului Țăranului Român, omagierea Dreptului între Popoare al Statului Israel, românul Traian Popovici, fiu de preot, primar de Cernăuți și salvator a circa 20.000 de evrei (conform plăcii de pe mormântul său, 25.000 – vezi Wikimedia).
Evenimentul a cuprins și premierea ziariștilor Radio România Simona Lazăr și Valentin Țigău cu Premiul „Mile Cărpenișăn” de către Civic Media și Basarabia-Bucovina.Info. Ceremonia a fost oficiată de către reputatul jurnalist Corneliu Vlad împreună cu avocatul Mihai Nicolae, președintele Institutului „Frații Golescu”. Premiul, anunțat pe 3 mai, de Ziua Libertății Presei, a fost conferit In Memoriam Mile Cărpenișan și s-a acordat pentru al șaptelea an consecutiv.
Evocarea primarului Traian Popovici, la 70 de ani de la încetarea sa din viață a fost urmată de proiectarea filmului documentar „Adeverință pentru viață” realizat de Iurie Levnic, directorul Centrului Bucovineean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți.
Potrivit biografilor evrei ai lui Traian Popovici, fiul de preot ortodox a fost un primar cu puternice sentimente naționaliste. Născut în Bucovina la 17 octombrie 1892 el a murit din motive mai puțin cunoscute în urmă cu 70 de ani, la 4 iunie 1946, la nici 54 de ani și la 3 zile de la executarea „lotului” Ion Antonescu de către bolșevici. În 1969, Institutul Yad Vashem îl proclamă Drept între Popoare, pentru contribuția sa definitorie la salvarea a mii si mii de evrei, devenind primul român ale cărui merite deosebite din perioada războiului sunt recunoscute de Israel. Între cei 60 de români ce poartă această distincție se mai află Regina Mamă Elena și Raoul Șorban. Alți români sunt omagiați la secțiuneaMoldova.
Conform Wikipedia, la cererea lui Traian Popovici, „mareșalul Antonescu, a consimțit la o exceptare de până la 20.000 de suflete de la evacuare, printr-o convorbirea telefonică cu guvernatorul, acesta ordonând sistarea deportărilor pe o perioada de 4 zile pentru întocmirea listelor acestora.
Descrierea comunicării acestei hotărâri: „Scena dramatică pe care am trăit-o în clipa când le-am adus vestea de nădejde, o socot cea mai solemnă, cea mai mișcătoare din viața mea și nu cred ca viitorul să-mi fi rezervat o alta mai măreață.Rabini bătrâni, intelectuali de toate vârstele, fruntași din toate compartimentele vieții sociale, negustori, muncitori, cu un cuvânt întreaga suflare, a izbucnit în plâns alinător, a îngenunchiat binecuvântând pe Dumnezeul lor, mulțumind cerului pentru îndurare, Mareșalului pentru grație, iar mie încercând să-mi sărute mâinile, picioarele și pulpana hainelor. Nu totdeauna lacrimile rușinează pe un bărbat. În clipa aceea, emoționat de această izbucnire spontană de gratitudine, m-au podidit lacrimile și am plâns și eu, „părintele orașului”. — Traian Popovici, „Spovedania”
În baza a 179 de liste, numite „autorizații Calotescu”, 5619 capi de familie, însumând 16.569 de persoane din ghetoul din Cernăuți au fost salvate de la deportare. Alți 3120 de evrei au primit „autorizații Popovici”, ce le-au permis să se întoarcă în casele lor după ce fuseseră forțați mai înainte sa se mute în ghetou.”
sursa: ActiveNews
Comments (0)
Add Comment