„Nici nu știu ce note am luat”, mărturisește o fată, așezată pe postamentul gardului liceului. Ȋi așteaptă pe ceilalți, să vină, să vadă lista și să se bucure sau să se încurajeze. „Păi, nu te-ai uitat la note?” „Ce rost are? M-am uitat în capătul liniei, am văzut scris «reușit», și-am plecat.” Stă un pic pe gânduri, apoi adaugă: „Oricum, media de la bac contează 25% la admiterea la facutate…” „Vrei să te duci la facultate?!”, se miră cu glas tare un coleg de lângă ea. „Și ce faci cu facultatea? Vinzi aripioare de pui, după ce termini…”, îi prevestește el.
N-am venit la Liceul „Mircea Vulcănescu” ca să-i întreb pe elevi ce note au luat la bac. Și nici să le filmez extazul sau agonia în fața listelor cu rezultate. Notele lor nu reprezintă, până la urmă, decât interesul și capacitatea unei țări de a investi în viitorul ei. Am mers la Liceul „Vulcănescu” pentru a-i întreba pe tinerii absolvenți altceva.
„Ce liceu ai terminat?” „Liceul Tehnologic «Mircea Vulcănescu».” „Ești sigur?” La 29 iunie a.c., între proba scrisă obligatorie și proba la alegere a profilului din examenul de bacalaureat, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 4 București a decis schimbarea denumirii liceului. Cei mai mulți dintre elevi habar n-au de asta. „Liceul se numește «Mircea Vulcănescu»”, îmi spun, arătând cu degetul spre firmă luminoasă de la intrare. Numele e încă acolo. Mic, abia vizibil din stradă. Și pe site-ul pe care Ministerul Educației a afișat ieri rezultatele de la bac, tot „Mircea Vulcănescu” a rămas. Dar Primăria sectorului 4 a decis deja că unitatea de învățământ se va numi, de acum înainte, „Liceul Tehnologic Traian Popovici”. „Eu am terminat «Mircea Vulcănescu», și așa rămâne pentru mine, sincer”, mărturisește o elevă.
Păi, și „Traian Popovici”? „Nu există pentru noi așa ceva”, îmi spune un elev. „Tot «Mircea Vulcănescu» va rămâne și mai departe!” Schimbarea denumirii liceului e „nașpa”, mărturisește un alt elev. Lor nu le-a cerut nimeni părerea. Au în liceu un consiliu al elevilor, dar n-au fost întrebați dacă sunt sau nu de acord cu schimbarea denumirii.
Despre Traian Popovici știu că a fost fie filosof, fie „avocat în războiul doi”. Ȋnsă, oricine ar fi fost el, pentru ei Mircea Vulcănescu rămâne „nașul” liceului. Și pentru că „sună altcumva”, dar mai ales fiindcă, în holul de la intrarea în școală, e și-un bust cu el „Eu, când intru în liceu, vreau să-l văd pe Mircea Vulcănescu, nu pe Traian Popovici…”, spune un elev.
„Ce a făcut Primăria nu e corect, mai ales că decizia e politică”, susține și un absolvent care n-a dorit să fie filmat.
„Nu e bine” că au schimbat denumirea, îmi spune un altul, care crede că primăria ar fi trebuit să le ceară și lor părerea, înainte de a lua decizia asta, „pentru că și noi am făcut parte din acest liceu. Nu-mi place decizia lor. Fiindcă atâția ani, liceul a ținut numele acesta și acum…” Ȋn ce-l privește, el va spune că a terminat liceul „Mircea Vulcănescu”. „Pentru mine, tot așa va rămâne și pe viitor”, mărturisește el.
„Faza asta, cu schimbarea denumirii, e ca la Steaua cu FCSB”, îmi spune alt elev, care n-a dorit să fie filmat. „Să-i spună ei liceului cum vor, că noi tot «Mircea Vulcănescu» o să-i zicem!”
Schimbarea denumirii liceului nu a respectat procedura
Conform art.5, lit. a) din Ordinul Ministrului educației nr.6564/2011, procedura de atribuire a denumirilor unităților de învățământ din sistemul național de învățământ preuniversitar se realizează astfel: „pe parcursul anului școlar (n.r. – ultima zi de școală a fost 16 iunie), consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește propunerea privind denumirea unității de învățământ începând cu anul școlar următor și înaintează solicitarea, însoțită de fundamentarea necesară, spre aprobare, administrației publice locale sau județene, după caz (…)”.
Cu alte cuvinte, Consiliul Local al Primăriei Sectorului 4 ar fi trebuit să solicite, din timp, și opinia consiliului de administrație al liceului „Mircea Vulcănescu”, dacă nu cu privire la necesitatea schimbării denumirii, măcar în legătură cu noul nume.
Deși nu a fost respectat, Ordinul nr. 6564/2011 este invocat în Expunerea de motive a Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 4 București, iar în singurul document ce însoțește decizia, un „raport de specialitate” întocmit de Direcția Tineret Sport a primăriei, se face trimitere chiar la art.5 din acest Ordin. Ȋn Expunerea de motive nu se spune însă nimic despre avizul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), dar nici despre adresa Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, deși, conform legii, aceste documente erau necesare.
De altfel, momentul în care Consiliul Local a luat decizia de a modifica numele unității de învățământ a picat nu doar între probele examenului de bacalaureat, ci și în timpul rezolvării contestațiilor de la capacitate. Iar în broșura de admitere în învățământul liceal, editată de ISMB, apare denumirea „Liceul Teoretic «Mircea Vulcănescu»”.
Elevii care au optat pentru acest liceu vor avea o surpriză în toamnă: să descopere că deși au crezut vin la „Mircea Vulcănescu”, așa cum i-a informat ISMB, au nimerit la „Traian Popovici”, așa cum vrea și dispune Primăria sectorului 4.