Anatol Şalaru s-a declarat unionist în perioada în care a fost ministru al Apărării, ca şi acum când îşi formează un nou partid, rămânând pe aceeaşi poziţie în privinţa unirii celor două maluri ale Prutului, motiv folosit de preşedintele Dodon pentru a-l demite, cum că ar fi optat pentru lichidarea statului R. Moldova.
Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, preşedinte al grupului de iniţiativă al Partidului Unităţii Naţionale menţionează că în formarea acestui nou partid ar fi pornit de la premiza că românii au dreptul să trăiască în acelaşi stat, aşa cum au dreptul şi ucrainenii să trăiască în acelaşi stat. Cu părere de rău, însă, până acum, mulţi politicieni din Moldova doar au speculat ideea unirii în campanii electorale şi în interese proprii, pentru a se face văzuţi, auziţi, chiar şi „Mihai Ghimpu care niciodată n-a fost unionist”.
„Cauza vieţii lui se schimbă odată la câţiva ani. Unirea a fost discreditată şi faptul că a fost făcută o campanie primitivă i-a permis lui Dodon să-şi creeze alegătorii, să şi-i adune împotriva jandarmului român. În discuţiile pe care le-am avut în România şi pe care le am şi aici le spun la toţi, am fost, sunt şi voi fi unionist, dar unirea trebuie făcută cu cap nu cu lozinci”, a afirmat Anatol Şalaru, aflat la emisiunea „Important” de la TVC21.
În opinia acestuia, lozinca „Să aducem Basarabia acasă” ar fi greşită, fiindcă Basarabia n-a plecat niciodată nicăieri. „În 1940 România a plecat din Basarabia, a fost alungată de Rusia. Deci noi trebuie să aducem România acasă în Basarabia dar nu sub formă de lozinci, ci sub formă de investiţii, infrastructură, locuri de muncă, unificarea sistemului energetic, gazoductul, căile ferate, poduri peste Prut”.
Politicianul a mai menţionat şi faptul că, în prezent moldovenii caută de lucru, cei mai mulţi plecând peste hotare, o mare parte chiar şi în Rusia, şi atunci „România trebuie să ofere aceste locuri de lucru”. Totodată, ex-ministrul Apărării a explicat faptul că influenţa şi propaganda lui Dodon şi a Moscovei vor fi cu atât mai mari în Moldova, cu cât populaţia va fi mai săracă. „De aceea, prin investiţii concrete în Basarabia, România trebuie să creeze masa de alegători care în eventualitatea unui referendum va vota unirea. Unirea nu se face în Parlament, n-o face Anatol Şalaru şi nici Mihai Ghimpu. Unirea trebuie s-o facă toţi cetăţenii”, a mărturisit Şalaru.
„Dacă astăzi avem 20 la sută, unii zic 30 la sută de oamenii care ar vota unirea la un referendum, noi avem nevoie de cel puţin 70 la sută, fiindcă acest act trebuie să fie ireversibil. Noi avem în Moldova 50-60 la sută din oameni care nu au fost niciodată în România, ei nu ştiu ce înseamnă România şi nu pot tinde spre ceva ce nu cunosc. Trebuie să îi ducem în România, iar aici să aducem investiţiile româneşti”, a concluzionat preşedintele grupului de iniţiativă al Partidului Unităţii Naţionale.
sursa: EpochTimes