Ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România – va fi zi de sărbătoare naţională. Este decizia Parlamentului României, care a supus marți la vot, în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege înaintat de deputatul Eugen Tomac. Inițiativa a fost adoptată cu 260 de voturi pentru, o abținere și 6 voturi contra.
„Mi s-a părut absolut firesc ca odată ce ne apropiem de marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire să acordăm şi să dăm un semnal politic şi un gest politic cu o anumită încărcătură acestei zile, pentru că ziua de 27 martie reprezintă primul pas spre Marea Unire din 1918, Basarabia fiind prima provincie care a făcut pasul spre reîntregirea ţării. Şi cred că în contextul actual se impune să accelerăm această procedură pentru că inclusiv în această lună vom marca cei 99 de ani de la Unire”, declara recent Eugen Tomac, iniţiatorul proiectului de lege.
În expunerea de motive, deputatul PMP sublinia faptul că instituirea zilei de 27 martie ca zi de sărbătoare națională în România este „un act minim pe care statul român îl poate face în semn de recunoștință pentru cei care au luptat și s-au sacrificat pentru România întreagă, pentru limba română și libertate”. „Este obligația noastră, a celor care astăzi răspundem în fața românilor, de a demonstra că prețuim valorile românești de veacuri și pe cei care ni le-au lăsat moștenire. Uitarea eroilor neamului românesc, uitarea istoriei este totuna cu trădarea”, mai argumenta Eugen Tomac.
Decizia Camerei Deputaților a fost primită cu bucurie de inițiatorul legii. „Încă un pas mai aproape de Unire. Ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România este, oficial, sărbătoare națională în România. (…) Mă bucur că toate partidele politice au înțeles importanța acestui gest, iar peste doar 13 zile, România va sărbători, oficial, 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. Este un vot istoric, un gest de minimă recunoștință pentru cei care au luptat pentru limba română, pentru cei care și-au sacrificat viața pentru România întreagă!”, a scris Tomac pe Facebook.
Legea prevede că Ziua Unirii Basarabiei cu România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, muzee, reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea de evenimente și manifestări publice și cultural-științifice dedicate sărbătorii. De asemenea, va fi arborat drapelul României, va fi intonat imnul național și vor fi utilizate sigiliile cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.
sursa: InfoPrut