„Domnul deputat a ridicat problema dacă nu ar fi oportun să se instituie o zi a basarabenilor. Sigur că e un subiect care poate fi discutat și de cei care doresc să promoveze un asemenea subiect. Cu riscuri multiple și cu multe subtilități, o pot face. Eu vreau să pun în valoare un eveniment istoric care s-a produs acum 99 de ani, într-un context extrem de delicat și care vizează un teritoriu românesc unde peste 85% din populație și astăzi vorbește limba română, unde majoritatea populației studiază în școli în limba română și, pentru că avem în față două realități istorice pe care trebuie să le judecăm cu sânge rece și fără patimă – și anume dacă vrem să rămânem în logica pe care au hotărât-o Hitler și Stalin atunci când ne-au separat sau dacă vrem să gândim într-o perspectivă a corectării acestei mari nedreptăți. Eu cred că Parlamentul poate da acest semnal prin instituirea acestei zilei naționale a unirii Basarabiei cu România”, a răspuns Eugen Tomac.
Ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată zi de sărbătoare națională. Deputat USR: Basarabia nu este parte a României
Deputații Comisiei de cultură au votat, marți, în unanimitate, în favoarea proiectului de lege pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională, inițiat de deputatul PMP Eugen Tomac.
Inițiatorul, prezent la ședință, a arătat că ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Potrivit acestuia, dincolo de discuțiile politice interne, un astfel de mesaj din partea politicienilor trebuie să se bucure de o acțiune unitară.
„Basarabia nu este parte a Romaniei. Nu ar fi mai larg să sărbătorim basarabenii de pretutindeni decât o zonă care nu mai este acum a României?”, a intervenit deputatul USR Iulian Bulai. conform Agerpres..
Proiectul de lege, care urmează să intre în plen, a primit vot favorabil din partea senatorilor, Camera Deputaților fiind decizională în acest sens. El a fost depus la Parlament în legislatura trecută.
Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) și a fost în fapt reunificarea vechii provincii românești Basarabia, ruptă de Moldova și alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
sursa: ActiveNews