Mişcare anti-Soros în Macedonia

Adepţii unei noi mişcări denumită SOS (Stop Operation Soros) au promis să declanşeze o campanie de „de-sorosizare” a Macedoniei.

O nouă mişcare pentru contracararea influenţei filantropului american George Soros a luat naştere în Macedonia, la scurt timp după ce Nikola Gruevski, liderul principalului partid de guvernământ VMRO-DPMNE, a lansat o serie de atacuri împotriva ONG-urilor finanţate din străinătate, anunţă portalul Balkan Insight. Gruevski consideră „de-sorosizarea” drept o prioritate pentru Macedonia.

Aşa-numita mişcare SOS a fost prezentată la Skopje, miercuri, de către fondatorii săi: Cvetin Cilimanov, redactor-şef al agenţie de presă MIA, Nenad Mircevski, redactor-şef al portalului de ştiri pro-guvernamental Republika, şi Nikola Srbov, editorialist la Kurir, platformă media de asemenea pro-guvernamentală.

Iniţiatorii mişcării au făcut un apel către toţi cetăţenii „deschişi la minte” să se alăture SOS pentru a combate „consensul” societăţii civile, concepute şi coordonate de George Soros.

Sursa citată precizează că primele acţiuni ale SOS au ca scop demascarea activităţilor subversive ale ONG-urilor finanţate de miliardarul american în Macedonia.

Organizaţiile non-guvernamentale care militează pentru drepturile omului şi au o agendă socio-politică liberal, sprijinite de fundaţiile Soros, reprezintă de multă vreme o ţintă predilectă a autorităţilor conservatoare din Rusia, Ungaria, Macedonia şi alte ţări aparţinând fostului bloc comunist.

„Judecând după vocabular şi patos, Gruevski pare să lanseze o campanie de epurare care se va sfârşi odată cu interzicerea Fundaţiei Open Society – Macedonia, şi, dacă e posibil şi a social-democraţilor”, a transmis profesorul Gjorge Spasov, fost parlamentar al opoziţiei, într-un mesaj pe Facebook.

La scurt timp după alegerile legislative din 11 decembrie, câştigate de VMRO-DPMNE la diferenţă foarte mică de rivalul său SDSM (socialist-democrat), Gruevski a declarat public că partidul său va lupta pentru de „de-sorosizarea” ţării, ameninţând astfel direct organizaţiile cu finanţare externă.

În ultima lună, formaţiunea politică condusă de Gruevski a emis o serie de comunicate de presă care înfierează mai mulţi activişti din ONG-urile vizate, denumindu-i„mercenari străini” care luptă împotriva interesului naţional…

…Potrivit cifrelor oficiale, din 1993 până astăzi fundaţiile Open Society au investit aproape 12 miliarde de dolari, dintre care circa 1,6 miliarde au fost destinaţi „dezvoltării democraţiei şi societăţii civile” în ţările din Europa de Est şi fosta U.R.S.S. Organizaţiile filantropice ale lui Soros operează în aproape 30 de ţări.

 

sursa: Mediascop

Comments (1)
Add Comment
  • Ionut Moraru

    Superb!
    Ce difrenta de logica si clarviziune intre Macedonia si Romania protestatara!!