Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Petre Starcovici şi Alexandru Costache
Reprezentanţi în Braşov ai Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu
___________________
Născut în 1923 în Şcheii Braşovului, Neculae Purcărea s-a încadrat încă din timpul liceului în Mişcarea Legionară, devenind membru în Frăţiile de Cruce, organizaţie destinată educaţiei naţionalist-creştine a adolescenţilor. A fost deţinut politic în perioada dictaturii
antonesciene. Eliberat în 1945, se va înscrie la Academia Comercială. A făcut parte din grupul de rezistenţă armată anticomunistă din Munţii Argeşului, condus de profesorul Dumitru Apostol.
Capturat de Securitate în 1949, va fi din nou condamnat. Va trece prin calvarul torturilor din cadrul experimentului reeducării de la Piteşti.
Ulterior va cunoaşte şi alte închisori politice, precum Jilava, Aiud, Gherla ş.a.. Eliberat în 1956, va fi trimis cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan, unde se va căsători cu o camaradă de suferinţă.
Rearestat în 1958, a fost din nou condamnat şi a cunoscut din nou libertatea cu ocazia decretului de graţiere a deţinuţilor politici în 1964.
În libertate se va dedica integral sculpturii în lemn, aprofundând arta populară. Va deveni unul dintre cei mai valoroşi meşteri populari ai României, numele său ajungând să fie cunoscut de întreaga lume a etnografiei de la noi şi de peste hotare. În 2013 a fost declarat de UNESCO „tezaur uman viu”, în cadrul unui program prin care se urmăreşte salvgardarea, păstrarea şi transmiterea
patrimoniului cultural imaterial.
În 1993, a făcut parte din grupul de iniţiativă al veteranilor Mişcării Legionare, de reînfiinţare a Partidului „Totul pentru Ţară”, formalităţile de reînfiinţare fiind întocmite chiar în casa sa din
Scheii Braşovului.
A militat în Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi a contribuit la înfiinţarea Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu.
A plecat la ceruri în septembrie 2015.
Bunatatea chipului sau spune totul…Unde sunteti domnilor securisti,militieni,comunisti,informatori?Pe toti va invinge cu bunatatea sa.Rugati-va ptr. noi,d-le Nicolae!