Inițiativa nu ar fi rea! Stoparea privatizării societăților de stat, atâtea câte mai sunt, pentru a salva ce se mai poate! Iar fundamentarea care stă la baza proiectului este cu adevărat emoționantă pentru orice om care ține la țara lui și nu are cum să nu atingă sensibilitatea tuturor acelora care se întreabă ce lăsăm copiilor noștri?! E drept, am ridicat serios din sprâncene aflând numele inițiatorului legii… Șerban Nicolae. Punct. Pentru că la câte pocinoguri are acesta la activ, parcă te-ai minuna ca senatorul să fie chiar atât de interesat pentru binele nostru, al țării, încât să depună un asemenea proiect legislativ. Care, la drept vorbind, ar echivala cu un plan național de dezvoltare. O dezvoltare prin stoparea scurgerilor de patrimoniu din avuția națională și prin redobândirea de drept al controlului statului asupra activelor care au fost privatizate fraudulos.
Am trece și peste numele inițiatorului, ne-am desface degetele (chiar cu forța, împotriva spiritului de conservare!) din încrucișarea în cruce la care recurgem involuntar ori de câte ori se aude că individul cu pricina a mai avut o idee!
Proiectul legislativ sună prea bine pentru a nu lăsa garda jos măcar o dată… Pentru că de mai bine de un sfert de veac așteptăm un plan național de dezvoltare care să pună pe primul loc protejarea interesului național în activitatea economică.
În plus, orice om are dreptul la reabilitare… În cazul lui Șerban Nicolae, una politic-juridică prin care să estompeze botnițele pe care a tot încercat să le pună presei, lațurile pe care le-a întins peste țară în zilele de doliu democratic, de marți și miercuri negre în cerul instigării, oug-uri la ceas de seară și noapte și alte cele.
Pe toate acestea i le-am șterge, într-o amnistie generoasă a trecutului său de inițiator al unor proiecte dubioase, dacă (s-)ar dovedi că a avansat acest proiect cu bună credință, o inițiativă legislativă cu adevărat meritorie, având o cuprindere macroeconomică la nivel național și, mai ales, contribuind la refacerea sau măcar păstrarea a ceea ce mai există din avuția națională.
Dar când oare s-a mai gândit un politician, în mod sincer, la binele nostru?… Sau dacă a făcut-o, a fost doar ca o anexă a bunăvoinței din spatele unor legi care vizau protejarea intereselor lor de clan politic…
Da! A venit momentul să oprim acele privatizări păguboase pentru societățile naționale, pentru companiile strategice care administrează resursele țării. Și da, a venit timpul să ne luăm înapoi, ca un preambul al jubileului celor o sută de ani de la Unire, să readucem la vatră, pământurile care au ajuns pe mâna străinilor.
Cum să faci însă toate acestea fără a te apropia periculos de mult, nu de o linie roșie, ci de perdeaua care ar putea masca naționalizări?! Și în interesul cui se vor face aceste reîntoarceri de patrimoniu? Al țării, ca zestre pentru urmași, sau tot pentru clicile politice?
De fapt, nu despre stoparea privatizărilor trebuie să fie vorba. Ci despre oprirea înstrăinării pământurilor și a activelor strategice ale țării către străini. Și trebuie aduse înapoi și activele care au fost preluate prin privatizări frauduloase. Dar oare cum? Căci mâna Justiției nu se va opri doar în tribunalele noastre, interesele sunt prea mari pentru nu ne trezi în procese internaționale, și am avut parte de asemenea experiențe, procese pe care le-am pierdut în mod răsunător.
Senatorul și partidul lui știu bine aceste lucruri. Și probabil nici nu s-ar gândi să iște astfel de procese internaționale.
Am vrea dară să ne înșelăm… Dar pare că visul cel frumos al „protejării intereselor naționale în activitatea economică” se oprește, de fapt, doar la textul de fundamentare al inițiativei legislative. Și să nu fie vorba cumva de stoparea privatizărilor, propusă aproape fix cât pentru un mandat al prezenței PSD la putere, doar pentru protejarea sinecurilor reprezentate de firmele de stat.
Păi’, dacă s-ar privatiza companiile de stat, ce ar mai căpușa partidul de guvernare? Oricare ar fi el, ca să nu fie cu supărare, că toate sunt de același fel: al prostituției politice în interesul economic de grup organizat. Unde și-ar mai plasa politicienii copii, rudele, amantele? Așa că, nu e mai bine să se stopeze total privatizările măcar cât sunt la putere?! Și ce acoperire mai bună decât o lege făcută în numele protejării interesului național, nu?!
Din nefericire pentru astfel de „inițiatori” ai binelui nostru, atât ne-au furat politicienii și guvernanții din porția de democrație și libertate obținute în ’89, atât au vândut și jefuit în anii în care au fost la putere, încât nu ai cum să-i mai crezi pe cuvânt…
Asta este soarta lotrilor: când vor să se reabiliteze, orice gest îți repugnă, căci aduce a minciună, a otravă, a ceva gheșeft de putregai. Așa că, până la prima readucere în patrimoniul național măcar a unei cărămizi vândute fraudulos, nu mai credem nimic! Și ar putea începe cu lista privatizărilor făcute de guvernul Năstase!
de Cezar Adonis Mihalache Națiunea