Misiunea Statelor Unite ale Americii la Organizația Națiunilor Unite confirmă virajul de 180 de grade față de poziția fostei administrații, sau, ca să o cităm pe Ambasadoarea Nikki Haley, faptul că „there is a new sheriff in town”.
Cu ocazia adoptării de către Comisia pentru Drepturile Omului a ONU, reunită la sediul din Geneva pe 16 iunie, a unei rezoluții privind eliminarea violenței îndreptate contra femeilor (A/HRC/35/L.15: Accelerating efforts to eliminate violence against women: engaging men and boys in preventing and responding to violence against all women and girls), Primul Secretar al delegației americane, Jason Mack, a confirmat sprijinul pentru „spiritul” rezoluției anti-violență și că SUA s-au alăturat celorlalți membri ai Comisiei
„în condamnarea tuturor actelor de violență îndreptată contra femeilor și fetelor și în solicitarea eliminării tuturor formelor de violență bazată pe sex, inclusiv traficul sexual al femeilor și fetelor”.
Apoi însă, oficialul american a declarat că „SUA trebuie să se disocieze de consens, specific pe tema accesului la avort în condiții de siguranță”.
Mai exact, SUA s-au opus adoptării secțiunii 9 (d) care includ verbiajul uzual pro-avort în astfel de documente, precum referirea la „avortul în condiții de siguranță acolo unde asemenea servicii sunt permise de legea națională” în lista de „servicii de îngrijirea sănătății” care sunt necesare pentru „promovarea și protejarea drepturilor omului ale tuturor femeilor și fetelor și ale sănătății și drepturilor lor sexuale și reproductive”.
Locțiitorul Ambasadoarei Haley a explicat faptul că nu există un drept internațional recunoscut la avort și că SUA nu susține includerea accesului la avort în asistența pentru sănătate reproductivă, afirmând astfel orientarea noii administrații americane concretizată în actul de reinstaurare a Politicii Mexico City și în mai puțin cunoscuta la nivel internațional extindere a acesteia, „Protecting Life in Global Health Assistance”.
Documentul de poziție explică faptul că SUA rămân devotate „…angajamentului luat prin Declarația de la Beijing și în Programul de Acțiune al Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea” dar că obiectează la pretențiile lobby-ului pro-avort privitoare la existența unui „drept la avort”:
„Așa cum a fost clarificat de mulți ani, există un consens international că aceste documente nu creează noi drepturi internaționale, inclusiv vreun ‘drept’ la avort. Statele Unite sprijină total principiul alegerii voluntare cu privire la sănătatea maternă și a copilului și planificarea familială. Nu recunoaștem avortul ca metodă de planificare familială, nici nu sprijinim avortul în asistența noastră pentru sănătate reproductivă. SUA sunt cel mai mare donator bilateral de sănătate reproductivă și de asistență pentru planificare familială.”
Astfel, misiunea SUA la ONU, prin opoziția față de inserarea limbajului pro-avort în rezoluție subminează tacticile pro-avort de a confisca măsuri valide de protejare a femeilor și fetelor de acte de violență pentru a promova violența și moartea aduse de avort, care pune capăt unui număr enorm de vieți și car, în cazul avortului selectiv pe criterii de sex, țintește în special fetele pentru a fi „eliminate”.
Marie Smith, Directorul Rețelei Parlamentare pentru Resurse Critice (PNCI), un grup de legiuitori din SUA și alte țări care apără și promovează dreptul la viață, a comentat astfel acțiune ambasadei americane:
„Declarația este salutată de toți cei care respectă viața de la începutul său și care obiectează față de promovarea fără sfârșit a avortului de către activiști la ONU. Sperăm că majoritatea covârșitoare a țărilor, care interzic sau restricționează avortul se vor simți încurajate și inspirate de poziția puternic pro-viață a administrației Trump și se vor alătura SUA, pentru populația aflată în cel mai mare risc: copiii din pântece.”
sursa: Cultura Vieții