Părintele Amfilohie: „Nu văd o revigorare a vieții în Biserica noastră mai puternică decât cinstirea mesajului martiric al acestor eroi”
Maicile de la Mănăstirea Diaconești au concertat vineri seară la Catedrala Sfântul Spiridon Nou din București. Evenimentul, intitulat „Raze prin zăbrele”, a avut loc cu binecuvântarea Patriarhului Daniel.
Monahiile de la mănăstirea băcăuană au încântat auditoriul cu piese muzicale din Vinerea Mare, cântări dedicate celor din temnița comunistă și imne pascale. Evenimentul a fost moderat de părintele Teodor Gradinaciuc, Director Radio Trinitas și s-a bucurat de prezența parintelui Amfilohie, duhovnicul mănăstirii Diaconești și a scriitorului Marcel Petrișor, fost deținut politic, scrie cuvântul-ortodox.ro.
În cuvântul adresat audienței, parintele Amfilohie a spus că Biserica nu poate rămâne mută și surdă față de cei care s-au jertfit în închisori și a îndemnat ierarhii, ca si pe toți ceilalți membri ai Bisericii, să fie cel putin la fel de prezenți și de activi ca și activiștii ateiști.
„Dăm slavă lui Dumnezeu că suntem în Biserică, în această catedrală patriarhală, aici, împreună, înainte de Săptămâna Patimilor, care ne amintește de durerile Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, care a biruit moartea și ne-a izbăvit pe noi din chinurile morții. Învierea Domnului o prăznuim noi, precedată de Săptămâna Patimilor. Nu vorbim de Înviere fără Răstignire și Răstignire fără Patimi. Nu e ceva simbolic.
Mântuitorul nostru Iisus Hristos, când s-a arătat mucenicilor, după Înviere și le-a spus: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer și pe pământ, ca să îi încredințeze, le-a arătat mâinile și coasta Sa. De aceea, pentru noi acestea sunt mărturii, semne și putere de a urma pe aceași cale, a iubirii și a jertfirii din iubire, pentru Dumnezeu și pentru semeni. Plecăm cu toată râvna în această Săptămână a Patimilor. Este binecuvântată pentru noi această seară, înainte de Săptămâna Patimilor, organizată de Patriarhia Română pentru cinstirea celor care au pierit în regimul comunist. Eu sunt născut în 1967, i se spunea „generația ceaușeilor”. Dar, dincolo de planurile unora sau altora, este mâna lui Dumnezeu.
De aceea, considerăm și nici nu ne îndoim că este atâta necesitate și folos aplecarea, mai ales a ierarhilor noștri și a Bisericii și a celor de față, asupra cinstirii martirilor din perioada aceasta nu demult trecută. Nu văd o revigoare a vieții în Biserica noastră mai puternică decât cinstirea cu seriozitate a mesajului martiric al acestor eroi ai credinței și ai neamului nostru. Atât de mult ne-a iubit pe noi Dumnezeu încât Și-a pus pe Cruce sufletul pentru noi.
Nimic trainic nu se săvârșește fără jertfă și fără sacrificiu. Toată ortodoxia este întemeiată pe sângele acesta martiric. Acești voluntari pentru credință și neam pe care îndrăznim să îi amintim sub această formă a cântecului sau cuvântului constituie o încredințare și o mijlocire pentru noi pe drumul pe care purcedem. Ce bine ar fi să se predea în școli copiilor noștri pilda acestor cei mai buni din cei mai buni răstigniți pe altarul credinței în temnițele comuniste. Să arătăm încă o dată că Biserica nu poate fi mută și surdă la nesfârșit în fața unor presiuni față de acest mesaj al martirilor noștri din perioada comunistă. Astăzi se duce o luptă împotriva adevărului și a Bisericii, iar noi nu trebuie să asistăm pasiv. Trebuie să ii sprijinim cu rugăciune ca Dumnezeu să dea înțelepciunea, puterea și curajul să păstorească. Este de mare folos sufletesc pentru noi să vedem că jertfa acestor înaintași ai noștri nu este zadarnică și noi să nu o facem zadarnică prin tăcerea noastră.
Credem în biruința Domnului nostru Iisus Hristos asupra întunericului. Suntem pentru cultură, pentru lumină și pentru pace, pentru viață, pentru bună conviețuire, pentru dragostea, și a vrăjmașilor noștri. Dorim să ducem mai departe duhul și pilda înaintașilor noștri. Să dea Dumnezeu să mergem spre Înviere cu toată credința, să înțelegem că nimic bun nu se face fără jertfă! Să fim mai uniți și să fim mai tari decât toți cei care încearcă să ne bage pumnul în gură sub o formă sau alta în ceea ce privește țara, neamul, credința!”, a spus părintele Amfilohie.
Mănăstirea Diaconești este o mănăstire de maici din județul Bacău, înființată în 1998. Stareța asăzământului monahal este monahia Evloghia Chirvase. Maicile de la Diaconești formează unul dintre cele mai cunoscute grupuri psaltice din țara noastră.
via ActiveNews
Felicitari parintelui Amfilohie si maicilor !
Multumiri si lacrimi… Biserica este mama romanilor!
Parintele Amfilohie este un roman cu marime de suflet, un ucenic de-al parintelui Justin, om cu mult har. Imi este foarte, foarte ciuda ca am ratat evenimentul. Sunt un om rau si prost. Ajuta-ma Doamne si scoate-ma din intuneric.