Pelerinajul tradiţional pentru pomenirea lui Radu Mironovici şi Corneliu Georgescu.

Slujba religioasă de pomenire a lui Radu Mironovici şi Corneliu Georgescu, în cimitirul vechi al satului Ţigăneşti, com. Ciolpani (jud. Ilfov), va avea loc DUMINICĂ, 26 IUNIE, ORA 12,oo, anunţă Fundaţia Buna Vestire.

SEMNIFICAŢIA CEREMONIEI

Imediat după căderea regimului comunist, foştii deţinuţi politici – grupaţi în AFDPR şi Fundaţia Bunavestire – au iniţiat în fiecare an, în ziua de 24 iunie, un pelerinaj memorial la cimitirul din satul Ţigăneşti, com. Ciolpani (Ilfov), pentru pomenirea fostului deţinut politic Radu Mironovici. În preajma anului 2005, foştii deţinuţi politici au hotărât ca acest pelerinaj religios să aibă loc în sfârşitul de săptămână cel mai apropiat de ziua de 24 iunie, pentru a face posibilă şi participarea celor care au serviciu sau program de studii.

INFORMAŢII BIOGRAFICE

Radu Mironovici

Născut la 30 iulie 1899 la Arbore (Suceava), Radu Mironovici a fost unul dintre întemeietorii Legiunii Arhanghelul Mihail în 1927, (numiţi „văcăreştenii” sau cei 5 e la Văcăreşti”), alături de Corneliu Codreanu, Ionel Moţa, Radu Mironovici şi Ilie Gârneaţă. În 1938-40 a fost internat în lagărul de la Vaslui, de către regimul de dictatură regală, iar în sept 1940 – ian 1941 a fost Prefectul Poliţiei Capitalei. Comuniştii l-au condamnat în 1948 la muncă silnică pe viaţă. Eliberat în 1964, el a fost internat cu domiciliu obligatoriu la căminul de bătrâni din Ţigăneşti. La 29 iulie 1979 a decedat, în urma unei agresiuni fizice din partea unui localnic, existând suspiciunea unei implicări a Securităţii. 

Corneliu Georgescu

În anii 1990, în acelaşi cimitir de la Ţigăneşti au fost aduse osemintele lui Corneliu Georgescu. Acesta a făcut şi el parte din grupul fondator al Legiunii, iar în 1941 a luat calea refugiului în Germania, pentru a scăpa de represiunea antonesciană. A fost deţinut, împreună cu ceilalţi legionari, în lagărele naziste, iar după 23 august 1944 a făcut parte din Guvernul românesc în exil de la Viena. A murit la 6 mai 1945, în zona localităţii Mittersill (Austria), ucis de bandele de tâlhari ce profitau de haosul generat de război. Căderea totalitarismului în România a făcut posibilă aducerea rămăşiţelor sale pământeşti, fiind reînhumat alături de camaradul său văcăreştean, Radu Mironovici, la Ţigăneşti.

Pelerinajul pentru pomenirea creştină a celor doi luptători anticomunişti a devenit o tradiţie în comunitatea foştilor deţinuţi politici şi a urmaşilor acestora, în ultimul sfert de veac.

NOTA: Anul acesta slujba nu se va face sâmbătă, deoarece în ziua de 25 iunie, ora 11,30, are loc MARŞUL NORMALITĂŢII din Bucureşti, iar organizatorul pomenirii recomandă tuturor să participe la acest marş.
CITEŞTE ŞI: ULTIMUL VĂCĂREŞTEAN. Cum a sfârşit, în mizerie, Radu Mironovici.
Corneliu Georgescu (primul din stânga) şi Radu Mironovici (al treilea), la o ceremonie dedicată lui Corneliu Codreanu (13 septembrie 1940, Casa Verde, Bucureştii Noi). Între ei, Ilie Gârneaţă. Al patrulea – Horia Sima.
Văcăreştenii în 1924. De la stânga la dreapta – Corneliu Codreanu, Ionel Moţa, Tudose Popescu, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă şi Radu Mironovici.
Radu Mironovici (dreapta), la manifestaţia din 6 octombrie 1940 (Piaţa Naţiunii – azi Unirii, Bucureşti).
Monumentul funerar al lui Corneliu Georgescu de la Mittersill (Austria), anii 1970.

 

Corneliu Georgescu (primul din stânga), alături de Ilie Gârneaţă şi Radu Mironovici (al treilea din stânga), la ceremonia în memoria lui Corneliu Codreanu de la Casa Verde, Bucureştii Noi, 13 septembrie 1940),
Corneliu Georgescu (dreapta), cu Horia Sima (stânga) şi Vasile Iasinschi, în august 1944, la înfiinţarea Guvernului Român de la Viena.
Comments (1)
Add Comment